Brystoperation / brystkirurgi - Den ultimative guide

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

Brystoperation / brystkirurgi

Der kan naturligvis være mange forskellige årsager til, at en kvinde ønsker at få foretaget en brystoperation. Hun kan opleve brystet for lille eller for stort, at det har ændret sig for meget efter fødsler eller pga. de fysiologiske forandringer, der sker ved normal aldring.

Lige meget hvad årsagen er, er brystoperation/brystkirurgi i dag en af de mest populære kosmetiske indgreb. Hvis det er dit personlige ønske at få foretaget en brystoperation, og du tror, at forandringen kan styrke dit velbefindende og følelse af kvindelighed, kan du her læse mere om de forskellige muligheder, der findes.

Brystoperation med brystimplantater

Antallet af kvinder, der får foretaget en brystforstørrende operation, er ikke kun kraftigt stigende på verdensplan, men også i Danmark. Formålet er at ændre på brystets størrelse, og det er en af de mest typiske brystoperationer.

En brystforstørrende operation med implantater kan:

 • Skabe mere fylde eller genoprette tabt fylde efter f.eks. vægttab eller graviditet.
 • Skabe større symmetri ved at gøre brysterne mere ens og i det hele taget gøre kroppen mere harmonisk.
 • Rekonstruere ét eller begge bryster efter f.eks. cancer.

Læs mere om denne type brystoperation inkl. valg af brystimplantater, selve operationen, risiko for komplikationer, heling samt priser her: Brystforstørrelse med brystimplantater.

Brysterne bliver større og større

Kvindernes bryster bliver større og større. I 2008 valgte danske kvinder at få indopereret implantater, som i gennemsnit var på 352 ml.

I 2013, efter 5 år, var dette tal steget til 460 ml. En stigning på 31 %.

Brystoperation med 350 ml implantater

Eksempel på brystoperation med 350 ml

Eksempel på brystoperation med 450 ml

Eksempel på brystoperation med 450 ml

Brystoperation med eget fedt

Brystforstørrelse med eget fedt er en relativt ny teknik, som først i de senere år har vundet større indpas. Dels er teknikken blevet bedre, og dels er flere kvinder herved blevet opmærksomme på muligheden for at få større bryster ved hjælp af denne form for brystoperation.

Brystforstørrelse med eget fedt er for kvinder, der ønsker en mindre forøgelse af brysterne og et naturligt udseende resultat. Denne type af brystoperation adskiller sig på flere måder fra brug af implantater:

 • Brystforstørrelsen vil oftest være mindre end ved brug af implantater.
 • Ofte skal behandlingen foretages ad 2-3 omgange, idet en del af det fedt, der bliver sprøjtet ind i brysterne, vil forsvinde. Herved bliver en brystoperation med denne teknik dyrere end brystforstørrelse med implantater.
 • Kvinden skal have områder på kroppen med overskydende fedt, som kan fjernes og herefter sprøjtes ind i brysterne. Typisk tages fedt fra mave og lår.

Læs mere om fordelene ved denne form for brystoperation, selve proceduren, risiko for komplikation samt priser her: Brystforstørrelse med eget fedt.

Brystoperation med løft af brysterne

Kvinders bryster ændrer sig med tiden og vil ofte miste deres fasthed, fylde og facon. Disse forandringer, der kan få brysterne til at blive slappe og hænge, kan skyldes:

 • Graviditet
 • Amning
 • Vægtændringer
 • Almindelig aldring
 • Tyngdekraft
 • Arv

Denne type af brystoperation løfter brysterne ved at fjerne overskydende hud og opstramme den, hvorved kroppen forynges med en bryst profil, der er mere ungdommelig og fast. Bliver man gravid efter et brystløft, kan de dog komme til at hænge lige så meget som før brystoperationen.

Et brystløft ændrer ikke nævneværdigt ved brysternes størrelse, så hvis du ønsker at skabe mere fylde eller genoprette tabt fylde, kan denne type af brystoperation kombineres med en brystforstørrelse med implantater. Ligeledes kan et brystløft kombineres med en brystreduktion (se mere nedenfor).

