Debatforum Hårtransplantation hårtransplantation flag

223 visninger

1 svar

 • Avatar of ebba3t
  0
  2
  helpSpørg lægen:

  hårtransplantation

  4. april 2006

  Hej!

  Jeg er en fyr på 21 år som efterhånden har fået temmelig høje tindinger. Min farfar har næsten intet hår tilbage, bortset fra en pæn ‘krans’. Men det er som om at hårtabet bliver mindre fra generation til generation. Min far har nemlig hverken måne eller er tyndhåret, men har utrolig høje tendinger.


  Jeg har i nogen år overvejet en operation, da det er et stort problem for mig. En operation synes uundgåelig.

  Mit spørgsmål går på, om det kan betale sig at få en hårtransplantation allerede nu eller om jeg måske skal vente og se hvor meget mere hår jeg mister. Vil helst gøre det nu..!


  Med venlig hilsen


  Esben

  Avatar of Mazhar Hussain
  0
  50
  Besvaret den 10. april 2006

  Kære Esben

  Tak for din mail og dit spørgsmål. Problemstillingen du her rejser indeholder et meget vanskeligt dilemma og du må forberede dig på et længere svar.

  Synligt hårtab giver ofte anledning til bekymring, uanset alder. Synligt hårtab i slutningen af teenagealderen eller i begyndelsen af tyverne kan være en ekstra belastning, fordi kun ganske få jævnalderende vil være i samme situation. Man skiller sig ud! Og allerede i en meget ung alder oplever man de første tegn på aldring selvom man ingenlunde kan mærke alderen på sin krop i øvrigt. Derfor kan hårtabet virke som noget fremmed og helt uacceptabelt. Desparationen melder sig: Der må gøres noget! Og det er ikke ualmindeligt, at ønsket om en hårtransplantation melder sig.

  Rent teknisk kan hårtransplantation synes som en enkel løsning. Imidlertid er der mange overvejelser, som må gøres. Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at der IKKE findes nogen som helst dokumenteret metode til at fastslå det fremtidige hårtab på. Jo yngre du er, des større usikkerhed om omfanget af det fremtidige hårtab.

  Lad os antage, at du får foretaget en hårtransplantation med god tæthed i tindingerne. Om 6-8 måneder vil du formentlig være rigtig glad for dit nye hår. Det transplanterede hår har livslang levetid. Og har dit hårtab vitterligt stabliseret sig, så er alt i skønneste orden.     Hvis derimod hårtabet fortsætter, hvilket absolut er muligt, så kan du riskere at miste håret bag det transplanterede hår i tindingerne og i området fortil mellem tindingerne (central forelock, CF, på engelsk). God tæthed i tindingerne og en bar CF giver absolut ikke et naturligt udseende. Med andre ord vil du for alle praktiske formål have to valg: Enten at få fjernet det transplanterede hår eller en ny hårtransplantation, hvor CF tilgodeses. I de fleste tilfælde vil en udfyldning af tindingerne (eller en lavere hårgrænse ved en høj pande) med andre ord definerer niveauet for din fremtidige hårgrænse. Jo yngre du er, des lavere hårgrænse (såvel i midten som i tindigeområdet) vil du normalt ønske dig i forbindelse med en operation.

  Sålænge du har donorhår nok til at “erstatte” det fremtidige hårtab, så er alt i skønneste orden. Men hvis du i en alder af 21 år får defineret en for lav hårgrænse, så er det ikke utænkeligt at du om 10-15 år løber tør for donorhår. For hver cm hårgrænsen flyttes længere frem skal du bruge ca. 1000 grafts eller omkring 2500 hår, naturligvis afhængig af tætheden i det transplanterede område.

  Det vil sige, at du ved en operation i en (for) ung alder måske nok løser dit problem her og nu, men at du kan risikere at betale for at få et problem om måske 10-15 år. Mange unge patienter i teenagealderen eller starten af tyverne giver udtryk for “at som 30 eller 40 årig er jeg alligevel ligeglad med mit hårtab”. Selvom det nok kan være tilfældet, så er det sjældent korrekt. Jeg skal eksempelvis om få dage opererer en 58 årig brite, som nu skal have foretaget sin anden FUE hårtransplantation! Mange får foretaget en operation i alderen 35-50 år.

