Tandimplantat

Et tandimplantat er et fundament til montering af kunstige tænder. Et tandimplantat genskaber hele den tabte tands funktion permanent og er den stærkeste og mest naturligt udseende løsning, der findes. Til gengæld er den også dyr.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Et tandimplantat er et fundament til montering af kunstige tænder. Et tandimplantat genskaber hele den tabte tands funktion permanent og er den stærkeste og mest naturligt udseende løsning, der findes. Til gengæld er den også dyr.

Generelt om behandlingen

Et tandimplantat er lavet af titanium og er formet som en skrue. Titanium udmærker sig ved, at det tolereres af organismen, og frastødes derfor ikke.

Når et implantat indopereres i kæbeknoglen, fungerer det som en rod for den nye kunstige tand. Når implantatet er sat på plads, kan det bruges til at fastholde forskellige typer af kunstige tænder, så som kroner (kunstige enkelttænder der cementeres fast), broer (kunstige tænder der hænger sammen og cementeres fast) eller proteser (kunstige tænder der kan tages af).

Et tandimplantat er en god, permanent og stabil løsning, uanset om du mangler én eller flere tænder. Operationen er dog dyr, hvilket man bør tage med i sine overvejelser, før man beslutter sig for at få indopereret et tandimplantat.

Hvis du mangler én tand, vil din tandlæge nok råde dig til et implantat med en krone på. Hvis du mangler flere tænder i munden, kan du vælge mellem at få enkeltkroner sat på, eller du kan vælge en bro-løsning. På denne måde oprettes tyggefunktionen og udseendet.

Hvis du mangler alle tænderne, kan du enten få en hel bro, der bliver støttet af implantater, eller en hel protese, der holdes fast med implantater.

En af fordelene ved implantater er, at man ikke behøver at slibe på nabotænderne ved monteringen. Derudover kan du tale, grine og spise uden at være nervøs for, at de kan falde ud.

Proceduren

Indsættelse af tandimplantat

Fig. 1. Proceduren ved indsættelse af et tandimplantat som erstatning for en mistet tand.

Ved en operation indsættes én eller flere titanium-skruer i kæbeknoglen.

Der skal være kæbeknogle nok til, at titanium-skruen kan indopereres. Hvis dette ikke er tilfældet, kræver det, at man i første omgang skal transplantere knogle fra et andet sted på kroppen.

På illustrationen (fig. 1) vises forløbet ved erstatning af en enkelt tand med efterfølgende påmontering af en krone (kunstig tand):

 1. Selve implantatet (skruen) indsættes i kæben kirurgisk. Hvis der er nok kæbeknogle, sys der fast henover skruen, hvorefter den nu skal gro sammen med knoglen i 2 – 6 måneder.
 2. Ved en ny, lille operation fritlægges skruen, og der monteres en forlænger, som når op gennem tandkødet.
 3. Den kunstige rod er nu lavet, og tandlægen kan nu cementere en krone, bro eller protese fast på forlængeren alt efter ønske.

Hvor lang tid operationen tager afhænger af karakter og omfang. Operationen varer typisk 30 – 90 minutter.

Bedøvelse

Operationen foregår oftest i lokalbedøvelse med noget beroligende medicin og er ambulant.

I svære tilfælde foretages operationen i fuld bedøvelse.

Bi-virkninger

Efter behandlingen vil din kæbeknogle og dit tandkød føles ømt. Ubehag, hævelser og blodudtrædninger (blå mærker) kan også forekomme.

Risiko for komplikationer

Der er risici for blødninger og infektion. Der er endvidere risiko for skade på nærliggende anatomiske strukturer som nerverne og bihulerne.

Risikoen for komplikationer er naturligvis højere, når der er tale om en mere kompliceret operation, ved knogletransplantation og ved indsættelse af mange implantater.

Ingen kirurgi er risikofri, men alvorlige risici er dog meget sjældne.

Heling og bedring

En behandlingstid fra 4-8 måneder kan være aktuel. Behandlingstiden varierer afhængig af den aktuelle situation. Tal med din tandlæge herom.

Behandlingens varighed

Det er meget individuelt, hvor længe tandimplantater kan holde, inden de skal udskiftes. Under de bedste betingelser fungerer de dog stadigvæk efter 10 år i 95-97 % af tilfældene.

Det er i øvrigt helt sikkert, at rygere generelt mister implantaterne før ikke-rygere.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af tandlæger.
 • Som medhjælp må anvendes personer med relevante kvalifikationer.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en tandlæge er til stede. Den ansvarlige tandlæge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Ofte stillede spørgsmål om tandimplantater

Kan mine tandimplantater falde ud?

Ja, tandimplantaterne kan godt falde ud, men heldigvis sker det meget sjældent. Hvis et tandimplantat alligevel skulle falde ud, vil hullet i kæbebenet i de fleste tilfælde hele hurtigt igen. Et nyt implantat kan herefter indoperes igen efter ca. tre måneder. Med hensyn til det økonomiske aspekt, så har de fleste implantatsystemer garanti på deres produkter, hvorfor du ingen eller kun meget få penge skal betale for en omlavning. Husk derfor også på inden du får indopereret tandimplantater at spørge din tandlæge om garanti på produkterne.

Er det farligt at få indopereret tandimplantater i kæben?

Nej, det er det ikke. Titanium som skruen er lavet af tolereres først og fremmest af organismen. Der er heller ingen risiko for metalforgiftning. Der kan dog af og til opstå infektion omkring et tandimplantat, men det kan som regel behandles ved rensning eller antibiotika.

Kan alle mennesker få tandimplantater?

Man skal minimum være 18 år for at få indopereret tandimplantater. Det har noget at gøre med, at væksten skal være afsluttet, inden tandimplantaterne indsættes i patientens kæbe. Unge under 18 år, som har mistet fortænderne, må midlertidigt benytte en smileprotese eller ætsbro/klæbebro som erstatning. Der er ingen grænser opad til. En tandlæge kan vurdere, hvorvidt du er egnet til en sådan behandling.

Hvad er holdbarheden på tandimplantater?

Det er individuelt, hvor længe tandimplantater holder inden de skal udskiftes. Der er mange faktorer som spiller ind. Undersøgelser viser dog, at tandimplantater i underkæben efter 10 år og under de bedste betingelser fungerer i 97 % af tilfældene. I overkæben fungerer tandimplantaterne stadigvæk i 95 % af tilfældene. Vær opmærksom på, at rygning, en svag knogle, dårlig mundhygiejne, kraftig tandbelastning på grund af hårdt bid og manglende kontrolbesøg alle er faktorer som har en negativ indvirkning på holdbarheden.

Mest læste svar i Spørg lægen om Tandbehandling

check_circle1
remove_red_eye197
Avatar of CarinaAndersen by CarinaAndersen
check_circle1
remove_red_eye185
Avatar of Bebsen by Bebsen
check_circle1
remove_red_eye103
Avatar of AH by AH
check_circle1
remove_red_eye74
Avatar of Malene by Malene
check_circle1
remove_red_eye38
Avatar of Nicki by Nicki
check_circle1
remove_red_eye32
Avatar of Totti by Totti
check_circle1
remove_red_eye31
Avatar of Sande by Sande
check_circle1
remove_red_eye24
Avatar of stigalexander by stigalexander
check_circle1
remove_red_eye21
Avatar of uinthehouse by uinthehouse
check_circle1
remove_red_eye17
Avatar of negøj by negøj
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.