Sklerosering af karsprængninger

Skleroseringsbehandling af karsprængninger på ben kan reducere og i bedste fald fjerne de skæmmende, mørkeblå karudvidelser, og de gener som følger heraf. Er karrene spindelvævstynde, er de bedre egnede til IPL (laserbehandling) og kan i nogle tilfælde kombineres med IPL. Har man åreknuder, skal ...

Generelt om behandlingen

Skleroseringsbehandling af karsprængninger på ben kan reducere og i bedste fald fjerne de skæmmende, mørkeblå karudvidelser, og de gener som følger heraf. Er karrene spindelvævstynde, er de bedre egnede til IPL (laserbehandling) og kan i nogle tilfælde kombineres med IPL. Har man åreknuder, skal dette undersøges og evt. behandles først.

Ofte har man ikke lyst til at gå i kjole og shorts pga. de yderliggende kar. En del oplever også en træthedsfornemmelse i benene. Behandlingerne vil ikke mindst kunne give et større velbefindende og en større selvtillid, mere glæde i hverdagen, og man slipper af med træthedsfornemmelsen i benene.

Egnethed

Karsprængningerne skal være større end 1 mm og mindre end 4 mm for at være egnede til skleroseringsbehandling. Er de mindre, vil IPL (laser) behandling være at foretrække. Somme tider vil det være en kombination af behandlingerne, som er bedst. Både kvinder og mænd med et normalt helbred og realistiske forventninger til resultatet er gode kandidater til sclerosering evt. kombineret med laser (IPL-behandling). Ved IPL behandling må man ikke være solbrun.

Proceduren

Ved sklerosering injiceres en væske (Aethoxyslcerol) i karrene flere steder med en ultratynd kanyle. Dette kan fornemmes som en let svie, og huden over karrene vil være rød, irriteret og hævet umiddelbart efter behandlingen. Nogle kar kan genåbne sig og kræver i så fald genbehandling. Man kan forvente at få ca. 60 % af de behandlede kar væk på en behandling.

Man anvender en bestemt maksimal dosis til en behandling, hvilket også kan betyde, at ikke alle kar vil blive behandlet på en behandling. Skal man have flere behandlinger, skal der gå 6-8 uger i mellem.

Behandlingen tager ca. en halv time.

Bedøvelse

Behandlingerne foregår uden bedøvelse.

Bi-virkninger

Der kan opstå brunfarvning af huden ved injektionsstederne og brunfarvning af de behandlede kar. Dette består af blodpigment, som er sevet ud i huden. Hvis der opstår brunfarvning, bleger den af efter 2 til 12 måneder, men den kan dog hos enkelte vise sig ikke at forsvinde helt.

I det behandlede område kan der opstå et fint forgrenet net af spindelvævstynde kar. Det viser sig som let rødme i det behandlede område. Det ses oftest på indersiden af knæene eller efter behandling af tynde røde karudvidelser på lårene.

Rødmen kan i visse tilfælde behandles med fornyet IPL-behandling.

Risiko for komplikationer

I forbindelse med injektionsbehandling (sklerosering) kan der opstå sårdannelser, og hudirritation, som i få tilfælde kan medføre ardannelse.

Meget sjældent ses årebetændelse i de dybere liggende årer pga. dårlig blodcirkulation i benene efter f.eks. åreknudeoperation. Allergiske reaktioner imod indholdsstofferne i injektionsvæsken kan ses.

Heling og bedring

Efter skleroseringen kan huden i området være let hævet og med røde spor efter karsprængningerne. Hævelserne er mest udtalte længst nede på benene. Jo tykkere kar jo tydeligere karspor, som først svinder over nogle måneder. De forsvinder gradvist, efterhånden som de hvide blodlegemer fjerner karresterne. Tilbage kan der restere en let brunlig misfarvning, som skyldes aflejring af jern i huden fra nedbrudte røde blodlegemer, der med tiden er sivet ud fra karsprængningerne. Denne brunlige misfarvning forsvinder for det meste efter nogle måneder, men kan være vedvarende.

De første 3 døgn efter behandling af karsprængninger på underbenene tilrådes det at anvende støttestrømper, som man kun skal tage af, når man bader. De efterfølgende 14 dage tilrådes støttestrømperne anvendt i dagtimerne.

Det frarådes at dyrke motion i 7 dage efter behandling. Man kan sagtens have en almindelig dagligdags aktivitet.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Som medhjælp må anvendes læger og sygeplejersker.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en læge er til stede. Den ansvarlige læge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Ofte stillede spørgsmål om øvrige behandlinger

Kan medicin hjælpe på mine svedproblemer?

Måske kan medicin hjælpe på dit problem. Hvad enten du måtte døje med stor svedtendens i håndfladerne, under fødderne eller under armene, bør du i første omgang opsøge din egen læge. Han eller hun kan fortælle, hvorvidt medicin kan afhjælpe dit problem. Tabletter på recept er en af mulighederne i dag, men de har desværre ofte en del bivirkninger, så som udtalt mundtørhed, og i enkelte tilfælde kan de give synsbesvær. Lykkepiller er måske også en fornuftig mulighed. En behandling med aluminiumklorid i en alkoholopløsning eller Iontoforese, som er en slags elektrisk antiperspirant har også vist sig nyttigt. Som det fremgår af KosmetiskGuide.dk's trin for trin-guide kan en Botox-behandling i nogle tilfælde også afhjælpe problemer med stor svedtendens. I nogle tilfælde er et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner hud og svedkirtler, eneste effektive metode. Resultatet ved en sådan operation er permanent. Tal med din egen læge herom.

Hvad er endermologi / endermologie?

FDA, som er den amerikanske kontrolmyndighed på området, har godkendt en behandlingform mod cellulitis (appelsinhud), kaldet endermologi. Endermologi er mekanisk massage-terapi, og kan afhjælpe cellulitis midlertidigt. Denne behandling er også kommet til Danmark, men konklusionen er fortsat, at der til dags dato ikke findes en permanent behandling mod cellulitis.

Denne artikel er skrevet af , Speciallæge i plastikkirurgi . Senest opdateret 6. februar 2019

Ole Momsen

Ole Momsen er én af landets mest erfarne plastikkirurger med solid spændvidde i hele det kosmetisk plastikkirurgiske subspeciale. 31 års erfaring i kirurgi, heraf 22 år som speciallæge i plastikkirurg ved ansættelser på Aarhus og Odense Universitetshospitaler. Ole Momsen dækker alle de store områder inden for kosmetisk kirurgi med speciel kompetence inden for ansigtsoperationer inkl. næseoperationer, men har også været med til at udvikle kropsmodellering med fedttransplantationer. Senest har Ole Momsen sammen med sygeplejerske Dunja Kirkebæk stået for udviklingen af en effektiv og skånsom behandling af abnorm svedtendens.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.