Stritøreoperation

En operation af stritører/flyveører har til formål at korrigere udstående og fremtrædende ører, så de kommer tilbage ind og tættere på hovedet. Operationen foretages oftest på børn i alderen fra seks til 14 år. Ens ører er næsten fuldt udvoksede som fire-årig, og jo hurtigere der foretages et ...

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Generelt om behandlingen

En operation af stritører/flyveører har til formål at korrigere udstående og fremtrædende ører, så de kommer tilbage ind og tættere på hovedet.

Operationen foretages oftest på børn i alderen fra seks til 14 år. Ens ører er næsten fuldt udvoksede som fire-årig, og jo hurtigere der foretages et kirugisk indgreb, jo mindre drilleri og mobning vil barnet opleve.

En øreoperation kan dog også foretages på voksne, og der vil generelt ikke være flere risici forbundet med en operation af ældre patienter.

Vær opmærksom på, at en øreoperation ofte er sygesikringsdækket efter henvisning fra praktiserende læge.

Proceduren

Øret korrigeres ved operation på ørets bagside.

Der lægges et snit bag øret, hvorefter huden på bag- og forside løsnes fra brusken. Derefter omformes øret, så der opnås det bedst mulige kosmetiske resultat. Herefter sys huden sammen på bagsiden af øret, og til sidst anlægges en eller flere suturer (tråde), som går gennem øret og knyttes over små "pøller" for at holde øret på plads i den nye facon.

Efter operationen udstyres man med en hovedforbinding til beskyttelse af ørerne og for at opnå bedre heling. Efter en uges tid erstattes den med plaster. Der findes dog flere forskellige teknikker ved udførelse af operationen.

Bedøvelse

Hvis der er tale om et ungt barn, vil kirurgen måske anbefale fuld bedøvelse, så barnet kan sove under operationen. For ældre børn og voksne foregår operationen normalt i lokalbedøvelse kombineret med noget beroligende medicin. Operationen er under nornmale omstændigheder ambulant.

Bi-virkninger

Blålige, misfarvede og ømme ører. Hovedpine, hævelser, intens rødmen og følelsesløshed.

Risiko for komplikationer

Infektion, udpræget ardannelse og risiko for blodansamling som så skal udtømmes. Derudover er der risiko for et dårligt kosmetisk resultat, hvilket kan betyde asymmetriske ører eller ører, som ser kunstige ud. Ørerne kan efter noget tid blive udstående igen, hvorfor endnu en operation vil være nødvendig.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Man kan normalt genoptage skole eller arbejde 5 til 7 dage efter operationen. Det tilrådes først at påbegynde krævende og anstrengende aktiviter samt kontaktsport efter 1 til 2 måneder.

Behandlingens varighed

1-2 timer.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om øreplastik

Hvornår bør mit barn gennemgå en operation for stritører?

En øreoperation af stritører (flyveører) foretages normalt på børn mellem 6-14 år. Ens ører er næsten fuldt udvoksede som fire-årig, og jo hurtigere der foretages et kirugisk indgreb, jo mindre drilleri og mobning vil barnet opleve. En øreoperation kan også foretages på voksne. Husk på, at en øreoperation ofte er sygesikringsdækket efter henvisning fra praktiserende læge.

Hvad er årsagen til stritører?

Stritører skyldes abnormiteter i bruskskelettets udvikling på linie med andre abnormiteter såsom underudvikling af bruskskelettet. Der er flere faktorer i ørebruskens udvikling, som er betydende for ørets udseende. I hovedparten af tilfældene er det enten en overudvikling af den inderste øreskål, kaldet concha, eller en underudvikling af folderne i den yderste del af øret, kaldet helix. Af og til er det en kombination af begge dele. Derudover findes der flere sjældne varianter.

Hvad er otoplastik?

Otoplastik er den tekniske betegnelse for øreplastik eller for operation af stritører/flyveører.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.