Fillers (vævsfyldere)

Avatar of Heidi Hald Christensen
Udgivet
Modelfoto
Modelfoto

Hvis du ønsker et mere ungdommeligt og friskt udseende, kan fillerindsprøjtninger måske være en mulighed for dig. De mest almindelige steder at få indsprøjtet filler er ansigtet, halsen og hænderne. Fillers bidrager til at give mere fylde og skabe et glattere og dermed yngre udseende.

Til forskel fra botox-indsprøjtninger (der lammer musklerne), udfylder fillers linjer, furer og rynker med et fyldstof. Deraf navnet ”fillers”, som på engelsk betyder ”noget, der udfylder”. På dansk kaldes de også vævsfyldere.

Før en filler

Før indsprøjtning af filler. Huden har mistet fylde, hvilket ses som udhulning af ansigtet.

Efter en filler

Efter filler-indsprøjtning. Den manglende fylde er nu erstattet, og huden ser yngre og glattere ud.

Er fillers noget for dig?

 • Hvis du har linjer og rynker rundt om øjnene, i panden eller ved munden.
 • Hvis du ønsker at give dine kinder, læber eller kæbelinje mere fylde.
 • Hvis du har ar efter bumser eller andre skønhedsfejl, du gerne vil have glattet ud.

En behandlingssession med de fleste fillers tager ca. 20-40 minutter, og effekten kan vare alt fra fire måneder og op til et år eller mere (afhængigt af typen).

Filler eller botox?

Både fillers og botox bruges til at fjerne rynker og furer, men typen af rynker afgør, hvilken af dem, der egner sig i det enkelte tilfælde. Første skridt, når du skal finde ud af, hvilken behandling der er bedst for dig, er derfor at finde ud af, hvilken type rynker, du har.

Muskelbevægelser i dit ansigt skaber dynamiske (eller mimiske) rynker. Disse rynker reagerer bedst på Botox-behandling. De lammede muskler er ude af stand til at bevæge sig, hvilket midlertidigt hæmmer dannelsen af disse rynker, der opstår ved bevægelse. Eksempler på dynamiske/mimiske rynker er “11”-linjerne i panden og de rynker, der dannes ved vredesudtryk.

Statiske rynker er synlige, selv når dit ansigt er afslappet. De skyldes elasticitetstab i huden på grund af aldring. Fillers vil hjælpe dig med at slippe af med disse rynker ved at udfylde og tilføje volumen til huden.

Risici ved filler-indsprøjtninger

Behandlingen er nem og hurtig, men der er en risiko for allergiske reaktioner og i nogle sjældne tilfælde opstår der små ujævnheder under huden (afhængigt af den anvendte filler-type). I nogle tilfælde er disse ujævnheder permanente. Andre risici omfatter ”Tyndall-effekten”, hvor huden får et blåligt skær. Misfarvningen kan vare flere måneder, men der findes måder at behandle denne reaktion på.

I ekstremt sjældne tilfælde kan hudcellerne dø, hvis fillers ikke bliver indsprøjtet korrekt. Der har også været rapporter om blindhed og nervelammelser.

Fillers med længerevarende effekt har større sandsynlighed for at medføre bivirkninger, hvorimod midlertidige fillers, der anvender hyaluronsyre, sjældent medfører risici eller komplikationer.

Der anvendes forskellige fillers til forskellige områder. Hvis du anvender den korrekte type, er der mindre sandsynlighed for bivirkninger. Det er derfor, det er meget vigtigt af få udført behandlingen hos en erfaren behandler, der har gennemgået den nødvendige uddannelse.

Patienter, der har en tendens til at udvikle forkølelsessår, kan få et tilbagefald af dem efter behandlingen, men brug af en antiviral medicin kan reducere risikoen for dette.

Proceduren

Her kan du få indsprøjtet filler i ansigtet

Illustrationen viser nogle af de områder i ansigtet, hvor en filler kan være med til at udligne rynker og give et mere ungdommeligt udseende.

