Tandsmykke

Et tandsmykke er en sikker, hurtig og smertefri behandling, som kan tilføje et ekstra lille glimt til smilet.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Et tandsmykke er en sikker, hurtig og smertefri behandling, som kan tilføje et ekstra lille glimt til smilet.

Generelt om behandlingen

Et tandsmykke er en lille smykkesten, som kan fastsættes på tanden. Tendensen er mest udbredt i USA, men tandsmykker ses dog også i stigende antal i Europa blandt både unge og ældre mænd og kvinder.

Det er muligt at købe et sæt til selv at påføre sit tandsmykke, men dette frarådes af tandlæger, idet man kan risikere en opsamling af bakterier. Den sikreste måde er at få påsat smykket hos en tandlæge.

Egnethed

Både børn og voksne er egnede til denne behandling, forudsat at den valgte tand til smykket er sund of ubeskadiget.

Proceduren

Først vil tandlægen pudse tandoverfladen i det område, hvor smykket skal sidde. Herefter bliver området ætset, hvorefter smykket bliver fastgjort med plastlim. Til sidst poleres eventuelt overskydende plast væk.

Behandlingen er sikker, smertefri, og tager få minutter.

Bedøvelse

Behandlingen er smertefri og kræver derfor ikke bedøvelse.

Bi-virkninger

I nogle tilfælde kan limen være svær at få af igen, hvilket kan efterlade en gul plet på tanden. Pletten kan slibes væk, men slibningen vil samtidig fjerne lidt af tandens sunde emalje.

Et tandsmykke kræver en ekstra grundig hygiejne. Hvis bakterierne omkring smykket ikke bliver fjernet, kan der opstå tandkødsbetændelse.

Behandlingens varighed

Et tandsmykke, som er ordentligt fastgjort, kan holde i flere år. Smykket kan også fjernes eller udskiftes, lige så let som da det blev påsat.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af tandlæger.
 • Som medhjælp må anvendes personer med relevante kvalifikationer.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en tandlæge er til stede. Den ansvarlige tandlæge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Ofte stillede spørgsmål om tandbehandling og tandpleje

Hvad skal jeg gå efter når jeg køber tandpasta?

Det vigtigste er, at tandpastaen indeholder fluor. Fluor er naturligt forekommende og findes i både drikkevand og fødevarer. Det hjælper til at forebygge karies (huller i tænderne) ved at binde direkte til tandemaljen, således at den bliver stærkere og modvirker de syrer, som forårsager karies. Derudover kan fluor også hjælpe til med at genopbygge en skadet emalje før det bliver til et hul.

Renser tyggegummi mine tænder?

Nej, tyggegummi renser eller rengører ikke dine tænder, som tandbørstning kan gøre. Derfor kan tyggegummi aldrig blive et alternativ til tandbørstning. Men du får mere spyt i munden ved at tygge tyggegummi, og spyttet hjælper med at holde tænderne rene. Brug sukkerfrit tyggegummi for at mindske risikoen for huller i tænderne.

Hvorfor har jeg dårlig ånde, og kan jeg gøre noget ved det?

Dårlig ånde hedder i fagsprog "foetor ex ore", og betyder direkte oversat "stank fra munden". Ca. hver femte lider af dårlig ånde på et eller andet tidspunkt, og her tænkes ikke på den almindelige dårlig ånde der f.eks. kan opstå om morgenen inden tandbørstning. Derimod er der tale om et så stort problem med dårlig ånde, at det kan være belastende for en selv og sine omgivelser. Dårlig ånde kan skyldes mange ting. Lokale sygdomme i mundhule og svælg eller andre almindelige sygdomme kan foråsage dårlig ånde. For lidt spyt i munden eller indtagelse af visse lægemidler samt mad- og drikkevarer kan også have en indvirkning herpå. Dårlig mundhygiejne er dog oftest årsag til dårlig og ubehagelig lugt fra munden. Herved ophobes forådnelsesbakterier rundt omkring i munden og på tungeryggen. Dårlig ånde kan behandles på to måder. Enten ved at fjerne selve årsagen hertil, hvis man kan finde den, eller ved at skjule lugten ved indtagelse af pastiller, mundskyllevæsker eller tyggegummi. Det er klart, at det mest hensigtsmæssige vil være at fjerne selve problemet. Uanset hvad bør man opreholde en god mundhygienje. Børst også tungen (tungeryggen) forsigtigt. Hvis du har problemer med dårlig ånde, bør du i første omgang opsøge egen læge.

Er en elektrisk tandbørste bedre end en almindelig?

Nej, en elektrisk tandbørste er ikke nødvendigvis bedre end en almindelig. Fordelen ved en eldreven tandbørste er, at børstehovedet er mindre end på en almindelig tandbørste, hvorfor den lettere kan komme ind bag og børste de bagerste tænder. Det vigtigeste er dog ikke om man har en elektrisk eller almindelig tandbørste, men vigtigere er, hvordan man børster sine tænder, at man bruger den rigtige teknik og gør det grundigt.

Er det en god idé at bruge tandtråd?

Ja, det er en rigtig god idé at bruge tandtråd. Brug af tandtråd kan forhindre, at der opstår problemer med tænder og tandkød. Tandtråd kan fjerne madrester og plak mellem tænderne, hvor det er svært at komme til med tandbørsten. Du bør rense dine tænder med tandtråd hver dag.

Mest læste svar i Spørg lægen om Tandbehandling

check_circle1
remove_red_eye197
Avatar of CarinaAndersen by CarinaAndersen
check_circle1
remove_red_eye185
Avatar of Bebsen by Bebsen
check_circle1
remove_red_eye103
Avatar of AH by AH
check_circle1
remove_red_eye74
Avatar of Malene by Malene
check_circle1
remove_red_eye38
Avatar of Nicki by Nicki
check_circle1
remove_red_eye32
Avatar of Totti by Totti
check_circle1
remove_red_eye31
Avatar of Sande by Sande
check_circle1
remove_red_eye24
Avatar of stigalexander by stigalexander
check_circle1
remove_red_eye21
Avatar of uinthehouse by uinthehouse
check_circle1
remove_red_eye17
Avatar of negøj by negøj
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.