Tandblegning på klinik ordnes normalt ved et enkelt tandlægebesøg, som typisk tager under 1 time. Blegning på klinik er sikkert, hurtigt og effektivt, men dyrere end hjemmeblegning.
Generelt om behandlingen
Tandblegning på klinik er den sikreste og mest effektive form for tandblegning.
Når man henvender sig til sin tandlæge med ønsket om hvidere tænder, vil tandlægen kunne vejlede om, hvilket resultat, der er realistisk i ens eget tilfælde.
Tandblegning hos tandlægen er hurtigere end hjemmeblegning, fordi tandlægen kan bruge større mængder af det aktive stof brintoverilte, end der er tilladt ved hjemmeblegning. Samtidig bruger tandlægen en særlig lampe, der får blegemidlet til at arbejde meget hurtigt.
Tænderne påsmøres en brintoverilteholding substans, som så bestråles med et særligt lys, der får stoffet til at arbejde hurtigere. På den måde kan man opnå en meget hurtig blegning, som også er effektiv. På under 1 time kan man opnå markant hvidere tænder.
Ofte suppleres tandblegningen hos tandlægen med en hjemmeblegning, der kan forbedre resultatet yderligere.
Egnethed
Personer over 18 år med normal tandhygiejne er egnede til en tandblegning.
Hvis man har plastfyldninger i det område, der skal bleges, skal disse skiftes ud. Ellers vil de være synligt mørkere end de blegede tænder.
Personer med tandkødssygdomme, slidt emalje, ubehandlede huller eller blottede tandhalse er uegnede til tandblegning.
Proceduren
Inden blegningen påsætter tandlægen en gel- eller gummibarriere, der skal beskytte tandkødet og læberne mod blegematerialet. Denne beskyttelse får man ikke ved hjemmeblegning, og hvis blegemidlet siver ud på gummerne, kan det skabe irritation.
Den aktive substans, som indeholder brintoverilte, påsmøres derved tænderne. Tænderne skal nu belyses af en særlig lampe i ca. 15 minutter. Processen gentages et par gange – hver gang med nyt blegemiddel.
Bedøvelse
En tandblegning gør ikke ondt, og der anvendes ikke bedøvelse.
Bi-virkninger
Nogle patienter får isninger i tænderne dagene efter en behandling.
Risiko for komplikationer
Der er ikke dokumenteret nogen langvarige komplikationer som følge af tandblegning.
Heling og bedring
Efter blegningen kan man frit genoptage sine normale aktiviteter.
Tandlægen vil fraråde indtagelse af mad eller drikke, der kan misfarve tænderne, i mindst en uge efter blegningen. Rygning vil ligeledes blive frarådet.
Behandlingens varighed
En tandblegning giver ikke permanent hvidere tænder, da tænderne fortsat vil blive misfarvede med tiden. Resultatet kan dog vedligeholdes med en ny blegning (evt. hjemmeblegning), når patienten finder det nødvendigt.
Hvornår det er tid til at få en ny tandblegning, afhænger af indtaget af misfarvende mad og drikke samt patientens egne krav til udseendet.
Typisk kan resultatet opretholdes 1 – 1½ år ad gangen.
Hvor lang tid en tandblegning "holder" kan ikke siges præcist, da resultatet vil forringes gradvist over tid. En rettesnor er 1 – 2 år alt efter behov og forbrug af kaffe, te, rygning, mv.
Prisniveau
I Danmark koster behandlingen typisk 2.000 – 4.000 kr.
Lovkrav til behandler og klinik
- Blegning med midler, der indeholder mere end 0,1 % brintoverilte, må kun udføres af tandlæger og tandplejere. Det betyder i praksis, at al tandblegning, der ikke foretages af patienten selv (hjemmeblegning), kun må udføres af tandlæger og tandplejere.
- Som hjælpere under indgrebet må anvendes personer med relevante kvalifikationer.
Ofte stillede spørgsmål om tandblegning
Hvorfor bliver mine tænder misfarvede?
Hvad er tandblegning?
Er tandblegning et nyt påfund?
Hvad er forskellen på en klinikblegning og en hjemmeblegning?
Er det tilrådeligt at få bleget tænder mens man ammer?
Før- og efterbilleder
