Plastikkirurgi

Plastikkirurgi omfatter både kosmetisk kirurgi og rekonstruktionskirurgi. Kosmetisk kirurgi udføres for at omforme kroppens normale struktur med den hensigt at forbedre patientens udseende og selvtillid. Rekonstruktionskirurgi udføres derimod på kroppens abnorme struktur, som skyldes en medfødt defekt, udviklingsfejl, traume, infektion, tumor eller sygdom.

Plastikkirurgi er kirurgi, der har til hensigt at ændre kroppens udseende. Når plastikkirurgi foretages for at forbedre udseendet hos en ellers normal person, kaldes det kosmetisk kirurgi. Er hensigten at rette op på udseendet efter en sygdom eller på grund af en defekt, kaldes det rekonstruktionskirurgi.

Kosmetisk kirurgi

Kosmetisk kirurgi udføres for at omforme kroppens normale struktur med den hensigt at forbedre patientens udseende og selvtillid. Kosmetisk kirurgi dækkes som udgangspunkt ikke af den offentlige sygesikring, da en operation af sådan karakter er selvvalgt.

Rekonstruktionskirurgi

Rekonstruktionskirurgi udføres derimod på kroppens abnorme struktur, som skyldes en medfødt defekt, udviklingsfejl, traume, infektion, tumor eller sygdom. Som udgangspunkt udføres rekonstruktionskirurgi for at forbedre en funktion, men også for at skabe et tilnærmelsesvis normalt udseende. I nogle tilfælde dækkes dette af Sygesikringen.

Sygesikringen (den offentlige)

Nogle plastikkirurger har overenskomst med den offentlige sygesikring. Hvis man har en henvisning fra sin praktiserende læge, kan man gå til en plastikkirurg og få foretaget sin operation der, som så dækkes af Sygesikringen.

Sygesikringen “danmark”

Til mange operationer, også inden for kosmetisk kirurgi, kan der opnås tilskud fra Sygeforsikringen danmark. Dette vil du kunne læse mere om
under tilskudsmuligheder.

Hvad kan jeg forvente af en kosmetisk operation?

En kosmetisk operation kan forbedre dit udseende og din selvtillid, men den vil ikke nødvendigvis få dit udseende til at matche dit ideal, eller forårsage, at andre mennesker vil behandle dig anderledes. Før du beslutter dig for kirurgi eller anden behandling, er det derfor vigtigt, at du tænker dig omhyggeligt om, hvad angår dine egne forventninger og diskuterer dem med din behandler. Generelt kan man sige, at hvis dine forventninger til det kosmetiske resultat er realistiske, så er der også en meget stor sandsynlighed for, at du vil blive glad for dit nye udseende.

Er kosmetisk kirurgi noget for mig?

Hvis du overvejer en kosmetisk operation, bør du holde følgende for øje:

 • Der er store fordele ved en kosmetisk operation, MEN der er også resultatmæssige begrænsninger. Ingen skønhedsoperation eller -behandling kan give dig dit perfekte udseende, og der er ligeledes ingen garanti for, at resultatet præcis vil være, som du havde forestillet dig det.
 • Hav realistiske forventninger. En plastikkirurgisk operation kan lave om på din krop eller dit ansigt – ikke dit liv! Skønt et forbedret udseende kan give dig mere selvtillid, så vil en behandling ikke kunne løse dine karrieremæssige, ægteskabelige eller følelsesmæssige problemer.
 • Planlæg din behandling på et tidspunkt, hvor du ikke føler dig meget stresset, og hvor du har god følelsesmæssig støtte bag dig.
 • Vær derudover forberedt på at skulle tolerere ubehag under og efter en operation, ligesom mulige ar og bivirkninger.
 • Vær klar over, at der ved al kirurgi – også kosmetisk kirurgi – er risiko for komplikationer.
 • Hav orden i din økonomi, så du er i stand til at betale for din operation eller få den finansieret.
 • Kosmetisk kirurgi er ikke egnet til personer som har tendens til voldsomme humørsvingninger, uberegnelig adfærd, er stof- eller alkoholmisbruger, samt til personer som modtager behandling for klinisk depression eller har anden mental sygdom.

Hvilken form for bedøvelse bruges ved plastikkirurgi?

De fleste plastikkirurgiske operationer foretages i fuld bedøvelse. Mange af operationerne kan dog også foretages i fuld bedøvelse. Ved nogle indgreb kan man som patient selv vælge, om man vil i fuld bedøvelse, og der er også forskel hos kirurgerne på, om de foretrækker lokal eller fuld bedøvelse ved bestemte operationstyper. Tal med din plastikkirurg om dette under forundersøgelsen eller læs mere om bedøvelse og anæstesi ved kosmetisk kirurgi her.

