Rynker og anke-ar -Guide til behandling af rynker og ar

Der findes mange forskellige metoder til behandlinger af rynker og ar i ansigtet. Denne guide kan hjælpe dig til, hvilke behandlinger, der egner sig bedst til netop din type rynker eller ar. Alle slags rynker er nemlig ikke ens.

Guide til behandling af rynker og akne-ar

Typer af rynker

Rynker kan opdeles i 3 grupper:

 • Fine (statiske) rynker, som er de små rynker i huden. De påvirkes ikke af ansigtsmimikken. De er i virkeligheden hudens struktur, der bliver mere ujævn i takt med alderen.

  Fine rynker fjernes ligesom andre overfladiske hudforandringer så som solskadning, pigmentforandringer, karsprængninger, fregner og overfladiske akne-ar, bedst med laserbehandling, mild kemisk peeling eller mikro-dermabrasio.

 • Mimiske (dynamiske) rynker, som styres af ansigtsmusklerne, og som opstår, når vi udtrykker mimik, f.eks. smil, vrede, undren, osv. Et eksempel kan være de vandrette panderynker, der bliver mere udtalte med alderen.

  De mimiske rynker behandles bedst med en muskellammende indsprøjtning med botulinum toksin, bedre kendt som botox. Behandlingen kan evt. suppleres med en af de andre behandlingstyper. Behandling med ablativ hudlaser er ligeledes effektiv mod de dynamiske rynker.

 • Dybe rynker (furer eller folder) er dybe ujævnheder, som man måske bedst kan beskrive som furer eller folder. Et eksempel er de parentes-lignende folder, der opstår på siderne af munden ved kinderne, når man bliver ældre.

  Dybe furer og folder kan udjævnes ved at indsprøjte et fyldstof – en såkaldt filler. Man kan både få midlertidige fillers, der forsvinder efter en tid og permanente fillers. Permanente fillers frarådes dog pga. risikoen for komplikationer. Derudover findes der såkaldt autolog filler. Autolog betyder, at det, der sprøjtes ind, kommer fra patienten selv. Det kan være blod eller fedt. Denne type filler kan betegnes som semi-permanent.

Ar efter akne (bumser)

Ar efter akne kan behandles med de samme metoder, man behandler rynker med. Hvilken behandling, der egner sig bedst, afhænger af arenes dybde og antal. Hvis arene er overfladiske, kan de reduceres med samme metode som til de fine rynker. Dybere akne-ar kræver mere indgribende behandling. Her kan ablativ laser eller hudslibning være en mulighed.

Hvilken behandling er bedst for mig?

Behandling af rynker og akne-ar er et komplekst område, og du kan ikke ved at læse denne guide få en diagnose for netop din tilstand. Brug den i stedet til at få et overblik over de behandlingsmetoder, der findes. Gå derefter til en eller flere klinikker, og lad så lægen undersøge dig og tilrettelægge et individuelt behandlingsforløb.

Behandlinger til rynker og akne-ar

Kosmetisk lægebehandling

Indsprøjtning af ikke-permanent filler

Filler mod rynker/furer i ansigtet

De midlertidige fillers (kendt under produktnavnene Perlane, Restylane, Juvederm, Teosyal, Belotero, Esthelis, Radiesse og Teosyal) kan bruges til at udfylde større rynker og folder i huden, så disse udglattes. En filler har kun effekt på de dyna ...

Indsprøjtning af eget fedt/blod (autolog filler)

PlasmaGel mod rynker/furer i ansigtet

PlasmaGel kan bruges til at udfylde større rynker og folder i huden, så disse udglattes. PlasmaGel har kun effekt på de dynamiske (mimiske) rynker, det vil sige rynker, der opstår når ansigtsmusklerne sammentrækkes. Produktet har ingen virkni ...

Indsprøjtning af permanent filler

Aquamid mod rynker/furer i ansigtet

Aquamid kan bruges til at udfylde større rynker og folder i huden, så disse udglattes. Aquamid har kun effekt på de dynamiske (mimiske) rynker, det vil sige rynker, der opstår når ansigtsmusklerne sammentrækkes. Produktet har ingen virkning p ...

Lammelse af nerver (botulinium toksin)

Botox behandling mod rynker

Botox* bruges fortrinsvis i panden, men kan også mindske de dynamiske rynker ved øjnene, på overlæben samt mindske nedadhængende mundvige. Botox har ingen effekt på hverken de fine rynker i huden eller på akne-ar. Hertil er det nødvendigt med ...

Peeling (ætsning af huden)

Peeling, AHA-peeling af ansigtet mod rynker og akne-ar

AHA-peeling (også kaldet frugtsyre-peeling) er den mildeste form for peeling. Behandlingen berører den øverste del af huden og har meget få bivirkninger. Resultatet er en glattere og friskere hud.

Peeling, Fenol-peeling af ansigtet mod rynker og akne-ar

Fenol-peeling er den skrappeste form for peeling. Behandlingen anvendes typisk til dybe rynker og akne-ar eller pigmentforandringer. Behandlingen egner sig ikke til mørklødede personer.

Peeling, TCA-peeling af ansigtet mod rynker og akne-ar

TCA-syre bruges til overfladisk og middeldyb peeling. Behandlingen er effektiv mod fine rynker, overfladiske ar og pigmentforandringer.

Dermabrasio (hudslibning)

Dermabrasio (hudslibning) mod rynker og akne-ar

Ved hudslibning (dermabrasio) slibes overhuden og en del af læderhuden væk med en slags slibemaskine. Kroppen danner derefter ny og glattere hud på stedet.

Mikro-dermabrasio mod rynker og akne-ar

Mikro-dermabrasio er en mildere form for hudslibning, hvor kun overhuden slibes væk. Behandlingen er derfor mindre indgribende end almindelig dermabrasio, men også mindre effektiv.

Non-ablativ hudlaser/IPL

Laserbehandling - Hudfornyelse med laser/IPL/RF

Non-ablative lasere/IPL/RF fjerner ikke det øverste hudlag, men bearbejder læderhuden for at stimulere produktion af nyt kollagen. De er derfor mindre effektive end de øvrige behandlinger men har langt færre bivirkninger og risici.

Micro-needling

Mesoterapi

Behandlingsbeskrivelsen er på vej. Se mere under "klinikker og priser" -->

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.