  I din alder anbefaler jeg på et helt generelt grundlag at man anvender Finasteride 1 mg eller/og minoxidil 5% samt hovedbundsmassage. Dette kan være med til bremse hårtabet, selvom det ikke har en varig effekt. Desuden vil du miste de “opsparede” hår, når man ophører med brugen af disse medikamenter. Det egentlige mål er altså at udskyde hårtabet til man bliver noget ældre.

  Det skal siges, at ikke alle har glæde af medicinen og en del kan ikke leve med bivirkningerne. Desværre er medicinen tillige ganske dyr.

  Hvis man ikke kan leve med hårtabet og ikke vil bruge medicin, så er hårtransplantation naturligvis en mulighed med den risko det indebærer for det langsigtede resultat. I tilfælde af en hårtransplantation i en ung alder tager jeg blandet andet udgangspunkt i følgende     Ikke for lav hårgrænse for at gøre transplantationen mere “fremtidssikker”. En lav hårgrænse ser unaturlig ud som 40 årig, og gør et stort indhug i det begrænsede antal donorhår.  Ikke for stor tæthed i det transplanterede område – for igen at spare på donorhåret.  Patienten må underskrive en erklæring om, at han er orienteret om problematikken omkring den unge alder og at han til trods for dette fastholder ønsket om en transplantation.

  Det vil sige, at der skal transplanteres så få hår som muligt. I en dialog med patienten skal vi finde et brugbart kompromis mellem patientens ønsker og forventninger på den ene side og på den anden side en operation, som så vidt muligt tager hensyn til usikkerheden i forhold til det fremtidige hårtab.

  Uanset alder vil jeg generelt anbefale en FUE hårtransplantation fremfor en stripoperation pga.. risikoen for et skæmmende ar i donorområde ved strip-operation. Ved operation i en ung alder, hvor transplantationen skal gøres så lidt omfattende som praktisk og kosmetisk muligt, indebærer FUE metoden yderligere den fordel at man kan transplantere så få graft som ønskeligt uden at ødelægge donorområde eller påføre et skæmmende ar. Tillige kan man foretage små “refils”, når behovet melder sig i takt med det fremtidige hårtab.    Hårtransplantation er i allerhøjeste grad et internationalt marked.. I min klinik i Pakistan har jeg udelukkende haft tilrejsende patienter fra Nordeuropa og Nordamerika, medens enkelte lokale patienter har fundet vej til klinikken i Norge. Flertallet er tilrejsende patienter.

  Det internationale marked, afstande, sprogbarriere og andre forhold kan gøre det endnu vanskeligere at skille seriøse klinikker fra mindre seriøse klinikker. Jeg er ofte blevet kontaktet af unge mennesker, som “bare” vil indhente et tilbud for en transplantation på x antal hår, så de kan beslutte, hvor transplantationen skal foretages. Desværre viser det sig at en hel del af patienterne er ganske unge mennesker, som slet ikke er blevet orienteret om aldersproblematikken, selvom de måske endda selv har nævnt deres alder. Det er en praksis, som selv velrenommerede klinikker, lokalt som internationalt, ikke kan sige sig fri for.     Det er naturligvis helt uacceptabelt og bør ikke finde sted. Netop aldersspørgsmålet kan derfor være en måde at vurdere om en klinik er mere eller mindre seriøs.

  Tilbage til dit spørgsmål: Hvis det på nogen måde er acceptablt, så vil jeg foreslå, at du bruger ovennævnte medicin og venter med en hårtransplantation. Har du besluttet dig for en operation på nuværende tidspunkt, så skal du vide, at det ikke er en enkelt og uproblematisk løsning, selvom du nok vil blive rigitg glad for resultatet på kort og mellemlangt sigt.

  Med venlig hilsen

  Mohammad Mazhar Hussain

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.