Hvordan vælger jeg den rigtige plastikkirurg?

At vælge at få foretaget en kosmetisk operation er en meget betydningsfuld beslutning, og ligeledes er det vigtigt at vælge den rigtige behandler og klinik til operationen, hvad enten du overvejer kosmetisk plastikkirurgi, rekonstruktionskirurgi, øjenkirurgi eller tandkirurgi for at forbedre dit udseende.

Sådan gør du, når du skal udvælge den rette klinik:

 1. Gå ind på Mylooks.dk
 2. Find eventuelt ud af, hvilken operation der umiddelbart tiltaler dig, som som du tænker, kan hjælpe dig. Du kan dog sagtens springe dette trin over, og lade din plastikkirurg hjælpe dig med dette, når du kommer ind til en forundersøgelse. Du kan benytte Mylooks’ trin-for-trin guide til selv at researche og finde den eller de operationer, der passer til dit behov.
 3. Læs spørgsmål og svar og eventuelle artikler om den behandling, du ønsker udført. Gå evt. ind på vores debatforum, og stil spørgsmål til andre, som har allerede gennemgået operationen, og læs om deres erfaringer.
 4. Når du har fundet en operation i vores behandlingsguide eller i behandlingsoversigten på siden her, vil du kunne gå videre og se en liste over de plastikkirurgiske klinikker, der udfører operationen sammen med deres priser og anmeldelser. For mange af klinikkerne vil du også kunne se før- og efterbilleder af deres resultater.

  Hvis du ikke ved, hvilken operation, du er på udkig efter og bare vil finde en plastikkirurg, hvor du kan komme til forundersøgelse, kan du kigge i oversigten over plastikkirurger.

 5. Udvælg den klinik, der tiltaler dig mest, og kontakt dem for at at aftale tid til en forundersøgelse. Vær opmærksom på, at en forundersøgelse hos en plastikkirurg typisk koster 400 – 1.200 kr. Så tjek klinikkens hjemmeside, eller spørg dem, når du ringer.

Hvordan kan jeg forberede mig til en kosmetisk operation?

Din plastikkirurg vil give dig specifikke instruktioner om, hvordan du forbereder dig bedst muligt. Han eller hun vil ligeledes vejlede dig med hensyn til, hvad du må spise og drikke, om rygning, om at tage eller undgå visse vitaminer eller bestemt medicin samt om ansigtsvask. Det er vigtigt, at du meget omhyggeligt følger kirurgens anvisninger, da dette vil betyde at operationen vil forløbe meget lettere.

Mens du forbereder dig på en operation, sørg da for at arrangere, at nogen kan køre dig hjem efter endt behandling, samt at nogen kan tage sig af dig i løbet af de næste par dage, hvis du har brug for det. Det er altid godt, at mindst én person er klar over, at du skal have foretaget en operation, så du har mulighed for at tale med vedkommende om dine oplevelser, bekymringer og om spændingen og glæden. På trods af, at du selv har valgt at gennemgå operationen, er det nemlig stadigvæk en både fysisk og psykisk udfordrende oplevelse.

Her på siden finder du en oversigt over de plastikkirurgiske operationer, du kan få foretaget. Klik på en operation for at få detaljeret information om indgrebet og for at se prisen hos de klinikker, hvor du kan få operationen udført.

Ofte stillede spørgsmål om plastikkirurgi

Er det kun speciallæger i plastikkirurgi, der har tilladelse til at udføre kosmetiske operationer?

Nej, Sundhedsstyrelsen sætter ingen grænser for, hvilke læger der i Danmark får lov til at tilbyde kosmetiske operationer. En speciallæge i plastikkirurgi, altså en plastikkirurg, har en speciallægeuddannelse oven i den almindelige 6-årige lægeuddannelse. Det tager mindst 8 år at gennemføre denne specialuddannelse, før man kan kalde sig for speciallæge i plastikkirurgi.

Hvorfor hedder det "plastikkirurgi"?

Plastikkirurgi har intet at gøre med det syntetiske hårde eller bløde materiale, som f.eks. spande eller poser er lavet af. Plastik - som kommer af det græske plastikos - betyder, kunsten at forme et materiale. I dette tilfælde menneskets væv og hud. Kirurgi er, det at foretage operative indgreb for at behandle sygdomme, skader, rette legemsfejl eller af kosmetiske årsager. Derfor "plastikkirurgi".

Er det kun kvinder, som får foretaget kosmetiske operationer?

Nej, det er det ikke. Men der er dog heller ingen tvivl om, at kvinderne i højere grad får foretaget kosmetiske plastikoperationer end mændene. Ifølge en amerikansk undersøgelse fra 2003 fortaget af ASPS, som er det førende amerikanske selskab for plastikkirurger, står kvinderne for 86% og mændene for 14% af alle kosmetiske operationer foretaget i U.S.A.