Hvis du vil vide mere om, hvordan brystløft udføres og hvilke risici for komplikationer der er samt priser, så klik her: Brystløft.

Vidste du? At Mylooks har Danmarks største debatforum om brystoperation, med mere end 22.000 hjælpsomme piger og 214.000 indlæg.

Brystoperation med reduktion af brysterne

Nogle kvinder har så store bryster, at deres størrelse og tyngde er til stor gene både fysisk og psykisk. Ofte ses:

 • Ryg-/nakkeproblemer.
 • Hovedpine.
 • Fordybninger i skulder fra BH-stropperne.
 • Hudproblemer i folden under brysterne.
 • Begrænsede udfoldelsesmuligheder i forbindelse med sport.

En brystreduktion er en type brystoperation, som således både kan foretages af fysiske og psykiske/sociale årsager, men også af kosmetiske årsager ved at størrelsen af brysterne efterfølgende bliver mere harmoniske i forhold til resten af kroppen.

Der findes en del forskellige metoder at lave brystreduktion på, men overordnet set så fjernes overskydende kirtelvæv, fedt samt hud, hvorefter brystvorten og areola (det mørke område rundt om brystvorten) flyttes længere op på brystet.

Du kan læse mere om brystreduktion her, hvor du bl.a. også kan se priser: Brystreduktion.

Brystoperation med brystrekonstruktion

Brystrekonstruktion er en type brystoperation til kvinder, der har fået fjernet et eller begge bryster eller dele heraf oftest pga. brystkræft. Tabet af et bryst kan naturligvis være en stor belastning både psykologisk, socialt og fysisk og derfor kan en sådan brystoperation være med til at give kvinden livskvalitet og følelsen af kvindelighed tilbage.

Brystoperation med brystrekonstruktion kan i princippet foretages når som helst, f.eks.:

 • Samtidigt med at det kræftramte bryst bortopereres. Anbefales dog ikke til kvinder, der skal i strålebehandling, idet strålerne kan ødelægge brystrekonstruktionen.
 • På et senere tidspunkt efter at brystet er blevet fjernet.
 • Hvis der er en formodning om øget risiko for at udvikle brystkræft. Altså en præventiv bortoperation, som flere og flere kvinder vælger at få foretaget, fordi de er arveligt disponeret for brystkræft ligesom eksempelvis Hollywood filmstjernen Angelina Jolie valgt at gøre for nyligt.

Uanset hvad så udføres denne brystoperation (hvis den skyldes kræft) først, når sygdommen er under kontrol eller helbredt.

Brystrekonstruktion kan overordnet set foregå på to måder:

 • Protesemetoden enten med et normalt brystimplantat eller en såkaldt ekspansionsprotese, hvor man over flere uger påfylder saltvand, så huden og musklen langsomt kan udvide sig.
 • Anvendelse af eget væv, hvor man gendanner brystfylden ved at tage ens eget hud-, fedt- og muskelvæv fra ryg, mave, balder eller fra siden af kroppen under armhulen. Kaldes for lap-metoden og kan evt. kombineres med en protese.

Målet er naturligvis at rekonstruere et bryst, der ligner det raske bryst mest muligt. Dog vil det erstattede bryst altid føles anderledes, idet følesansen vil være forringet. Hvilken metode, der er mest velegnet afhænger af om du er strålehandlet og kvaliteten af din hud mv. Når brystets fylde er rekonstrueret og arrene helet, kan man gå i gang med at genskabe brystvorte og areola (det mørke område omkring brystvorten), hvilket kan ske ambulant.

Læs mere her og se priser på brystrekonstruktion.

