PRK-behandling af synsfejl

PRK er en af de tidligst anvendte former for laserkirugi af øjnene. PRK-metoden er særligt egnet for personer, som har en tynd eller særligt formet hornhinde, samt de, der har store pupiller eller en meget lav minus-styrke.

PRK er en af de tidligst anvendte former for laserkirugi af øjnene. PRK-metoden er særligt egnet for personer, som har en tynd eller særligt formet hornhinde, samt de, der har store pupiller eller en meget lav minus-styrke.

Generelt om behandlingen

PRK (photorefractive keratectomy) er en af de tidligst anvendte former for laserkirugi af øjnene. Senere udviklede metoder som f.eks LASIK er siden blevet mere populære, idet disse er mindre smertefulde, men PRK-metoden benyttes dog stadig.

Man skal være opmærksom på, at resultatet af en laserkorrektion kan variere meget. I nogle tilfælde vil det stadig være nødvendigt for patienten at bruge briller eller kontaktlinser. Man kan derfor ikke regne med et perfekt syn efter behandlingen.

Egnethed

Personer over 18 med raske øjne, og som har haft et stabilt syn gennem det sidste år, og som lider af nærsynethed, langsynethed, eller bygningsfejl.

Personer med svær nærsynethed, personer med autoimmune sygdomme samt gravide er ikke egnede til en PRK-operation.

Proceduren

PRK udføres ligesom de øvrige øjenkirurgiske metoder med en excimer-laser, som fjerner bittesmå dele fra hornhindens overflade via et ultraviolet lys. Herved omformes hornhinden og ændrer øjets fokus.

Inden behandlingen starter, vil øjet blive bedøvet med særlige øjendråber. Herefter sørger lægen for, at laseren er placeret lige under patientens øje. En særlig holder placeres over øjet for at modvirke blinkning.

Under selve operationen vil lægen bede patienten om at stirre ind i et særligt ultraviolet lys, mens han eller hun sikrer, at øjets position er korrekt i forhold til laseren. Samtidig vil laseren være i gang med at fjerne det overflødige væv i øjets hornhinde. Det er vigtigt at patienten bliver ved med at fokusere blikket på lyset.

Operationen tager få minutter, og man er vågen gennem hele behandlingen. Selve behandlingen er smertefri. Eventuelle smerter kan opstå efter operationen, men for de fleste er disse blot milde smerter.

Man kan vælge at få ordnet begge øjne på samme dag, men nogle vælger at få ordnet det andet øje efter en uges tid.

Bedøvelse

PRK-operationen foretages ambulant. Der gives eventuelt mild bedøvelse.

Bi-virkninger

Patienter, som får ordnet et øje ad gangen, kan have midlertidigt besvær med f.eks bilkørsel, idet de kun vil kunne se skarpt på det ene øje.

De, som kan tåle kontaktlinser, kan dog benytte disse på det uopererede øje, indtil deres næste operation finder sted.

Ældre mennesker må være forberedte på at skulle bære linser trods en vellykket operation, da det ikke vil være muligt for dem at kunne se skarpt på både langt og nært hold.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for infektion i øjet.

Der er risiko for synsforstyrrelser/sløring.

Nogle kan opleve, at deres syn ligefrem bliver værre, end før de fik operationen. Det kan også ske, at synet langsomt bliver dårligt igen. Disse problemet kan dog ofte rettes op på med en sekundær behandling.

Heling og bedring

Man kan forlade hospitalet få timer efter operationen, hvorfter man kan tage hjem og hvile sig et par timer. Lægen vil efterfølgende undersøge patientens øje dagligt, til det er helet fuldstændigt.

De fleste kan genoptage deres arbejde efter et par dage, men man bør undgå anstrengende aktiviteter i den første uges tid.

Det er vigtigt at bibeholde en god hygiejne og undgå kontakt med øjet (så som gnidning af øjet). Man vil blive uddelt nogle særlige øjendråber, som man skal bruge gennem de første par uger.

Behandlingens varighed

De fleste opnår et flot syn, men der er ingen garanti for dette. For nogle vil det stadig være nødvendigt at supplere med kontaktlinser eller briller.

Resultatet er forholdsvist permanent, men man må være forberedt på, at der kan opstå ændringer i synet, forårsaget af naturlig ældning.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Øjenoperation

textsms4
remove_red_eye48
watch_later 3 måneder, 1 uge
Avatar of ditte2620 by ditte2620
textsms1
remove_red_eye123
watch_later 3 år, 6 måneder
Avatar of cks123 by cks123
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.