Før behandlingen bliver huden bedøvet med en anæstesicreme (det tager ca 5-10 minutter, før den virker). Filleren bliver dernæst sprøjtet ind i de relevante områder. Afhængigt af behandlingstypen tager det normalt 20-40 minutter. Der er en del smerte forbundet med filler-indsprøjtninger, særligt ved dybe indsprøjtninger i kinderne. De fleste siger, at smerten minder om et bistik. Det anbefales, at du nedkøler det behandlede område med is bagefter. Der udskrives nogle gange antibiotika for at begrænse sandsynligheden for betændelse, og prednison anvendes, hvis hævelse af indsprøjtningsområdet bliver et problem.

Restitutionstiden for de fleste indsprøjtningsfillers er nogle få dage.

Hvor meget filler sprøjtes ind ved hver behandling?

Der anvendes ikke nogen standardmængde, da alle er forskellige, hvad angår køn, etnicitet, alder, knoglestruktur, hud og væv. Nogle fillers er tykkere end andre, så mængden kan variere.

De fleste får i gennemsnit sprøjtet 1 ml ind i læberne, nasolabialfolderne (folderne, der går fra næsefløjene ned til mundvigene), tåretrug og kinder (1 ml pr. side), men mere kan blive sprøjtet ind afhængigt af de involverede faktorer.

Når du kommer til forundersøgelse hos din behandler, vil du få afgjort, nøjagtigt hvor meget filler, der er brug for til dine problemområder. Det væsentligste er, at du gerne vil have resultatet til at se naturligt ud.

Fillertyper

Midlertidige fillers (eller hyaluronsyrefillers)

Dette er den mest populære filler-type og er baseret på hyaluronsyre. Denne filler bruges til at forøge volumen og fylde. I daglig tale omtales midlertidige fillers som regel under navnene på de mest anvendte mærker, nemlig Restylane og Juvéderm.

Hyaluronsyre er er en kompleks sukkertype, der allerede findes i menneskekroppen, så det er ikke nødvendigt at udføre en hudprøve før behandlingen. Én af hyaluronsyrens hovedfunktioner er at transportere og binde vand. Fillerindsprøjtningerne vil hydrere huden og forøge områdets fylde for midlertidigt at fjerne rynker.

Bivirkninger er sjældne, men hævelse, rødme og blå mærker i nærheden af indsprøjtningsstedet kan opstå. Det er usædvanligt, men nogle gange kan der dannes små ujævnheder under huden, hvilket dog kan behandles og normalt bliver bedre med tiden.

Effektens varighed er omtrent 6-12 måneder. Nogle studier har påvist, at gentagne indsprøjtninger faktisk kan stimulere kroppens kollagenproduktion og bidrage til at reducere antallet af rynker. Nogle gange er der mindre behov for filler ved senere behandlinger for at opnå det samme ungdommelige udseende.

Restylane, Juvéderm, etc. – Hvad er forskellen?

De mest brugte hyaluronsyrefillers i Danmark er Restylane og Juvéderm. Der findes dog mange andre mærker, herunder Perlane, Captique, HylaForm, Elevess, Belotero og Hydrafill.

De er alle baseret på hyaluronsyre, og har stort set samme effekt. Hver behandler har typisk et mærke, som han eller hun foretrækker til det område, du skal have lavet.

Som patient bør du ikke bekymre dig om, hvilket mærke behandleren anvender. Du bør istedet vælge en behandler, du har tillid til og stole på vedkommendes valg af filler.

Kollagen

De første fillers (til rynker) bestod af en ren form for kollagen, der blev udvundet af køer. De virkede godt med naturligt udseende resultater, men effekten af behandlingen varede ikke særligt længe. De fleste kollagenindsprøjtninger nedbrydes så hurtigt som en måned efter indsprøjtningen. Der var større sandsynlighed for allergiske reaktioner, efter som det var udvundet fra en animalsk kilde. Der var brug for omfattende allergitestning før behandlingen.

Der findes nu nye måder at raffinere kollagenet på, men resultatet holder fortsat ikke særligt længe (2-4 måneder) på trods af argumentet om, at det ser mere naturligt ud end andre fillers.

Bivirkninger omfatter allergiske reaktioner (specielt, når kollagenet kommer fra animalske kilder som køer), rødme og blå mærker omkring indsprøjtningsstedet.