Brystoperation for mænd (gynækomasti)

Mænd har også brystkirtelvæv og nogle kan opleve, at brysterne vokser til kvindelignende bryster (gynækomasti). Årsagen er hormonel ubalance i forholdet mellem østrogen (kvindeligt kønshormon) og androgen (mandligt kønshormon bl.a. testosteron), hvor der opstår en overvægt af østrogen. Stimuleringen til vækst i kirtelvævet i brystet kan komme fra kroppens egne kønshormoner eller udefrakommende faktorer, der påvirker kønshormonniveauerne eller hormonernes aktivitet og kan overordnet skyldes:

 • Nedsat testikelfunktion
 • Nedsat produktion af overordnede kønshormoner
 • Hormonproducerende knudedannelser i testikler, binyrer eller andre steder i kroppen
 • Genetiske sygdomme
 • Leversygdom, nyresygdom, stofskiftesygdom, hjertesvigt
 • Overvægt
 • Overforbrug af alkohol
 • Anabolske steroider og andre stoffer
 • Bivirkninger fra visse former for medicin

Størstedelen af drenge i puberteten oplever faktisk forbigående brystudvikling, idet produktionen af kønshormoner endnu ikke er finjusteret i begyndelsen af puberteten. Hos voksne mænd forekommer det sjældnere, og kan korrigeres med en operation og/eller fedtsugning, hvis man har fysiske eller kosmetiske gener.

Hvis der er tale om egentlig gynækomasti, hvor man kan mærke et glandelvæv omkring brysterne, så vil man ved brystoperationen skære det overskydende væv væk. Hvis udviklingen af mandebryster skyldes øget fedtvæv i brystregionen (kaldet lipomasti), så vil kirurgen anvende fedtsugning. Brystoperationen kan naturligvis også være en kombination af bortskæring af væv og fedtsugning.

Læs mere om brystoperation for mænd her
Gynækomasti.

Næste skridt hvis du overvejer brystoperation

På Mylooks kan du finde mange flere informationer om de forskellige former for brystoperationer ved at følge ovenfor nævnte links.

Du kan også finde information om de klinikker, der tilbyder brystoperationer samt se tidligere patienters bedømmelser af klinikkerne og læse personlige beretninger. At vælge den rigtige klinik og plastikkirurg for lige netop dig er lige så vigtig som selve beslutningen om at få foretaget en brystoperation.

Valg af klinik

Når du skal vælge klinik/plastikkirurg, så bør du som minimum vurdere og spørge ind til:

 • Kirurgens faglige kvalifikationer herunder uddannelse, erfaring og dokumenterede kompetencer inden for netop den type brystoperation, du ønsker.
 • Hvor længe har plastikkirurgen praktiseret og hvor mange brystoperationer har han/hun udført, og har der været klager?
 • Se før og efter billeder af plastikkirurgens tidligere patienter, der har fået foretaget samme type brystoperation, som du ønsker. Dog skal man huske på, at resultatet ikke kun afhænger af type og størrelse af implantat, men i høj grad også af den samlede helbredstilstand, af dit nuværende brystvæv og kropsbygning, af helingsevne, samt af kirurgens evne og erfaring. Således er der ingen garanti for, at resultatet af en operation bliver den samme som de billeder, man ser eller som en eventuel veninde, der har fået foretaget samme type af brystoperation.
 • Er plastikkirurgen selvsikker og professionel , men stadig venlig?
 • Den totale pris for brystoperationen og hvad inkluderer prisen?
 • Hvis re-operation er nødvendig, hvem skal betale?
 • Føler du at plastikkirurgen opfordrer til spørgsmål og er svarene tilfredsstillende?

Hvis plastikkirurgen ikke rutinemæssigt udfører din ønskede brystoperation, afviser risici ved operationen, garanter resultater, ikke vil fremvise før og efter billeder, ikke frit lader dig stille spørgsmål, ikke er venlig og imødekommende, så bør du måske overveje at lade en anden stå for din brystoperation.

Husk på, at selv med god baggrund og ”papirerne i orden”, så er der ingen garantier for succesfuldt udfald af brystoperationen. Dog er det grobund for det bedst mulige udgangspunkt og resultat af operationen.

