Tandkrone

En tandkrone er en kunstig hætte, der sættes ned over en dårlig eller revnet tand. En krone er også en god løsning, hvis en fyldning har fået tanden til at miste sin styrke.

En tandkrone er en kunstig hætte, der sættes ned over en dårlig eller revnet tand. En krone er også en god løsning, hvis en fyldning har fået tanden til at miste sin styrke.

Generelt om behandlingen

Hvis der mangler meget af den oprindelige, naturlige tand, kan den genopbygges med en tandkrone. Derudover er der behov for en kronebehandling, når en tandlæge finder revner i en tand, der strækker sig helt ind i tandbenet, så en rodbehandling ikke vil være hensigtsmæssig.

Ligeledes er en tandkrone en god løsning, når tanden har mistet sin styrke, f.eks. som følge af en stor fyldning. En kunstig tandkrone er altså en “hætte”, der sættes ned over den dårlige tand, efter tandens form er blevet tilpasset af tandlægen. Tanden er nu beskyttet og kan derfor ikke knække.

En krone kan holde i 20-25 år, men holdbarheden afhænger af flere forskellige faktorer, som bl.a. rekonstruktionens størrelse, materialevalg og den bærende tands tilstand. Derudover er det vigtigt, at patienten selv passer og plejer sine tænder ordentligt.

Der findes en del forskellige materialer, som man bruger til fremstilling af kroner.

Materialevalg

 • En krone af porcelæn kaldes også en fuldkeramisk krone. Denne krone giver det flotteste resultat, men er i sagens natur ikke lige så stærk som en guldkrone, da den kan knække.
 • En plastkrone er den billigste type krone. Den giver et ok flot resultat, men er ikke nær så holdbar og stærk som hverken porcelæn eller guld. Derudover fraråder nogle tandlæger en plastkrone, som en permanent løsning.
 • En krone af guld (finerkrone/guldkrone) er meget stærk, og kan ikke knække. Den anvendes primært i kindtænderne, hvor der er stort tyggetryk og slid, og hvor kravet til et kosmetisk flot resultat ikke er så stort.
 • En metalkeramisk krone (MK-krone) består af en kerne, oftest af guld, og er belagt med porcelæn. Man kan sige, at denne krone er en slags mellemting mellem en guldkrone og en porcelænskrone.

Proceduren

En kronebehandling foregår over to tandlægebesøg.

Ved det første besøg får man foretaget et aftryk af tanden, som skal bruges til fremstilling af en midlertidig krone. Herefter tilslibes tanden, og der foretages en farveprøve af tanden, hvis der skal laves en metalkeramisk krone eller en af ren porcelæn.

Oplysninger og aftryk sendes ind til et tandteknisk laboratorium, hvor man vil påbegynde fremstillingen af den endelige krone. En midlertidig plastkrone cementeres fast på den tilslebne tand med det samme, for at beskytte tandens nerve.

Ved andet tandlægebesøg tages den midlertige krone af, og den nye endelige krone afprøves. Den tilpasses efter behov, hvorefter den cementeres fast.

Herefter må man regne med at skulle aflægge regelmæssige tandlægebesøg.

Bedøvelse

Behandlingen foretages i lokalbedøvelse og er ambulant.

Bi-virkninger

Der kan være noget ømhed i tænderne eller i tandkødet efter behandling, men det vil dog hurtigt gå over.

Risiko for komplikationer

Ingen behandling er risikofri, men man kan sige, at der generelt set ikke er mange risici for komplikationer ved en kronebehandling.

Der er i sjældne tilfælde set allergiske reaktioner overfor nogle af de metalkomponenter, som kan indgå i legeringerne.

En krone kan gå løs, og hvis man ikke går til tandlægen med det samme, kan der gå huller i tænderne (caries).

Porcelæn kan frakturere/revne eller der kan gå en flig af, da det ikke er nær så stærkt som guld. Derudover kan en krone af porcelæn i højere grad end guld slide på tænderne.

Guld er et stærkt, men også et blødt materiale, hvorfor slid på de naturlige tænder kun er af begrænset omfang. Allergi overfor guld ses meget sjældent.

Behandlingens varighed

Afhænger af karakter og omfang.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af tandlæger.
 • Som medhjælp må anvendes personer med relevante kvalifikationer.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en tandlæge er til stede. Den ansvarlige tandlæge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Tandbehandling

textsms0
remove_red_eye26
watch_later 2 år, 8 måneder
Avatar of mellehm by mette-hm
textsms2
remove_red_eye45
watch_later 2 år, 10 måneder
Avatar of common by common
textsms0
remove_red_eye55
watch_later 3 år
Avatar of Christer by Christer

textsms1
remove_red_eye1k
watch_later 4 år, 3 måneder
Avatar of Jacob C by Jacob C
textsms0
remove_red_eye404
watch_later 4 år, 3 måneder
Avatar of HenrietteLarsen by HenrietteL

Spørg Lægen: Nyeste ekspertsvar i Tandbehandling

Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye12
watch_later 6 år, 2 måneder
Avatar of Duchess by Duchess
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye15
watch_later 6 år, 5 måneder
Avatar of AhmadRaad by Ahmad Raad
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye103
watch_later 6 år, 5 måneder
Avatar of AH by AH
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye11
watch_later 8 år, 6 måneder
by Anonym
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye185
watch_later 8 år, 6 måneder
Avatar of Bebsen by Bebsen
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.