Tandblegning hos tandlægen

Tandblegning på klinik ordnes normalt ved et enkelt tandlægebesøg, som typisk tager under 1 time. Blegning på klinik er sikkert, hurtigt og effektivt, men dyrere end hjemmeblegning.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Tandblegning på klinik ordnes normalt ved et enkelt tandlægebesøg, som typisk tager under 1 time. Blegning på klinik er sikkert, hurtigt og effektivt, men dyrere end hjemmeblegning.

Generelt om behandlingen

Tandblegning på klinik er den sikreste og mest effektive form for tandblegning.

Når man henvender sig til sin tandlæge med ønsket om hvidere tænder, vil tandlægen kunne vejlede om, hvilket resultat, der er realistisk i ens eget tilfælde.

Tandblegning hos tandlægen er hurtigere end hjemmeblegning, fordi tandlægen kan bruge større mængder af det aktive stof brintoverilte, end der er tilladt ved hjemmeblegning. Samtidig bruger tandlægen en særlig lampe, der får blegemidlet til at arbejde meget hurtigt.

Tænderne påsmøres en brintoverilteholding substans, som så bestråles med et særligt lys, der får stoffet til at arbejde hurtigere. På den måde kan man opnå en meget hurtig blegning, som også er effektiv. På under 1 time kan man opnå markant hvidere tænder.

Ofte suppleres tandblegningen hos tandlægen med en hjemmeblegning, der kan forbedre resultatet yderligere.

Egnethed

Personer over 18 år med normal tandhygiejne er egnede til en tandblegning.

Hvis man har plastfyldninger i det område, der skal bleges, skal disse skiftes ud. Ellers vil de være synligt mørkere end de blegede tænder.

Personer med tandkødssygdomme, slidt emalje, ubehandlede huller eller blottede tandhalse er uegnede til tandblegning.

Proceduren

Inden blegningen påsætter tandlægen en gel- eller gummibarriere, der skal beskytte tandkødet og læberne mod blegematerialet. Denne beskyttelse får man ikke ved hjemmeblegning, og hvis blegemidlet siver ud på gummerne, kan det skabe irritation.

Den aktive substans, som indeholder brintoverilte, påsmøres derved tænderne. Tænderne skal nu belyses af en særlig lampe i ca. 15 minutter. Processen gentages et par gange – hver gang med nyt blegemiddel.

Bedøvelse

En tandblegning gør ikke ondt, og der anvendes ikke bedøvelse.

Bi-virkninger

Nogle patienter får isninger i tænderne dagene efter en behandling.

Risiko for komplikationer

Der er ikke dokumenteret nogen langvarige komplikationer som følge af tandblegning.

Heling og bedring

Efter blegningen kan man frit genoptage sine normale aktiviteter.

Tandlægen vil fraråde indtagelse af mad eller drikke, der kan misfarve tænderne, i mindst en uge efter blegningen. Rygning vil ligeledes blive frarådet.

Behandlingens varighed

En tandblegning giver ikke permanent hvidere tænder, da tænderne fortsat vil blive misfarvede med tiden. Resultatet kan dog vedligeholdes med en ny blegning (evt. hjemmeblegning), når patienten finder det nødvendigt.

Hvornår det er tid til at få en ny tandblegning, afhænger af indtaget af misfarvende mad og drikke samt patientens egne krav til udseendet.

Typisk kan resultatet opretholdes 1 – 1½ år ad gangen.

Hvor lang tid en tandblegning "holder" kan ikke siges præcist, da resultatet vil forringes gradvist over tid. En rettesnor er 1 – 2 år alt efter behov og forbrug af kaffe, te, rygning, mv.

Prisniveau

I Danmark koster behandlingen typisk 2.000 – 4.000 kr.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Blegning med midler, der indeholder mere end 0,1 % brintoverilte, må kun udføres af tandlæger og tandplejere. Det betyder i praksis, at al tandblegning, der ikke foretages af patienten selv (hjemmeblegning), kun må udføres af tandlæger og tandplejere.
 • Som hjælpere under indgrebet må anvendes personer med relevante kvalifikationer.

Ofte stillede spørgsmål om tandblegning

Hvorfor bliver mine tænder misfarvede?

Tænderne kan blive misfarvede af mange forskellige årsager. Først og fremmest er det normalt, at tænderne bliver mere gullige med alderen. Tænder med død pulpa (nerven, altså det bløde væv der findes i midten af tanden) og dermed også rodbehandlede tænder får en grålig farvetone. Tænderne kan også blive misfarvede af forskellige belægninger, som f.eks. skyldes cigaretrøg. Indtagelse af te, kaffe, rødvin og andre mad og drikkevarer, som indeholder farvestoffer, giver også misfarvede tænder på sigt. En tandblegning kan måske hjælpe dig til at få hvidere tænder. En anden og noget dyrere løsning er at få påsat porcelænsfacader på tænderne.

Hvad er tandblegning?

Tandblegning betyder at gøre tænderne hvidere. Ligesom man kan afblege hår med brintoverilte, ja så kan tænderne også afbleges.

Er tandblegning et nyt påfund?

Nej, det er det ikke. Faktisk har mennesket udført tandblegning siden ægypterne for 2000 år begyndte at afblege sine tænder - ikke med brintoverilte men med urin! Ifølge netdoktor.dk har man i USA udført tandblegning i mere end 50 år. I Danmark har tandlæger gjort det siden 1989.

Hvad er forskellen på en klinikblegning og en hjemmeblegning?

Forskellen ligger i, at der ved en tandblegning på en klinik - foretaget af en tandlæge - anvendes en gel eller pasta med ca. 30-35 % brintoverilte i. Ved hjemmeblegning er disse procenter langt lavere - ca. 5-16 %.

Er det tilrådeligt at få bleget tænder mens man ammer?

Principielt kommer der ikke blegemiddel på andet end tænderne, men der vil altid være en risiko for at man kommer til at synke noget. Hvis man er betænkelig ved dette, tilrådes det at vente med at få en tandblegning efter amnigen er ophørt. Eventuelle bivirkninger ved blegemidler i forbindelse med graviditet og amning er endnu ikke undersøgt.

Mest læste svar i Spørg lægen om Tandblegning

check_circle1
remove_red_eye314
Avatar of M by M
check_circle1
remove_red_eye45
Avatar of mariessen by mariessen
check_circle1
remove_red_eye29
Avatar of TT by TT
check_circle1
remove_red_eye24
Avatar of Lena by Lena
check_circle1
remove_red_eye20
Avatar of Nike by Nike
check_circle1
remove_red_eye20
Avatar of Zizzler by Zizzler
check_circle1
remove_red_eye14
Avatar of HenrikE by HenrikE
check_circle1
remove_red_eye8
Avatar of alene by alene
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.