Fjernelse af tatovering med ablativ laser

Ablativ laserbehandling har i mange år været den foretrukne måde at fjerne tatoveringer på. Behandlingen er dog meget indgribende, da den fjerner overhuden helt, hvilket giver risiko for grimme ar. I dag bruges den derfor kun i særlige tilfælde.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Ablativ laserbehandling har i mange år været den foretrukne måde at fjerne tatoveringer på. Behandlingen er dog meget indgribende, da den fjerner overhuden helt, hvilket giver risiko for grimme ar. I dag bruges den derfor kun i særlige tilfælde.

Om fjernelse af tatovering med ablativ laser

En ablativ laser fungerer ved at foretage en kontrolleret og meget nøjagtig bortbrænding af hudens lag.

Metoden kan bruges til at fjerne en tatovering ved målrettet at ramme pigmentet – altså blækpartiklerne, som udgør tatoveringen.

Behandlingen er meget effektiv, da den helt fjerner overhuden og dermed også alt blæk, der måtte sidde i denne. Til gengæld er der stor risiko for, at der dannes grimt arvæv, når kroppen efterfølgende danner ny hud på det behandlede område.

Før de non-ablative lasere, som kun fjerner tatoveringens pigment, men efterlader huden intakt, kom frem, var ablativ laser den mest anvendte metode til fjernelse af tatoveringer.

I dag vil man i næsten alle tilfælde anbefale den non-ablative behandlingsform.

Generelt om ablativ hudlaser

Huden

Tværsnit af huden. En ablativ laser brænder overhuden væk samt en del af læderhuden

Med en ablativ laser fjernes overhuden på det behandlede område helt, hvorved underhuden eksponeres. Underhuden kan også bearbejdes af laseren, som kan indstilles til at fjerne den type væv, der ønskes.

Egnethed

Den ideelle kandidat til behandlingen har lys, ufedtet og sund hud. Personer med mørk hud, olivenhud eller sort hud har øget risiko for udvikling af pigmentforandringer.

Personer, der har taget Accutan inden for de sidste 12-18, har tendens til at udvikle keloid-agtigt arvæv, eller som har en hudinfektion, bør ikke modtage behandlingen.

Proceduren

Med laseren laves en meget kontrolleret forbrænding af huden, hvorved hudens forskellige lag kan fjernes med hundrededele millimeters nøjagtighed.

Behandlingen tager fra nogle få minutter til 1,5 time afhængig af, hvor stort et område, der skal behandles. Nogle gange er det nødvendigt med to eller flere behandlinger. En evt. anden behandling kan foregå efter minimum 6 måneder.

Bi-virkninger

Hævelser fra 3 dage til 3 uger, ubehag, kløen, små hvide knopper i huden (milier), måske opblussen i akne (bumser) og pigmentskjolder. Efter behandlingen vil man pådrage sig et sår på det behandlede område, som vil forsvinde efter 7-12 dage. Rødme kan vare fra 1-4 måneder.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for forbrændinger og skade af huden forårsaget af laserens opvarmning.

Risiko for infektion af enten bakterier, virus eller svampe. Infektion viser sig ved rødme, ømhed og hævelse af huden samt eventuel feber.

Der er risiko for herpesudbrud, hvis man allerede har haft forkølelsessår før.

Der er endvidere også fare for abnorme forandringer i hudfarven samt dannelse af uhensigtsmæssigt arvæv.

Heling og bedring

Arbejdet kan genoptages efter ca. 2 uger. Det tilrådes først at påbegynde krævende og anstrengende aktiviter samt kontaktsport efter 4-6 uger. Herefter er overhuden under normale omstændigheder fuldstændigt helet og har dermed sin naturlige styrke igen. Derudover bør man undgå at udsætte sit ansigt for kraftig sol i adskillige måneder.

Behandlingens varighed

Når en tatovering er fjernet, kommer den ikke igen.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om laserbehandling (CO2, Erbium, CoolTouch, NLite etc)

Hvad er forskellen på laser og IPL?

Laser og IPL er begge lyskilder, som i de seneste år er blevet brugt til at behandle hudens tilstand med. Da laser kun benytter sig af én bølgelængde er den meget specifik, og kan derved ramme meget specifikke elementer i huden inklusiv melanin (melanin er pigment, som giver huden det brune farvestof og beskytter mod sollys), vand og hæmoglobin (røde blodceller, som transporterer oxygen til kroppens organer og væv). Laser kan bruges til behandling af tegn på ældning og solskader. Derudover kan laser fjerne fregner, modermærker, blodkarsprængninger, tatoveringer og hårvækst. Laser kan endda bruges til at stimulere produktionen af kollagen i underhuden med, men også til fjernelse af hudlag med stor nøjagtighed. Intens Pulsed Light (IPL) er stråling, der består af flere forskellige bølgelængder dog inde for et fast spektrum. IPL kan også bruges til at forbedre synlige mærker ved solskade og ældning samt bruges til hårfjerning. Den er dog mindre specifik end laser, hvorfor uhensigtsmæssig brug i højere grad kan føre til komplikationer. For at undgå disse risici, bliver man nødt til at anvende lavere energi. Derfor skal patienter ofte også gennemgå mange behandlinger med IPL.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.