De mest almindelige kollagen-fillers går under navnene Artefill, Zyderm, Zyplast, Evolence og Cosmoderm.

Semi-permanente fillers

Der findes flere forskellige typer semipermanente fillers, herunder kunstige (syntetiske) og naturlige (autologe). Disse fillers bruges som regel for at få et længerevarende resultat end ved midlertidige fillers, så man ikke skal bruge penge på en ny behandling, hvert halve eller hele år.

Syntetiske

De mest brugte syntetiske, semi-permanente fillers er Radiesse og Sculptra.

Disse fillers laves ud fra laboratorieproducerede stoffer. Fordelene ved syntetiske fillers omfatter et længerevarende resultat, men der er større risiko for bivirkninger.

Hudfillers så som Radiesse stimulerer kollagenproduktionen. Det er en calciumbaseret filler med mikrosfærer (lavet af syntetiske og naturlige stoffer), der er opslemmet i en vandbaseret gel. De anvendes ikke i alle ansigstområder, hovedsageligt til at udligne volumentab i kindbenene og de nasolabiale folder (smilerynkerne) rundt om munden.

Der kræves ingen hudprøve og effekten kan vare op til 2 år.

Bivirkningerne omfatter hævelse, rødme og blå mærker omkring indsprøjtningsstedet. Andre risici omfatter ujævnheder eller knuder under huden.

Autologe fillers (patientens eget fedt eller blod)

Den mest almindelige substans, der anvendes til denne type filler, er fedt. Patientens eget fedt tages kirurgisk fra lår, mave eller bagdel, raffineres og beriges, før det sprøjtes ind i det ønskede område.

Der findes grundlæggende to procedurer for denne type filler. I den første fjerner man fedtet, og i den anden sprøjter man det ind. Begge kan normalt udføres på samme tid.

Fedtindsprøjtninger varierer hvad angår effektens varighed. Nogle får mere langvarige resultater end andre. Hvis fedtet accepteres i din krop og får sin egen blodforsyning, bliver effekten permanent (fedtmængden vil endda vokse, hvis du tager på i vægt). Resultatet varer derimod ikke længe, hvis fedtet bliver reabsorberet af din krop og nedbrudt. Varigheden vil basere sig på mange forskellige faktorer, heriblandt hvad der bliver sprøjtet ind og hvordan. Du bør sikre dig, at din behandler er fortrolig med proceduren for at opnå længerevarende resultater. Nogle læbeindsprøjtninger kan holde 4-5 år og i andre ansigtsområder kan resultaterne holde i op til 8-10 år.

En anden autolog fillertype er, hvor der bliver taget blod fra din arm, som bliver behandlet og derpå sprøjtet ind i det ønskede område på dit ansigt. Denne type kendes under betegnelsen blodpladeberiget plasmaindsprøjtning eller ”vampire lift”. Resultatet af denne behandling holder 12-18 måneder.

Bivirkningerne svarer til dem fra andre fillers, så som rødme, blå mærker og hævelse omkring indsprøjtningsstedet.

Permanente fillers

Permanente (eller ikke-absorbérbare) fillers er baseret på en opløsning, der forbliver i huden permanent. Denne fillertype bruges normalt til områder med tyk hud, så som de nasolabiale folder (smilerynker eller smilelinjer) og bør ikke anvendes til områderne rundt om øjnene og læberne. Det mest brugte mærke i Danmark er Aquamid. Denne filler er blød, og når den bliver sprøjtet ind i huden, forbliver den der permanent. Eftersom fillerens hovedbestanddel er vand, accepterer kroppen den og danner en membran rundt om den, der holder den på plads. Filleren er gel-agtig og følger let med ansigtsudtrykkene.

Selv om du får fordelen ved ikke at skulle betale for gentagne behandlinger, nægter de fleste sundhedsfagfolk at anvende permanente fillers på grund af de involverede risici. Hvis der opstår komplikationer, kan man nemlig risikere, at hver eneste dråbe filler skal fjernes kirurgisk, hvilket kan medføre omfattende ardannelse.

Hvor længe holder de forskellige fillers?

Midlertidige fillers nedbrydes helt i løbet af 6-12 måneder. Varigheden afhænger blandt andet af det behandlede område.

