Skedeforsnævring

En skedeforsnævringsoperation kan hjælpe til at forbedre kvindens sexliv, og kan endda forebygge mod inkontinens (ufrivillig vandladning). Operationen kan også hjælpe imod nedsunkent bækken (en tilstand hvor bækkenmuskulaturen svækkes).

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

En skedeforsnævringsoperation kan hjælpe til at forbedre kvindens sexliv, og kan endda forebygge mod inkontinens (ufrivillig vandladning). Operationen kan også hjælpe imod nedsunkent bækken (en tilstand hvor bækkenmuskulaturen svækkes).

Generelt om behandlingen

De fleste kvinder vil opleve at deres bækkenbundsmuskulatur vil svækkes med tiden, især efter en fødsel, og med alderdom.

Selv om denne tilstand er harmløs, kan den forårsage fysisk samt psykisk ubehag, idet en løs muskulatur kan forringe sexlivet for både kvinden, og hendes partner, hvilket kan påvirke kvindens selvtillid.

Inkontinens er en anden kendt tilstand, hvor kvinden kan have problemer med at kontrollere sin vandladning. Et andet problem som også kan føre til en svækket selvtillid. Heldigvis kan en skedeforsnævrende operation rette op på dette. Operationen er forholdsvis simpel og kan give et godt resultat.

Egnethed

Sunde og raske kvinder over 18, som har født, samt kvinder, som lider af inkontinens (ufrivillig vandladning) eller en nedsunken bækkenbund (svækkelse af bækkenbundsmuskulaturen).

Kvinder, som har født, må vente 1 års tid efter fødslen, inden de kan få operationen.

Proceduren

Operationen kan udføres med brug af laser, eller gennem anden kirurgisk metode.

Lægen vil sammenføre de strækkede muskler bagerst ved vagina, hvorefter disse forkortes og sys sammen. Skedevæggen og slimhinderne sys også sammen med selvopløselige tråde. Arrene vil være efterladt indvendigt, og vil derfor ikke være synlige.

Operationen tager ca. 1 time at udføre. Det vil oftest være nødvendigt med en overnatning på hospitalet.

Bedøvelse

Operationen kan udføres under lokalbedøvelse forbundet med anden bedøvelse, eller i fuld bedøvelse hvis ønsket.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Ømhed samt hævelser opstår som regel efter operationen. Patienten vil kunne fortsætte normale aktiviteter uden smerter efter få dages tid, og vil kunne genoptage sit arbejde efter få dage.

Det er vigtigt at undgå seksuel aktivitet i de første 4-6 uger efter operationen.

Det endelige resultat vil vise sig efter 2-3 uger.

Behandlingens varighed

Varigheden af resultatet er forholsvist permanent. Dog kan faktorer så som graviditet og naturlig aldring påvirke resultatet på længere sigt.

Lovkrav til behandler og klinik

Da Sundhedsstyrelsen ikke betegner indbgreb på de kvindelige kønsorganer som kosmetiske, er der ikke krav om, at kirurgen, der udfører indgrebet, skal være speciallæge i plastikkirurgi.

Ofte stillede spørgsmål om intimkirurgi for kvinder

Hvad er intimkirurgi?

Intimkirurgi betyder operation på kønsdelene. Man kan få foretaget intimkirurgi af enten funktionelle eller af æstetiske årsager.

Min skede er ikke længere snæver. Hvad kan jeg gøre?

Kvinder kan efter en eller flere fødsler opleve, at deres skede er så udspilet, at de ikke længere kan mærke den samme kontakt med en mand under sex. Knibeøvelser, altså optræning af bækkenbundsmuskulaturen, kan i de fleste tilfælde hjælpe herpå. Hvis ikke dette hjælper kan en skedeforsnævring løse problemet. Du kan læse mere om denne operation og finde klinikker som tilbyder denne behandling inde i vores Trin for trin-guide.

Hvorfor får kvinder reduceret deres skamlæber?

En operation for at reducere de indre og/eller ydre skamlæber kan både foretages af funktionelle og af kosmetiske grunde. De indre skamlæber kan i nogle tilfælde være så store, at de er til fysisk gene for patienten. Den kan fx gøre ondt at sidde på en cykelsadel eller at have sex. De fleste ønsker dog en reduktion af de indre skamlæber af æstetiske grunde. Her reducerer man dem, så de ikke er større end de ydre. Hvad angår de ydre skamlæber gøres de kun mindre af kosmetiske grunde. Disse kan være så store, at de sammen med venusbjerget giver en meget fremstående kontur i stramme bukser og i badedragt.

Mest læste svar i Spørg lægen om Intimkirurgi

check_circle1
remove_red_eye1.1k
Avatar of Heidi eneberg by Heidi Eneberg
check_circle1
remove_red_eye455
Avatar of Gæst by Gæst
check_circle1
remove_red_eye187
Avatar of Lisbet38 by Lisbet38
check_circle1
remove_red_eye172
Avatar of aloha18 by aloha18
check_circle1
remove_red_eye158
Avatar of grimling by grimling
check_circle1
remove_red_eye125
Avatar of Yazemin by SofiaY
check_circle1
remove_red_eye108
by Anonym
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.