Svedkirurgi af armhulerne

En øget svedproduktion medfører ofte fysisk og psykisk ubehag, og når alverdens deodoranter og andre produkter ikke hjælper på problemet kan en operation være en sidste udvej.

En øget svedproduktion medfører ofte fysisk og psykisk ubehag, og når alverdens deodoranter og andre produkter ikke hjælper på problemet kan en operation være en sidste udvej.

Generelt om behandlingen

Sved har til fordel at afkøle kroppen og er derfor generelt gavnlig. Der er dog nogle, som producerer for meget sved. Hyperhidrose er en tilstand, hvor svedkirtlerne producerer for meget sved, typisk i hænder, under armhulerne eller under fødderne. Tilstanden er uhelbredelig og kan have en markant effekt på en persons selvtillid, socialliv og fysiske velvære.

Der findes forskellige deodoranter, tilskud og andre produkter, som kan afhjælpe en øget svedproduktion (se bl.a. botox mod armsved), men de er desværre ikke altid effektive eller permanente, og det kan derfor være bedst med en operation.

Egnethed

Sunde og raske mænd og kvinder over 18, som gennem andre metoder ikke har kunnet afhjælpe deres forøgede svedproduktion.

Proceduren

De 2 mest benyttede operationsteknikker ved svedkirurgi i armhulerne er den såkaldte ETS (endoskopisk torakal sympatektomi) og den oftest benyttede; Axillary suction curettage operation.

Axillary suction curettage

(udskrabning/udsugning af svedkirtler) er den mest brugte form for operation, idet den er mindre indgribende og har færre bivirkninger og risici. Som navnet hentyder går denne procedure ud på at suge og skrabe hoveddelen af svedkirtlerne væk.

Lægen vil indsætte nogle små kanyler gennem små snit i huden ved armhulen. Disse kanyler vil gennem små zig-zag bevægelser fjerne 90-95 % af svedkirtlerne. Der benyttes også særlige skrabeinstrumenter til at fjerne kirtlerne.

Axillary Suction Curettage er en forholdsvis simpel operation og tager typisk en time.

Endoskopisk Thorakal Sympatektomi (ETS)

En ETS operation er en ikke ufarlig operation, som kræver fuld bedøvelse og midlertidig sammenklapning af lungerne for at kirurgen kan komme til. Ved en ETS-operation skal lægen nemlig gennem små snit i siden af brystkassen indføre endoskopiske instrumenter, og ved hjælp af en lille kikkert finde og overskære netop de nerver, der løber op langs rygsøjlens sider, og som står for svedproduktionen ikke blot i armhulen, men på hele overkroppen og i hovedet. Derved forhindres sveden i at opstå i hele overkroppen inkl. armhulerne.

Operationen er meget effektiv, men da den fjerner evnen til at svede ikke blot i armhulernne, men også hele overkroppen og hovedet, vil størstedelen af patienter, som får udført denne operation, opleve, at sveden dannes i andre områder på kroppen i stedet, hvilket kan være lige så slemt, som armsveden eller håndsveden var, før de fik operationen.

Bedøvelse

Axillary Suction Curettage vil typisk udføres under lokalbedøvelse.

ETS-operationen udføres under fuld bedøvelse.

Bi-virkninger

Omkring 70 % af patienter som undergår en ETS-operation vil opleve, at svedproduktionen flyttes til et andet område. For nogle kan dette føles mere overkommeligt i forhold til deres tidligere problem med armsved, mens andre vil føle sig plaget af det forflyttede problem.

Nogle patienter kan også opleve, at deres ansigtshud bliver meget tør, hvilket også kan give bumser.

Axillary Suction Curettage har ikke disse bivirkninger. Som en fordel af denne operation efterlades 5-10 % af svedkirtlerne under armene, hvilket kan hjælpe til at forhindre udtørring af området under armene.

Risiko for komplikationer

Ved en ETS-operation er der risiko for følgende:

Horners syndrom (hængende øjenlåg, manglende ansigtsved). Dog ses dette kun i 0,3 % af tilfælde og er hyppigst set ved en operation mod ansigtssved.

