Hårtab - Den ultimative guide til behandling af hårtab

Hårtab rammer to ud af tre mænd, og én ud af fem kvinder.

Alder, arveanlæg og hormonmængden i kroppen er de tre hovedfaktorer, der spiller ind, når hårvæksten ophører. Stress, graviditet og kosten kan også have en vis indflydelse. “Mandligt hårtab” er dog den almindeligste form for hårtab, og skyldes en arveligt betinget overfølsomhed for mandligt kønshormon. Også kvinder kan lide af mandligt hårtab.

Norwood-skalaen

Norwood-skalaen

Norwood-skalaen illustrerer, hvordan arveligt mandligt hårtab udvikler sig. Den består af 7 forskellige sværhedsgrader. Hårtabet starter ved klasse 1, hvor der ses en tilbagetrækning af hårgrænsen ved tindingerne. Herefter kan hårtabet gå af tre forskellige stier

Hyppig brug af shampoo, dårlig blodcirkulation, at gå med hat eller kasket eller andre personlige vaner har IKKE indflydelse på om man taber håret. Derimod skyldes hårtab – for mænds vedkommende – primært en arvelighed. Hvad angår kvinderne, er det ofte hormonforandringer, inklusiv dem som indtræffer i overgangsalderen, som er hovedårsagen til hårtab og udtynding af håret. Ulykker, forbrændinger og sygdom kan ligeledes sætte gang i denne uheldige proces.

Ved arveligt betinget mandlig hårtab opstår de tidligste forandringer allerede efter puberteten, hvor stort set alle mænd vil få lidt højere tindinger. Herefter vil der langsomt over år begynde at ske en udtynding af håret.

Nogle begynder allerede for alvor at miste håret som 20-årige. Hårgrænsen fortil vil langsomt begynde at trække sig mod nord, og tindingerne vil blive endnu højere. Denne proces sker ofte samtidig med, at man bliver tyndhåret i issen, som på sigt vil resultere i et bart område på toppen af hovedet – en såkaldt måne.

I de mest udtalte tilfælde vil man til sidst miste alt hår oven på hovedet, og kun et bælte af hår i siderne og i baghovedet vil bevares.

Som regel behandles hårtab i første omgang med lægemidler, der fås på recept. Hvis man lider af hårtab, bør man derfor i første omgang gå til sin egen læge.

Du kan læse mere om de tilgængelige non-kirurgiske metoder til behandling af hårtab i denne artikel: Non-kirurgiske muligheder for behandling af hårtab.

Behandlinger til hårtab

Skønhedspleje

Hårpåsætning

Hår for livet

Hår for Livet er et system, hvor helparykker eller hårdele (toupéer og hårproteser) bliver tilpasset individuelt til den enkelte. Resultatet er bedre end ved normal paryk eller toupé, men også dyrere.

Paryk

En paryk er en kunstig erstatning af ens eget hår. Parykker fås i mange varianter, og der er stor forskel på kvalitet og pris.

Toupé

En toupé er et stykke materiale med syntetisk eller naturligt hår, der fastgøres til hovedbunden eller det eksisterende hår. Toupéer bruges oftest ved hårtab hos mænd, men kan også bruges af kvinder. En toupé er typisk dyrere end en paryk.

Plastikkirurgi

Hårtransplantation

Hårtransplantation

En hårtransplantation er en kirurgisk proces, hvor man flytter hår fra ét sted på kroppen (typisk fra nakken eller siderne) til et nyt sted. Hår fra disse områder er ikke sårbare over for DHT-hormonet, som ellers normalt bevirker, at håret bliver ...

Operativt indgreb

Skalpreduktion

Omkring 2 ud af 3 mænd vil opleve hårtab før eller senere i deres liv. Tilstanden skyldes oftest en overfølsomhed overfor det mandlige hormon DHT. Hårtab kan også ske for kvinder, men det er hyppigst udbredt blandt mænd. En skalpreduktion kan ...

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.