Semipermanente fillers kan holde i ca. 2 år (for de syntetiskes vedkommende). Læbeindsprøjtninger kan holde 4-5 år, og i andre ansigtsområder kan indsprøjtninger af eget fedt vare op til 8-10 år. Blodpladeberigede plasmaindsprøjtninger kan holde op til 12-18 måneder.

Permanente fillers er i princippet varige, men vævs- og fedttab er en naturlig del af aldringsprocessen. Yderligere indsprøjtninger kan derfor blive nødvendige for at bevare samme kosmetiske resultat.

De sidste tips for at minimere risici og for at få en positiv oplevelse

Fillers anses for at være én af de mest sikre kosmetiske behandlinger, der udføres i dag, men det er altid en god idé at vide så meget som muligt i forvejen, før du beslutter dig for at få udført behandlingen.

 • Lad være med kun at gå efter det billigste tilbud, du kan finde på nettet. Det kræver træning og erfaring at lægge fillers ind korrekt. Sørg derfor for at vælge en behandler, du kan have tillid til. Her på Mylooks kan du finde kundeanmeldelser af de fleste klinikker i Danmark. Hvis du er i tvivl, så kontakt Mylooks for at blive henvist til en god klinik.
 • Når du sammenligner priser, skal du være opmærksom på, om de angivne priser er for 0,5 ml or 1,0 ml.
 • Daglig brug af solcreme efter behandlingen beskytter din hud mod pigmentændringer som følge af indsprøjtningerne.

Vi har ikke fundet ungdommens kilde, men hvis du gerne vil have et glattere, mere undommeligt udseende, så er fillers en realistisk mulighed. Vi vil alle gerne udligne resultaterne af aldringsprocessen og forbedre vores udseende, men du bør aldrig ofre din sundhed for billige tilbud. Vær smart og gør dit hjemmearbejde. Dit spejlbillede vil takke dig for det ved en senere lejlighed.

Læs mere om de forskellige behandlinger med fillers

Kosmetisk lægebehandling

Indsprøjtning af ikke-permanent filler

Hageforstørrelse med midlertidig filler

En midlertidig filler som Perlane, Restylane, Juvederm, Belotero, Radiesse, Esthelis og Teosyal kan bruges til at forstørre hagen. Med en tynd nål sprøjtes stoffet direkte ind de ønskede steder. En hageforstørrelse med filler er hurtigt overstået …

Kæbeforstørrelse med midlertidig filler

Midlertidige fillers som Perlane, Restylane, Juvederm, Belotero, Radiesse, Esthelis og Teosyal kan bruges til at skabe en mere markeret kæbe. Med en tynd nål sprøjtes stoffet direkte ind de ønskede steder. En kæbeforstørrelse med midlertidig fill …

Markerede kindben med filler

Fillers som Perlane, Restylane, Juvederm, Belotero, Radiesse, Esthelis og Teosyal, kan bruges til at fremhæve kinderne og give mere markerede kindben. Med en tynd nål sprøjtes stoffet direkte ind de ønskede steder. Behandlingen er hurtigt overstå …

Læbeforstørrelse med midlertidig filler

En midlertidig filler som Perlane, Restylane, Juvederm, Belotero, Radiesse, Esthelis eller Teosyal, kan bruges til at forstørre læberne. Med en tynd nål sprøjtes stoffet direkte ind de ønskede steder. En læbeforstørrelse med filler er hurtigt ove …

Næseforstørrelse / næsekorrektion uden kirurgi (non-surgical nose job)

Midlertidige fillers som Perlane, Restylane, Juvederm, Belotero, Radiesse, Esthelis og Teosyal kan bruges til at forstørre næsen. Med en tynd nål sprøjtes stoffet direkte ind de ønskede steder. Behandlingen er hurtigt overstået og resultatet kan …

Filler mod rynker/furer i ansigtet

De midlertidige fillers (kendt under produktnavnene Perlane, Restylane, Juvederm, Teosyal, Belotero, Esthelis, Radiesse og Teosyal) kan bruges til at udfylde større rynker og folder i huden, så disse udglattes. En filler har kun effekt på de dyna …

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.