Hårfjerning

Avatar of Heidi Hald Christensen
Udgivet
Modelfoto
Modelfoto

Overvejer du at få fjernet hår? Vil du gerne prøve noget andet end barbering, pincetter og receptfri hårfjerningscremer? Det kan være lidt overvældende. Hvor begynder du?

Tro det eller ej, men hårfjerning har fandtes i årtusinder. Årsagerne til hårfjerning har været varierende – medicinske, kulturelle, religiøse, seksuelle – eller bare som en del af en overordnet skønhedsrutine. Uanset hvad begrundelsen er, så har du masser af valgmuligheder.

Voksbehandling (af en professionel)

Hvis du er træt af at barbere dig og fjerne hår med pincet, så kunne voksbehandling måske være en mulighed for dig. Voksbehandlingsmetoden anvender varm eller kold voks til at fjerne håret ved roden. Der findes en blød og en hård version.
Den bløde voksbehandlingsmetode anvender et tyndt lag voks og stof-/papirstrips for at få revet håret af din krop (mod hårvækstretningen). Den hårde voksbehandlingsteknik anvender et tykt lag voks og bruger ikke strips, men derimod selve den hærdede voks. Denne metode er bedre for folk med følsom hud.

Voksbehandling skal helst udføres af en professionel kosmetolog (særligt når det gælder folk med følsom hud, eller når hårfjerningen udføres på et sart område). Håret kan vokse ud igen på så lidt som en uge, men genvæksten for en gennemsnitlig person tager mellem fire og seks uger. Nogle folk oplever forbrændinger, knopper og indgroede hår efter behandlingen.

Receptpligtige cremer

Disse bliver normalt udskrevet (af en læge) til kvinder, der gerne vil hæmme væksten af ansigtshår eller hår på hagen. De fjerner ikke hårene fuldstændigt, men de hjælper med at hæmme væksten, så de nye hår ikke er så hårde og stive. Det er bedst at anvende dem mellem barberinger såvel som kombineret med laserfjerningsbehandlinger. De fleste anvender disse cremer uden problemer, men mulige bivirkninger er svie, rødme, brænden og snurren i huden.

Intense lyspulser (IPL)

Denne metode til hårfjerning bliver ofte forvekslet med laserfjerning. IPL anvender ikke en laser til at slippe af med uønsket hår, men i stedet en blitzlampe. Apparatet fokuserer ikke kun på ét område. Det bruger et spektrum af bølgelængder, hvor lyset bevæger sig i forskellige retninger.

IPL blev først udviklet som en lyskur til ansigtsforyngelse. Behandlingssessionerne er kortere, eftersom der anvendes en bredere spids end ved andre metoder. Til gengæld er der brug for flere sessioner for at opnå permanent hårfjerning. Kun folk med mørkt hår og lys hud kan anvende denne metode. Gennemsnitligt kræves der mellem ti og tolv behandlinger. IPL er normalt billigere end laserfjerning, men nogle patienter får mindre gunstige resultater.

Faserne ved hårfjerning med IPL og laser

Hårfjerning med IPL/laser
Billedet illustrerer hårfjernings processen med laser/IPL, hvor en kraftig lysstråle bruges til at ødelægge hårrødderne og derved fjerne håret permanent.

Laser

Laserfjerning bliver ofte fremhævet som den mest effektive måde at opnå langsigtet hårfjerning på. En tekniker eller en dermatolog anvender en kraftig lysstråle til at ødelægge rødderne. Laseren rammer meget præcist håret uden at beskadige den omkringliggende hud. Laserfjerning virker overalt på kroppen og er bedst til personer med lys hud og mørkt hår. Det virker ikke særligt godt på folk med lyst eller hvidt hår. Nogle gange kan en receptpligtig creme anvendes til at forøge effektiviteten af hårfjerningsbehandlingen for lyshårede.

Hårfjerning på ryggen eller benene kan kræve en times behandling, men små områder kan behandles på få minutter. Ofte kræver det mellem seks og tolv behandlinger, før man ser resultater. De fleste lasere er efterhånden udstyret med et apparat, der køler og reducerer ubehaget fra laseren og beskytter det øverste hudlag. Nogle folk er nødt til at komme tilbage og få en ekstra behandling hvert halve eller hele år. Bivirkningerne kan omfatte rødme og hævelse, der kan vare mellem en og tre dage.

Folk, der har fået behandlingen, siger, at det behandlede område ser ud og føles som om, det er solskoldet. For at undgå ubehagelige resultater, så som ardannelse eller skoldning, er det altid bedst at besøge en klinik, hvor der er en læge. Laserfjerning giver ofte færre bivirkninger end andre hårfjerningsmetoder.

Uanset hvilken hårfjerningsmetode, du vælger, så sørg for at forhøre dig om klinikken og dens ansatte. Du vil gerne være sikker på, at din krop og hårfjerningen er i gode hænder.

Elektrolyse

Elektrolyse som hårfjerningsmetode er god til at fjerne hår fra ansigtet og kroppen. En ultratynd nål (eller sonde) placeres nede i hver hårsæk, der efterfølgende ødelægges med en elektrisk strøm, kemiske stoffer eller varmeenergi. Håret fjernes derefter normalt med pincet. Sessionerne kan tage fra 15 minutter og op til en time.
Patienterne vil sandsynligvis have brug for behandlinger hver eller hveranden uge, afhængigt af deres hårvækst. Det samlede antal behandlinger vil være forskelligt fra person til person, men i gennemsnit er det ca. fem-seks besøg.

Denne metode virker bedst på mindre områder, så som hagen eller på overlæben. Folk med lyst eller hvidt hår, der ikke kan behandles med IPL eller laserfjerning, kan have mest glæde af elektrolyse. Der er som regel ingen permanente bivirkninger, men der kan nogle gange opstå hævelser, ardannelse og rødme. Nogle er af den fejlagtige opfattelse, at elektrolyse er smertefuldt. Moderne teknikker har faktisk reduceret omfanget af ubehag, og de fleste føler kun en svag snurrende fornemmelse. I nogle tilfælde smøres der en bedøvende creme på området for at undgå ubehag.

Sørg for at forhøre dig om den elektrolysebehandler, du overvejer at blive behandlet af. Vedkommende bør have en særlig uddannelse for at udføre denne type behandling. Én, der ikke ved, hvad han/hun laver, kan måske nødvendiggøre flere behandlinger (hvilket betyder en yderligere omkostning). I nogle tilfælde kan det også betyde unødvendig ardannelse og ubehag.

Læs mere om de forskellige muligheder for hårfjerning

Skønhedspleje

Epilering

Hårfjerning med nål

(Denne behandling er endnu ikke færdigbeskrevet – MyLooks.dk arbejder på at beskrive vigtige forhold vedrørende denne behandling. N.B. Du kan dog stadig se hvilke klinikker, der tilbyder denne behandling. Vi opfordrer dig indtil videre, til at gå …

Voksbehandling (hårfjerning med voks)

Overvejer du at få fjernet hår? Vil du gerne prøve noget andet end barbering, pincetter og receptfri hårfjerningscremer?

Voksbehandling kan anvendes til hårfjerning på alle de dele af kroppen, hvor man har uønsket hårvækst. Voksningen kan udf …

Kosmetisk lægebehandling

Non-ablativ hudlaser/IPL

Permanent hårfjerning med laser/IPL/RF

Laser- IPL og RF-behandling benytter lysimpulser, der trænger gennem overhuden og afsætter deres energi i hårsækkene, hvorved hårsækkene ødelægges. 4-8 behandlinger giver typisk en reduktion på 80 – 90 % af hårene.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.