• Avatar of soesser0505
  0
  1
  helpSpørg lægen:

  Min mave?

  9. december 2013

  Hej

  Jeg er 26 år og har 2 børn på henholdsvis 3 år og 8 mdr. Jeg vejede før, at jeg blev gravid 90 kg, men min mave så pæn nok ud. Nu efter begge børn har jeg fået rigtig mange strækmærker (over 100) på maven – og jeg tog kun 4 kg på ved hver fødsel.

  Jeg er nu nede på en vægt, der hedder 80,6 og taber mig forsat (mit mål er 70 kg), men min mave følger bare ikke med. Jeg har flere par bukser, som jeg kan passe i mine lår – nogle er faktisk for store – og så er min mave bare alt for stor i dem.

  Jeg træner 2-3 gange i ugen, og er lige begyndt at følge et intenst program for træning af maven – men intet virker. Min mave ser oppustet og grim ud med alle de strækmærker. Jeg ved at stærkmærker bliver mindre tydelige igen – men hvad kan jeg gøre ved det? Vil træningen virke engang – eller er det håbløst?

  Hilsen Søsser…

  Avatar of Andreas Printzlau
  0
  47
  Besvaret den 20. december 2013

  Kære Søsser

  Det lyder på din beskrivelse, som om du har en række klassiske problemer omkring din mave, efter dine graviditeter.

  Strækmærkerne skyldes faktisk i lige så høj grad den hormonelle påvirkning under graviditeten, som selve udspilningen. Vi ved, at en lettere overvægt, vil accentuere dannelse af strækmærker, grundet hormonernes omsætning i fedtvæv. Dette vil i tilgift give et større mekanisk stræk på huden.

  Men nu kan vi jo ikke forebygge strækmærkerne hos dig. Strækmærkerne er bristninger i læderhuden, som medvirker til, at hudens evne til at trække sig sammen efter graviditet eller vægttab bliver stærkt forringet. Det lyder som om, dette er et af dine problemer: strækmærker og medfølgende slap hud.

  Desværre vil træning ikke have den store positive indflydelse på dette. Der er desværre heller ikke nogen videnskabeligt dokumenterede cremer eller behandlinger, som kan fjerne eller reducere dine strækmærker. Farven af strækmærkerne, vil med tiden, ændrer sig fra rødlige til mere blege, hvilket naturligvis gør dem mindre synlige.

  Det andet problem, som jeg tror du også har, er en påvirkning af din bugvæg. Dette kan få maven til at se oppustet og ”vommet” ud, selv mange år efter graviditeter. Hvis du er heldig, er der bare sket en udspilning af bugvæggen, så kan du nemlig selv træne musklerne op igen. Du skal huske at træne både de ”skrå” og de ”rette” bugmuskler. Men da du jo allerede har sat gang i træningen, kan det være, at dine ”rette” bugmuskler er gledet fra hinanden i midtlinien, såkaldt ”rectusdiastase”. Du kan selv tjekke dette, ved at du lægger dig på ryggen og løfter benene samlet og strakt. Hvis der her opstår en længdeformet frembuling, fra din brystkasse til dit skamben, er det tegn på, at dine ”rette” bugmuskler er gledet fra hinanden. Her vil træning desværre ikke hjælpe så meget.

  Mange kvinder med dit problem vælger derfor, at få foretaget en stor maveplastik med samtidig opstramning af bugvæggen. Dette er et relativt omfattende indgreb, som efterlader et langt ar i trussekanten og et ar omkring navlen. Du vil ved denne operation både få strammet din bugvæg og fjernet huden (og strækmærkerne) på den nederste del af din mave. I visse udtalte tilfælde med mindst 3 cm overhængende hud, vil en sådan operation være dækket af den offentlige sygesikring, men ellers er det et tilbud på mange private plastikkirurgiske klinikker.

  Om du virkelig er kandidat til et sådant indgreb, kan først vurderes ved en egentlig forundersøgelse hos en plastikkirurg, hvor muligheder og begrænsninger gennemgås med dig. En sådan operation koster ca. 40.000 kr.

  Med venlig hilsen

  Andreas Printzlau
  Speciallæge i plastikkirurgi

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.