Skalpreduktion

Omkring 2 ud af 3 mænd vil opleve hårtab før eller senere i deres liv. Tilstanden skyldes oftest en overfølsomhed overfor det mandlige hormon DHT. Hårtab kan også ske for kvinder, men det er hyppigst udbredt blandt mænd. En skalpreduktion kan hjælpe til at mindske det skaldede område på hoved ...

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Generelt om behandlingen

Omkring 2 ud af 3 mænd vil opleve hårtab før eller senere i deres liv. Tilstanden skyldes oftest en overfølsomhed overfor det mandlige hormon DHT. Hårtab kan også ske for kvinder, men det er hyppigst udbredt blandt mænd.

En skalpreduktion kan hjælpe til at mindske det skaldede område på hovedet, og bliver ofte foretaget i forbindelse med en hårtransplantation.

Egnethed

Sunde og raske personer over 18 år som lider af naturligt hårtab.

Denne form for operation er kun egnet for de, som mister håret på toppen og/eller foran på hovedet. Det er også vigtigt at have donorhår i et andet område af hovedet.

Proceduren

En skalpreduktion udføres ved at fjerne den skaldede del af skalpen, hvorefter den del af hovedet, som stadig bærer hår, strækkes for at rykke hårgrænsen længere frem.

Omfanget af operationen afhænger af patientens individuelle situation.

Bedøvelse

Behandlingen udføres under lokalbedøvelse.

Bi-virkninger

Gennem de første par dage vil man opleve lette smerter i det behandlede område, og huden kan føles meget stram.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for et asymmetrisk resultat.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Man kan forlade hospitalet samme dag og genoptage sit arbejde få dage efter en skalpreduktion.

Efter 6 ugers tid vil det være muligt at få foretaget en hårtransplantation.

Behandlingens varighed

En skalpreduktion forhindrer ikke yderligere hårtab og er derfor ikke permanent. Resultatet holder dog typisk i 5-10 år.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om hårtransplantation

Kan medicin genskabe min hårpragt?

I Danmark findes der 2 præparater, som er godkendt til behandling af almindeligt arveligt hårtab. Det drejer sig dels om en tablet, kaldet Propecia, og dels en opløsning kaldet, Regaine. For begge præparater gælder det, at de skal anvendes hver eneste dag - for resten af livet, hvis man vil opretholde en virkning! Hvis du ophører med at indtage præparatet - og det er uanset om det kun er for en periode eller helt - vil dit hårtab atter vise sig. Man skal tage disse produkter i minimum 6-12 måneder, før man kan vurdere, hvorvidt de har en effekt eller ej. Undersøgelser viser, at indtagelse af Propecia eller Regaine kan bremse op for hårtabet. Nogle mennesker vil ydermere opleve en smule nyvækst i hårstrå. Personer, som kun har kunnet konstatere begyndende tegn på udtynding af behåringen, opnår bedst effekt. Propecia har vist sig en smule mere effektiv en Regaine. Regaine kan fås i håndkøb på apoteket, hvorimod Propecia skal fås på recept via din egen læge. Der er kun få registrerede bivirkninger ved midlerne. Hvis hårtabet er udtalt, kan kun en hårtransplantation måske afhjælpe problemet. Tal med en plastikkirurg herom.

Hvornår kan jeg gå til frisør efter en hårtransplantation?

Det afhænger af hvilken teknik der er blevet brugt, hvorfor du bør tale med din kirurg herom. Men som hovedregal kan man sige, at når sårene er helet og når sårskorperne er væk, så kan man igen gå til frisøren. Det kan ikke anbefales at få permanentet eller farvet sit hår de første 2 måneder efter en operation.

Hvilke forskellige teknikker findes der indenfor hårtransplantation?

Du kan læse om teknikkerne Mini-mikrografting, FUT og FUE om fordele og ulemper inde under vores generelle operationsbeskrivelse. Derudover kan du finde klinikker i Danmark og i udlandet, der tilbyder disse operationer. Benyt eventuelt vores Trin for trin-guide!

Er det en god idé at anvende laser ved hårtransplantation?

Efterhånden fraråder de fleste kirurger brug af laser ved hårtransplantation. Læger som taler for denne metode er af den opfattelse, at det gavner helingen og mindsker blødninger. Andre beretter om, at det derimod forlænger helingsprocessen og ydermere øger risikoen for at skade det sunde hår og hovedbundens elasticitet. Brug af laser synes at være ved at forsvinde ud af hårkirurgien.

Er det muligt at få foretaget hårtransplantation som kvinde?

Kort og godt, ja! Specielt for kvinder kan det være en stor psykisk belastning at miste håret i en ung alder, hvorfor en hårtransplantation kan komme på tale, hvis medicin ikke har en ønsket effekt. Hårtab hos kvinder, som fremkommer ved udtalt arvelig tilbøjelighed, mister for det meste kun håret på toppen af hovedet. Det er sjældent, at de bliver helt skaldede.

Er der forskel på grafts og hår?

Ja, det er der! Vær opmærksom på, om der er tale om grafts (grafts går også under betegnelser som enheder, plugs, transplantater) eller hår. Graftsene består af et eller flere hår alt efter hvordan de udskæres og hvilken teknik der benyttes.

Hvad er en follikulær enhed?

Naturligt hår vokser i grupper oftest af 1-4 hår. En sådan gruppe, af enten 1, 2, 3 eller 4 hår (dog oftest 2 eller 3 hår), kaldes for en "follikulær enhed" eller på engelsk "follicular unit" altså forkortet FU. Ved teknikkerne FUT og FUE udtages graftsene så alle hårene tilhører samme follikulære enhed. Ved Mini-mikrografting-teknikken tilhører de nødvendigvis ikke samme follikulære enhed.

Får man flere hår på hovedet af en hårtransplantation?

Nej det gør man ikke. Hårtransplantation er et slags omfordelingssytem. Man fjerner typisk hud og hår fra nakken og eventuelt fra siderne, hvor man har mere hår end man behøver, for derefter at "plante" det på det/de bare område(r).

Hvor tæt kan hårene/enhederne placeres ved en hårtranplantation?

Hårtæthed måles i antal hår pr. cm2. Normalt har mennesker en hårtæthed mellem 150 hår/cm2 og 300 hår/cm2 med et gennemsnit på 200 hår/cm2. Hår vokser som sagt i follikulære enheder af mellem 1-4 hår i, og mennesker har en relativ konstant hårtæthed i hovedbunden af ca. 100 follikulære enheder/cm2. Det er meget forskelligt fra kirurg til kirurg, hvor tæt de kan placere hårene og graftsene. De dygtigste kirurger kan i dag placere over 90 follikulære enheder/cm2, hvilket nærmer sig normal hårtæthed, og giver et yderst flot og helt normalt udseende! Andre læger er kun i stand til at placere 20-30 enheder/cm2. Spørg hårkirurgen om, hvor tæt et resultat han kan skabe!

Er det muligt at udskære graftsene så ingen af dem ødelægges?

Ja, men det er kun de dygtigste hårkirurger som kan opnå en "transection rate" på 0, hvilket vil sige, at INGEN af enhederne skæres over eller ødelægges ved udtagning eller udskæring. Kun ved brug af meget kraftige mikroskoper og ved godt håndelag kan dette lade sig gøre. Spørg din kirurg om, hvor høj/lav hans "transection rate" er.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.