Tandbro

En eller flere tabte tænder kan erstattes af en kunstig tand, der påmonteres de tilstødende tænder. En sådan konstruktion kaldes en bro.

En eller flere tabte tænder kan erstattes af en kunstig tand, der påmonteres de tilstødende tænder. En sådan konstruktion kaldes en bro.

Generelt om behandlingen

Hvis det ikke er hensigtsmæssigt at erstatte en tabt tand med et tandimplantat (en titaniumskrue indopereret i kæbeknoglen, som fungerer som en ny tandrod), kan en bro i nogle tilfælde være en god løsning.

Mistede tænder kan nemlig erstattes af en fast bro, som sidder fast på nabotænderne (i fagsprog kaldet bropiller).

Broer kan også strække sig over flere manglende tænder. Uanset hvad har en bro til hensigt at lukke hullet/hullerne i tandrækken.

Når man skal have foretaget en brobehandling, er det nødvendigt at beslibe bropillerne (nabotænderne) således, at de hver især kan påsættes en krone, som er med til at holde den nye tand (bromellemledet) på plads.

En af ulemperne ved en brobehandling, er netop, at man er nødsaget til at slibe på ofte sunde nabotænder.

En bro cementeres fast til bropillerne, og kan derfor ikke tages ud, i modsætning til en protese. Normalt er en bro hængt op på naturlige tænder i hver ende (kaldet ankere eller støttetænder).

I det tilfælde, hvor en bro kun hænger på én ankertand (støttetand) og har et frit svævende led, er tale om en ekstensionsbro.

En svævebro betyder, at mellemledet (den nye tand) ikke berører tandkødet, som under normale omstændigheder.

Normalt kan en bro holde i 20-25 år. Det afhænger dog i høj grad af, hvordan du selv passer og plejer dine tænder i fremtiden.

Der findes flere forskellige materialer til fremstilling af broer.

Materialevalg

 • En ætsbro/klæbebro er ikke nær så stærk som en almindelig bro, hvorfor den må anses for værende en midlertidig løsning.
 • En fuldkeramisk bro, som kun består af porcelæn, giver det flotteste kosmetiske resultat, men er ikke lige så stærk, som en bro af metalkeramik.
 • En plastbro
 • En metalkeramisk bro (MK-bro) har en kerne af metal, oftest af guld, og en ydre skal af porcelæn. Metalkernen giver styrke til det porcelænslag, som lægges udenpå. Porcelænet giver broen farve som de omgivende tænder.

Proceduren

En brobehandling foregår over to tandlægebesøg. Ved det første besøg får man foretaget aftryk af tænderne, som skal bruges til fremstilling af en midlertidig bro.

Herefter tilslibes tænderne, og der foretages en farveprøve af tænderne, hvis der skal laves en porcelænsbro. Oplysninger og aftryk sendes ind til et tandteknisk laboratorium, hvor man vil påbegynde fremstillingen af den endelige bro.

En midlertidig bro laves og cementeres fast på de tilslebne tænder for at beskytte tændernes nerver.

Ved andet tandlægebesøg tages den midlertige bro af, og den nye endelige bro afprøves. Den tilpasses efter behov, hvorefter den cementeres fast. Herefter må man regne med at skulle aflægge regelmæssige tandlægebesøg.

Bedøvelse

Behandlingen foretages i lokalbedøvelse og er ambulant.

Bi-virkninger

Efter en behandling kan tænder og tandkød føles ømt. Dette vil dog hurtigt gå over igen.

Risiko for komplikationer

Ingen behandling er risikofri, men man kan sige, at der generelt set ikke er mange risici for komplikationer ved en brobehandling. En bro kan gå løs, og hvis man ikke går til tandlægen med det samme, kan der gå huller i tænderne (caries).

Der er i sjældne tilfælde set allergiske reaktioner overfor nogle af de metalkomponenter, som kan indgå i legeringerne.

Behandlingens varighed

Afhænger af karakter og omfang.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af tandlæger.
 • Som medhjælp må anvendes personer med relevante kvalifikationer.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en tandlæge er til stede. Den ansvarlige tandlæge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Tandbehandling

textsms0
remove_red_eye26
watch_later 2 år, 8 måneder
Avatar of mellehm by mette-hm
textsms2
remove_red_eye45
watch_later 2 år, 10 måneder
Avatar of common by common
textsms0
remove_red_eye55
watch_later 3 år
Avatar of Christer by Christer

textsms1
remove_red_eye1k
watch_later 4 år, 4 måneder
Avatar of Jacob C by Jacob C
textsms0
remove_red_eye404
watch_later 4 år, 4 måneder
Avatar of HenrietteLarsen by HenrietteL

Spørg Lægen: Nyeste ekspertsvar i Tandbehandling

Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye12
watch_later 6 år, 2 måneder
Avatar of Duchess by Duchess
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye15
watch_later 6 år, 5 måneder
Avatar of AhmadRaad by Ahmad Raad
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye103
watch_later 6 år, 5 måneder
Avatar of AH by AH
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye11
watch_later 8 år, 7 måneder
by Anonym
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye185
watch_later 8 år, 7 måneder
Avatar of Bebsen by Bebsen
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.