Der er risiko for gustatorisk svedtendens (svedtedens i ansigtet ved lugten af mad eller når man spiser). Dette er dog sjældent.

Der er risiko for en midlertidig opståen af rygsmerter.

Der er risiko for en nedsættelse på 10 % af hjerterytmen. Der er dog intet der tyder på, at almindeligt aktive personer vil lide under dette.

Væsentligst er risikoen for kompensatorisk fodsved.

Ved Axillary Suction Curettage er der risiko for vævdannelse, som kan behandles.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men der er ikke risiko for alvorlige komplikationer ved axillary suction curettage.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

De fleste patienter kan vende tilbage til deres normale aktiviteter få dage efter operationen.

Personer, som undergår en ETS-operation vil dog opleve en mere smertefuld heling end de som, har undergået Axillary curettage proceduren.

Behandlingens varighed

ETS operationens resultat er permanent, dvs at opnås der 100% svedfrihed ved operationen, vil det aldrig ændres.

Axillary Curettage proceduren giver også et permanent resultat. Resultatet vil dog meget sjældent være fuldstændig svedfrihed. Det forventelige permanente resultat er en normalisering af svedtendensen i armhulerne. Der har dog også været få tilfælde, hvor problemet er vendt tilbage.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om øvrige behandlinger

Kan medicin hjælpe på mine svedproblemer?

Måske kan medicin hjælpe på dit problem. Hvad enten du måtte døje med stor svedtendens i håndfladerne, under fødderne eller under armene, bør du i første omgang opsøge din egen læge. Han eller hun kan fortælle, hvorvidt medicin kan afhjælpe dit problem. Tabletter på recept er en af mulighederne i dag, men de har desværre ofte en del bivirkninger, så som udtalt mundtørhed, og i enkelte tilfælde kan de give synsbesvær. Lykkepiller er måske også en fornuftig mulighed. En behandling med aluminiumklorid i en alkoholopløsning eller Iontoforese, som er en slags elektrisk antiperspirant har også vist sig nyttigt. Som det fremgår af KosmetiskGuide.dk's trin for trin-guide kan en Botox-behandling i nogle tilfælde også afhjælpe problemer med stor svedtendens. I nogle tilfælde er et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner hud og svedkirtler, eneste effektive metode. Resultatet ved en sådan operation er permanent. Tal med din egen læge herom.

Hvad er endermologi / endermologie?

FDA, som er den amerikanske kontrolmyndighed på området, har godkendt en behandlingform mod cellulitis (appelsinhud), kaldet endermologi. Endermologi er mekanisk massage-terapi, og kan afhjælpe cellulitis midlertidigt. Denne behandling er også kommet til Danmark, men konklusionen er fortsat, at der til dags dato ikke findes en permanent behandling mod cellulitis.

Denne artikel er skrevet af , Speciallæge i plastikkirurgi . Senest opdateret 23. marts 2020

Ole Momsen

Ole Momsen er én af landets mest erfarne plastikkirurger med solid spændvidde i hele det kosmetisk plastikkirurgiske subspeciale. 31 års erfaring i kirurgi, heraf 22 år som speciallæge i plastikkirurg ved ansættelser på Aarhus og Odense Universitetshospitaler. Ole Momsen dækker alle de store områder inden for kosmetisk kirurgi med speciel kompetence inden for ansigtsoperationer inkl. næseoperationer, men har også været med til at udvikle kropsmodellering med fedttransplantationer. Senest har Ole Momsen sammen med sygeplejerske Dunja Kirkebæk stået for udviklingen af en effektiv og skånsom behandling af abnorm svedtendens.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Anden plastikkirurgi og kosmetisk behandling

textsms9
remove_red_eye639
watch_later 6 år, 7 måneder
Avatar of susantrm by susantrm

textsms108
remove_red_eye5.9k
watch_later 6 år, 8 måneder
Avatar of Bella by Bella
textsms0
remove_red_eye480
watch_later 7 år, 1 måned
Avatar of Bella by Bella
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.