Ablativ laserbehandling har i mange år været den foretrukne måde at fjerne tatoveringer på. Behandlingen er dog meget indgribende, da den fjerner overhuden helt, hvilket giver risiko for grimme ar. I dag bruges den derfor kun i særlige tilfælde.
Om fjernelse af tatovering med ablativ laser
En ablativ laser fungerer ved at foretage en kontrolleret og meget nøjagtig bortbrænding af hudens lag.
Metoden kan bruges til at fjerne en tatovering ved målrettet at ramme pigmentet – altså blækpartiklerne, som udgør tatoveringen.
Behandlingen er meget effektiv, da den helt fjerner overhuden og dermed også alt blæk, der måtte sidde i denne. Til gengæld er der stor risiko for, at der dannes grimt arvæv, når kroppen efterfølgende danner ny hud på det behandlede område.
Før de non-ablative lasere, som kun fjerner tatoveringens pigment, men efterlader huden intakt, kom frem, var ablativ laser den mest anvendte metode til fjernelse af tatoveringer.
I dag vil man i næsten alle tilfælde anbefale den non-ablative behandlingsform.
Generelt om ablativ hudlaser

Tværsnit af huden. En ablativ laser brænder overhuden væk samt en del af læderhuden
Med en ablativ laser fjernes overhuden på det behandlede område helt, hvorved underhuden eksponeres. Underhuden kan også bearbejdes af laseren, som kan indstilles til at fjerne den type væv, der ønskes.
Egnethed
Den ideelle kandidat til behandlingen har lys, ufedtet og sund hud. Personer med mørk hud, olivenhud eller sort hud har øget risiko for udvikling af pigmentforandringer.
Personer, der har taget Accutan inden for de sidste 12-18, har tendens til at udvikle keloid-agtigt arvæv, eller som har en hudinfektion, bør ikke modtage behandlingen.
Proceduren
Med laseren laves en meget kontrolleret forbrænding af huden, hvorved hudens forskellige lag kan fjernes med hundrededele millimeters nøjagtighed.
Behandlingen tager fra nogle få minutter til 1,5 time afhængig af, hvor stort et område, der skal behandles. Nogle gange er det nødvendigt med to eller flere behandlinger. En evt. anden behandling kan foregå efter minimum 6 måneder.
Bi-virkninger
Hævelser fra 3 dage til 3 uger, ubehag, kløen, små hvide knopper i huden (milier), måske opblussen i akne (bumser) og pigmentskjolder. Efter behandlingen vil man pådrage sig et sår på det behandlede område, som vil forsvinde efter 7-12 dage. Rødme kan vare fra 1-4 måneder.
Risiko for komplikationer
Der er risiko for forbrændinger og skade af huden forårsaget af laserens opvarmning.
Risiko for infektion af enten bakterier, virus eller svampe. Infektion viser sig ved rødme, ømhed og hævelse af huden samt eventuel feber.
Der er risiko for herpesudbrud, hvis man allerede har haft forkølelsessår før.
Der er endvidere også fare for abnorme forandringer i hudfarven samt dannelse af uhensigtsmæssigt arvæv.
Heling og bedring
Arbejdet kan genoptages efter ca. 2 uger. Det tilrådes først at påbegynde krævende og anstrengende aktiviter samt kontaktsport efter 4-6 uger. Herefter er overhuden under normale omstændigheder fuldstændigt helet og har dermed sin naturlige styrke igen. Derudover bør man undgå at udsætte sit ansigt for kraftig sol i adskillige måneder.
Behandlingens varighed
Når en tatovering er fjernet, kommer den ikke igen.
Lovkrav til behandler og klinik
- Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
- Der må ikke anvendes medhjælp.
Ofte stillede spørgsmål om laserbehandling (CO2, Erbium, CoolTouch, NLite etc)
Hvad er forskellen på laser og IPL?
