Debatforum Hårtransplantation Effekten af propecia i tindingerne flag

1.3k visninger

1 svar

  • Avatar of mujaja
    0
    3
    helpSpørg lægen:

    Effekten af propecia i tindingerne

    17. november 2012

    Kære læge

    Det forholder sig sådan, at jeg er en blot 19 årig dreng, som er begyndt at tage Propecia (1 tablet daglig) i snart en måned nu. Der er ikke sket det store lige foreløbig, men hvad jeg læser og er kommet frem til på nettet omkring propecia, så er der også mange, der har dårlige erfaringer med det – især folk fra udlandet, som påstår at behandling med Propecia ligefrem giver øget hårtab ved tindingerne. Andre mener at hårtabet ved dette punkt enten stoppes, eller rent faktisk giver en smule hårvækst. Hvad skal jeg tro på, og er det rigtigt, der er risiko for øget hårtab i tindingerne?


    Derudover fornemmer jeg, at mit hårtab generelt under propecia-behandlingsforløbet er øget en smule, selvom der kun er gået én måned siden jeg startede. Eller er det mon blot noget jeg bilder mig selv ind?


    – På forhånd tak for svaret :-)

    Avatar of Mazhar Hussain
    0
    50
    Besvaret den 3. februar 2013

    Hej

    Det er alt for tidligt at vurdere effekten af Finasteride (Propecia). Du bør så hurtigt som muligt tage 10-20 digitale billeder i god kvalitet og sørg for som minimum at tage billeder forfra, ovenfra og bagfra. Efter 6-8 måneder tager du igen billeder og sammenligner. Hvis hårstatus er uforandret, så er det en god indikation på, at medicinen virker. Dersom billelderne viser at hårtab fortsætter uforandret og du også selv oplever at du mister hår, så virker det formenlig ikke på dig.


    Finasteride virker hos ca. halvdelen af patienterne, medens det ikke virker på den resterende halvdel. I de tilfælde, hvor der er effekt, så vil det i de fleste tilfælde vise sig ved hårtab stopper eller fortsætter med mindre hastighed. I få tilfælde vil der ligefrem være tale om genvækst i måneområdet og på toppen af hovedet. Derimod er der mindre effekt på fronten, herunder tindingerne.


    Det er sandt at der er studier, at giver grund til at mistænke at få patienter kan miste hår med Finasteride, men dersom du ikke har bivirkninger, så vil min anbefaling helt ubetinget være du fortsætter medicinen (men tager billeder med det samme). Samlet set, så er der meget solid dokumentation for Finasterides effekt på hårtab, medens risikoen for problemer er lille.

    Endelig må du huske på, at dersom du allerede som 19-årig synligt hårtab, så kan du meget vel risikere at være meget tyndhåret eller skaldet om blot få år. Hvis du tilhører de 50%, hvor Finasteride har effekt, så kan du udskyde hårtabet i en hel del år og så tage en hårtransplantation på et senere tidspunkt.


    Du har læst om andre patienter, der har mistet hår medens de har brugt Finasteride. Sådanne enkelt-tilfælde er svært at konkludere noget udfra. Eksempelvis er det meget sandsynligt at disse patienters hårtab ville være fortsat uafhængigt af Finasteride, da effekten er større på månen og på toppen af hovedet.


    Min konklusion: Tag billeder, fortsæt med medicinen, sammenlign med nye billeder om 6-8 måneder og tag så stilling til, om Finasteride har haft effekt eller ikke.


    Med venlig hilsen


    Mohammad Mazhar Hussain
    Speciallæge i plastikkirurgi

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.