Behandling af Rhinophyma (kartoffelnæse)

Af Knud Kragballe, Speciallæge og professor i dermatologi

Rhinophyma er meget skæmmende for udseendet og resulterer i en nedsat livskvalitet. Ligeledes kan omgivelserne fejlagtigt antage, at rhinophyma skyldes et stort alkoholforbrug (portvinsnæse).

I modsætning til almindelig rosacea er rhinophyma ikke tilgængelig for medicinsk behandling. Dette betyder, at mange patienter og disses læger antager, at der ikke kan gøres noget ved problemet.

Generelt om behandlingen

Rhinophyma er led i hudsygdommen rosacea, som viser sig i ansigtet med rødme, udvidede blodkar og eventuelt gule småknopper. Især hos mænd kan der tillige ske en vækst af næsens talgkirtler, således at der fremkommer en puklet, svampeagtig blårød forstørrelse af næsen.
Med laser eller elektrokirurgi kan den fortykkede hud skrælles af, således at næsens form og størrelse næsten genskabes.

Egnethed

Inden operationen skal man sikre sig, at patientens rosacea er i ro. Dette kan eventuelt kræve medicinsk behandling med creme eller tablet. Der skal holdes pause med blodfortyndende medicin før og efter operationen.

Proceduren

Behandling med laser og elektrokirurgi har vist sig at kunne reducere næsens størrelse og delvist genskabe næsens facon. Behandling med ablativ CO2-laser skal ofte gentages for at opnå et tilfredsstillende resultat, mens en enkelt behandling med elektrokirurgi kan være tilstrækkelig. Der findes forskellige elektrokirurgiske principper, herunder radiobølger, som er effektive til at skære gennem huden og samtidig lukke karrene, så blødning er beskeden.

Bedøvelse

Disse behandlinger kan foregå i fuld bedøvelse, men lokalbedøvelse er at foretrække.

Bi-virkninger

Lokalbedøvelsen er forbundet med lette smerter. Efter behandlingen kan der være blødning fra såret. I den første uge skal der anvendes en forbinding, som skiftes ved behov; den første gang efter 1 døgn på behandlingsstedet.

Risiko for komplikationer

Behandlingen kan være kompliceret af smerter, blødning, infektion og ardannelse. Væsentlige komplikationer er dog sjældne. Men det er vigtigt, at patienten er velinformeret om disse komplikationer og har en realistisk forventning til behandlingsresultatet.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Efter et par uger begynder der komme ny hud på overfladen, og efter et par måneder kan man vurdere resultatet af behandlingen.

Prisniveau

Konsultation, operation i lokalbedøvelse og efterfølgende skift af forbinding koster tilsammen ca. 15.000 kr. i Danmark.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af speciallæger i plastikkirurgi, speciallæger i dermatologi, eller speciallæger i oto-rhino-laryngologi (øre-, næse- og halssygdomme).
 • Der må ikke anvendes medhjælpere uden ovennævnte uddannelse.
Knud Kragballe

Knud Kragballe er professor og speciallæge i hudsygdomme (dermatologi), uddannet i Århus og Michigan, USA. Tidligere forskningsprofessor, ledende overlæge og klinisk professor ved hudafdelingen, Marselisborg Hospital, Århus Universitetshospital samt formand for Dansk Dermatologisk Selskab. Siden 2011 speciallæge ved privathospitaler og adjungeret professor ved Århus Universitet. Internationalt anerkendt som hudekspert, forsker og foredragsholder.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.