Peeling, TCA-peeling af fregner

TCA-syre bruges til overfladisk og middeldyb peeling. Behandlingen er effektiv mod fregner samt mange andre uønskede hudtilstande.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

TCA-syre bruges til overfladisk og middeldyb peeling. Behandlingen er effektiv mod fregner samt mange andre uønskede hudtilstande.

Om peeling, TCA-peeling af fregner

TCA står for Triklor-eddikesyre. Denne syre er en af de mest udbredte til peeling.

TCA er stærkere end frugtsyre (AHA), og det kræver derfor større dygtighed fra behandlerens side, for at der kan opnås et godt resultat, uden at syren trænger for langt ned i læderhuden.

TCA anvendes som regel enten til overfladisk peeling (EasyPeel), hvor koncentrationen af syre er lav, eller til middeldyb peeling, som er effektiv mod fine rynker, pigmentforandringer og andre overfladiske hudtilstande, herunder fregner.

Som regel kræves flere behandlinger, for at opnå et godt resultat.

Under denne behandling finder du priser på behandling af netop fregner med TCA-peeling. For at se priser på generel TCA-peeling mod rynker, akne-ar og andre hudforandringer inklusive fregner, så se også denne side:

Generelt om peeling (ætsning af huden)

Huden

Tværsnit af huden. En overfladisk peeling med AHA eller TCA berører kun overhuden, mens dybere peling med TCA eller fenol også bearbejder læderhuden.

Peeling er en ætsning af huden ved hjælp af koncentreret syre.

Behandlingen har til formål at fjerne gammel og rynket, pigmenteret eller solskadet hud, og stimulere produktionen af nye og friske hudceller.

Peeling kan reducere de fine linier under øjnene og omkring munden, reducere rynker forårsaget af solskader, aldring og arvemæssige faktorer, og reducere leverpletter, fregner og pigmentforandringer. Peeling kan også forbedre udseendet af overfladiske ar samt behandle visse former for akne (bumser).

Der findes forskellige syrer til peeling. Nogle er mere kraftige end andre.

Jo mere potent og koncentreret en syre, der anvendes, jo større effekt vil behandlingen have. Til gengæld øges risikoen for komplikationer tilsvarende.

De forskellige syrer, der anvendes er:

 • AHA (Frugtsyre)
 • TCA (Trikloreddikesyre)
 • Fenol

AHA (Frugtsyre) er den mildeste syre, der bruges til peeling, og man finder da også lave koncentrationer af AHA i mange hudplejeprodukter.

AHA bruges normalt til overfladisk peeling, der kun berører overhuden. En sådan mild peeling kræver i modsætning til peeling med de stærkere TCA- og Fenol-syrer ikke, at behandleren er læge.

TCA bruges generelt ved overfladisk til middeldyb peeling og er den mest anvendte peeling-syre.

Fenol er den stærkeste af de tre syrer. Den anvendes til middeldybe og dybe rynker og pigmentforandringer.

Egnethed

Behandlingen egner sig bedst til personer med lys hud.

Personer over 18 år, som har uønskede hudtilstande som rynker, akne-ar, pigmentforandringer og lignende, kan have glæde af behandlingen.

Personer, der har tendens til dannelse af keloid (dannelse af for meget arvæv) eller anden uregelmæssig ardannelse, er ikke egnede til behandlingen.

Proceduren

Behandlingen tager 10 – 20 minutter.

Som regel vil man blive bedt om at bruge nogle særlige medikamenter på huden i perioden op til behandlingen. Disse medikamenter indeholder aktive stoffer, der forbereder huden til peelingen, og forbedrer dens evne til at danne nye hudceller.

Ofte for man også udskrevet antibiotika, som skal indtages op til behandlingen. Dette mindsker risikoen for infektion efter behandlingen.

Inden behandleren går i gang med peelingen, bliver huden renset grundigt.

Derefter lægges en eller flere kemiske syreopløsninger på små områder af huden. Dette skaber et kontrolleret sår, som giver huden mulighed for at danne ny og glattere hud på stedet.

Bedøvelse

Som regel anvendes der ikke bedøvelse ved peeling. Ved dyb peeling kan der dog gives smertestillende medicin.

Bi-virkninger

Alt efter hvor dyb peelingen er, føler patienten det som alt lige fra let varme til svien.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for midlertidig eller permanent farveforandring af huden på det behandlede område. Nogle har arvemæssigt større tendens til dette end andre. Risikoen for pigmentfejl kan også øges ved indtagelse af P-piller eller graviditet efter behandlingen.

Der er risiko for grimme ar, især hos personer med tendens til dannelse af keloid eller anden uregelmæssig ardannelse.

Der er risiko for infektion af enten bakterier, virus eller svampe. Infektion viser sig ved rødme, ømhed og hævelse af huden samt eventuel feber.

Der er risiko for herpesudbrud, hvis man allerede har haft forkølelsessår før. Dette kan forebygges med medicin inden behandlingen.

Heling og bedring

Efter peelingen vil huden reagere nogenlunde som ved solskoldning. Huden vil typisk blive rød og begynde at skalle af, og den kan blive lidt hævet. Dette ophører normalt inden for en uge.

Ved dybere peeling, kan man som ved en 2. grads forbrænding få væskefyldte vabler. Disse vil forsvinde i løbet af 1 – 2 uger.

Normale aktiviteter så som arbejde kan genoptages efter 10 – 14 dage.

Den nydannede hud på det behandlede område vil være meget følsom over for sol, og man bør derfor undgå stærkt sollys og bruge en høj faktor solcreme i flere måneder efter behandlingen.

Behandlingens varighed

Resultatet efter et par behandlinger er en glattere og friskere hud, hvor fregner samt andre uregelmæssigheder i huden vil være kraftigt reduceret eller væk.

Resultatet er i princippet permanent, men huden vil som hos alle mennesker fortsætte med at aldres med de forandringer dette medfører.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.