Forberedelse til forundersøgelsen

Udover at få information om selve brystoperationen vil du få stillet en række spørgsmål om dit helbred, ønsker og livsstil, som det kan være en god ide at forberede sig på på forhånd. Om resultatet af din brystoperation bliver en succes afhænger ikke kun af plastikkirurgens evner, men også af din ærlighed omkring disse spørgsmål. Du må kunne forvente at skulle svare på:

 • Hvorfor ønsker du en brystoperation og hvad er dine forventninger?
 • Hvordan er dit helbred og er du allergisk over for noget medicin?
 • Brug af medicin, vitaminer, kosttilskud, alkohol, tobak mv.
 • Tidligere operationer.
 • Sygdomme i familien.

Din plastikkirurg vil (muligvis) også:

 • Evaluere din generelle helbredstilstand og eventuelle allerede eksisterende helbredsproblemer og risiko faktorer.
 • Undersøge dine bryster, tage mål, tegne, tage fotos til din journal.
 • Diskutere dine muligheder og give anbefalinger til implantattype, hvor operationssnittet bør lægges osv.
 • Diskutere hvad du kan forvente som resultat af brystoperationen og eventuelle risici samt komplikationer.
 • Diskutere brug af bedøvelse.
 • Eventuelt ordinere ekstra prøver og/eller medicinsk test.

Mere om de forskellige brystoperationer

Plastikkirurgi

Operativ indsættelse af implantat

Brystforstørrelse med brystimplantater

Ved indsættelse af brystimplantater kan man opnå større og flottere bryster. Implantaterne kan indeholde saltvand eller silikone, som har hver deres fordele og ulemper. Begge typer er tilgængelige i runde og dråbeformede udgaver.

Udskiftning af brystimplantater

Ved udskiftning af brystimplantater fjernes de gamle implantater, og nye sættes ind.

Operativt indgreb

Brystløft

Et brystløft er en mulighed, hvis brysterne hænger. Ved operationen omformer og løfter man brysterne. I nogle tilfælde vil indsættelse af brystimplantater i forbindelse med brystløft give et bedre kosmetisk resultat.

Gynækomasti – Brystreduktion for mænd

Rigtig mange mænd udvikler kvindelignende bryster, populært kaldet tævepatter. Ved en brystreduktion for mænd fjernes fedt og/eller kirtelvæv fra brysterne og i nogle tilfælde også hud. Resultatet er et fladere og fastere bryst.

Brystrekonstruktion

Rekonstruktion af et bryst, som er blevet fjernet pga. kræft eller af en anden sygdom, er en kirurgisk operation, som kvinder, med kun et bryst, er meget taknemmelige for at få foretaget.

Ved en brystrekonstruktion får man symmetrien tilbage i …

Brystreduktion

Det kan være både fysisk og psykisk belastende at have meget store og hængende bryster. Ved en brystreduktion fjernes fedt, kirtelvæv og overskydende brysthud, hvilket vil gøre brysterne mindre, lettere og fastere.

Brystvortereduktion

En reduktion af brystvorten eller areola er en forholdsvis simpel, hurtig og ukompliceret operation, som kan hjælpe personer, der føler, at deres brystvorter eller areolaer er for store.

Fjernelse af brystimplantat

Brystforstørrende operationer er meget populære inden for kosmetisk kirugi, men i nogle tilfælde ønsker patienten at få deres implantater fjernet igen.

Patienten kan føle sig utilfreds med størrelsen, formen, eller følelsen af implantaterne. …

Brystvortekirurgi af indadvendte brystvorter

En operation af indadvendte brystvorter er overstået i løbet af et par timer og giver oftest et flot, naturligt resultat med minimale ar.

Brystforstørrelse med eget fedt

Brystforstørrelse med eget fedtvæv er en ny teknik, hvor fedt suges ud fra områder på kroppen som f.eks. mave og lår og indsprøjtes i brysterne mhp. forstørrelse eller forbedret form. Fordelene er at man undgår et brystimplantat, samt får fedtsu …

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.