Kan jeg amme efter en brystforstørrende operation?

Kvinder, som har fået gjort brysterne større, kan amme, hvis nerverne til brystvorten og mælkegangene er intakte. Det er dog ikke en god ide at amme mere end 3-4 måneder, da det i så fald vil gå ud over brysternes facon.

Kan mine brystvorter blive både stive og bløde igen efter indsættelse af brystimplantater?

Ja, en brystforstørrende operation vil ikke ændre ved de små muskler omkring brystvorterne.

Vil man kunne mærke forskel på brysterne efter indsættelse af implantater?

Der er ingen tvivl om, at du selv vil kunne mærke forskel. I starten vil du i højere grad kunne mærke implantaterne, men efter nogle måneder opblødes vævet omkring implantatet, og det vil så føles blødere. Silikoneimplantater føles mere naturlige end saltvandsimplantater.

Hvornår opnår mine bryster den endelige facon?

Dine bryster vil opnå den endelige facon efter hævelserne har lagt sig helt. Dette er individuelt fra person til person, men det sker ca. efter 2 måneder.

Kan jeg amme efter en brystreduktion eller et brystløft?

Ja, dette er muligt ved mindre reduktioner og løft. Der vil dog være øget risiko for utilstrækkelig mælkeproduktion. Hvis der er tale om en stor brystreduktion, skal der ommøbleres så meget på kirtlen i forhold til brystvorten, at der ikke vil være mulighed for amning. Tal med en kirurg herom, så han eller hun kan vurdere dig.

Hvornår er huden faldet på plads?

Blodudtrædningerne (blå mærker) forsvinder efter ca. 2-3 uger efter operationen. Hævelserne lægger sig normalt helt efter 3-4 uger. Men det endelige resultat kan først rigtigt ses, når alt er faldet helt på plads. Dvs. efter ca. 3 måneder.

Kommer mit ansigt til at se naturligt ud efter et ansigtsløft?

Når man får foretaget en ansigtsløftning første gang, giver det altid et naturligt udseende, vel at mærke, hvis kirurgen gør et ordentligt arbejde. Problemet ses i det tilfælde, hvor en patient gentagne gange har fået foretaget opstramninger af huden. Dette kan nogle gange give et unaturligt og overdrevent stramt udseende.
Flere

Populære plastikkirurgiske operationer

Vis mere

Øvrige plastikkirurgiske operationer

Behandlings-Guide

Lad os hjælpe med at finde den rigtige operation og pris i nærheden af dig

Operationsguide
 • Hidtil har eneste mulighed for at få foretaget en brystforstørrende operation været at indsætte brystimplantater. I dag findes også en anden mulighed, nemlig brystforstørrelse med eget fedt også kaldet fedttransplantation.

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

 • Brystimplantater er implantater fremstillet af saltvand eller silikone. Under en brystforstørrende operation indsætter man brystimplantater i brysterne for at gøre dem større og for at give dem en flottere form. Operationen, hvor man indsætter brystimplantater, hedder brystforstørrende operation. Læs mere om operationen her:

 • Hver kvinde er unik, og der er derfor udviklet mange forskellige former for brystimplantater, så du har mulighed for at opnå netop det resultat, som passer til dig og din krop.

 • Før du kaster dig ud i plastikkirurgi eller andre former for kosmetiske behandlinger på et privathospital eller en privat klinik, er det en god ide at kende lidt til de regler, der gælder på området. Der er for nylig indført skærpede krav til, hvem der må udføre de forskellige behandlinger.

 • Hidtil har eneste mulighed for at få foretaget en brystforstørrende operation været at indsætte brystimplantater. I dag findes også en anden mulighed, nemlig brystforstørrelse med eget fedt også kaldet fedttransplantation.

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

 • Brystimplantater er implantater fremstillet af saltvand eller silikone. Under en brystforstørrende operation indsætter man brystimplantater i brysterne for at gøre dem større og for at give dem en flottere form. Operationen, hvor man indsætter brystimplantater, hedder brystforstørrende operation. Læs mere om operationen her:

 • Hver kvinde er unik, og der er derfor udviklet mange forskellige former for brystimplantater, så du har mulighed for at opnå netop det resultat, som passer til dig og din krop.

 • Før du kaster dig ud i plastikkirurgi eller andre former for kosmetiske behandlinger på et privathospital eller en privat klinik, er det en god ide at kende lidt til de regler, der gælder på området. Der er for nylig indført skærpede krav til, hvem der må udføre de forskellige behandlinger.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.