PRK-behandling af synsfejl

PRK er en af de tidligst anvendte former for laserkirugi af øjnene. PRK-metoden er særligt egnet for personer, som har en tynd eller særligt formet hornhinde, samt de, der har store pupiller eller en meget lav minus-styrke.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

PRK er en af de tidligst anvendte former for laserkirugi af øjnene. PRK-metoden er særligt egnet for personer, som har en tynd eller særligt formet hornhinde, samt de, der har store pupiller eller en meget lav minus-styrke.

Generelt om behandlingen

PRK (photorefractive keratectomy) er en af de tidligst anvendte former for laserkirugi af øjnene. Senere udviklede metoder som f.eks LASIK er siden blevet mere populære, idet disse er mindre smertefulde, men PRK-metoden benyttes dog stadig.

Man skal være opmærksom på, at resultatet af en laserkorrektion kan variere meget. I nogle tilfælde vil det stadig være nødvendigt for patienten at bruge briller eller kontaktlinser. Man kan derfor ikke regne med et perfekt syn efter behandlingen.

Egnethed

Personer over 18 med raske øjne, og som har haft et stabilt syn gennem det sidste år, og som lider af nærsynethed, langsynethed, eller bygningsfejl.

Personer med svær nærsynethed, personer med autoimmune sygdomme samt gravide er ikke egnede til en PRK-operation.

Proceduren

PRK udføres ligesom de øvrige øjenkirurgiske metoder med en excimer-laser, som fjerner bittesmå dele fra hornhindens overflade via et ultraviolet lys. Herved omformes hornhinden og ændrer øjets fokus.

Inden behandlingen starter, vil øjet blive bedøvet med særlige øjendråber. Herefter sørger lægen for, at laseren er placeret lige under patientens øje. En særlig holder placeres over øjet for at modvirke blinkning.

Under selve operationen vil lægen bede patienten om at stirre ind i et særligt ultraviolet lys, mens han eller hun sikrer, at øjets position er korrekt i forhold til laseren. Samtidig vil laseren være i gang med at fjerne det overflødige væv i øjets hornhinde. Det er vigtigt at patienten bliver ved med at fokusere blikket på lyset.

Operationen tager få minutter, og man er vågen gennem hele behandlingen. Selve behandlingen er smertefri. Eventuelle smerter kan opstå efter operationen, men for de fleste er disse blot milde smerter.

Man kan vælge at få ordnet begge øjne på samme dag, men nogle vælger at få ordnet det andet øje efter en uges tid.

Bedøvelse

PRK-operationen foretages ambulant. Der gives eventuelt mild bedøvelse.

Bi-virkninger

Patienter, som får ordnet et øje ad gangen, kan have midlertidigt besvær med f.eks bilkørsel, idet de kun vil kunne se skarpt på det ene øje.

De, som kan tåle kontaktlinser, kan dog benytte disse på det uopererede øje, indtil deres næste operation finder sted.

Ældre mennesker må være forberedte på at skulle bære linser trods en vellykket operation, da det ikke vil være muligt for dem at kunne se skarpt på både langt og nært hold.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for infektion i øjet.

Der er risiko for synsforstyrrelser/sløring.

Nogle kan opleve, at deres syn ligefrem bliver værre, end før de fik operationen. Det kan også ske, at synet langsomt bliver dårligt igen. Disse problemet kan dog ofte rettes op på med en sekundær behandling.

Heling og bedring

Man kan forlade hospitalet få timer efter operationen, hvorfter man kan tage hjem og hvile sig et par timer. Lægen vil efterfølgende undersøge patientens øje dagligt, til det er helet fuldstændigt.

De fleste kan genoptage deres arbejde efter et par dage, men man bør undgå anstrengende aktiviteter i den første uges tid.

Det er vigtigt at bibeholde en god hygiejne og undgå kontakt med øjet (så som gnidning af øjet). Man vil blive uddelt nogle særlige øjendråber, som man skal bruge gennem de første par uger.

Behandlingens varighed

De fleste opnår et flot syn, men der er ingen garanti for dette. For nogle vil det stadig være nødvendigt at supplere med kontaktlinser eller briller.

Resultatet er forholdsvist permanent, men man må være forberedt på, at der kan opstå ændringer i synet, forårsaget af naturlig ældning.

Ofte stillede spørgsmål om øjenkirurgi; LASIK og PRK

Hvad er LASIK?

LASIK er laserkirurgi, som søger at korrigere for nærsynethed, langsynethed og/eller bygningsfejl. Teknologien er så veludviklet efterhånden, at den kan korrigere nærsynethed helt op til -12, langsynethed op til +6 og bygningsfejl op til 4 dioptrier og - 6 dioptirier.

Er LASIK sikkert?

FDA (U.S Food and Drug Administration - de amerikanske sundhedsmyndigheder) anerkender LASIK som afprøvet, sikkert og effektivt. Der er risiko involveret i enhver kirurgisk behandling, men lasersynskorrigering benytter sig af en kold lysstråle, der er computerkontrolleret. Kirurgen tænder for laseren og kan til hver en tid slukke for den. Med så stor en sikkerhed, sker der sjældent fejl.

Hvad er bedst; LASIK eller PRK?

LASIK er den nyeste metode inden for øjenkirurgi. Det giver en række fordele. For det første giver den udvidede muligheder for at korrigere meget langsynede eller nærsynede mennesker, for det andet er den mere sikker ifølge de fleste øjenkirurgers opfattelse. Især LASIK med Zyoptix-Wavefront gør metoden mere sikker. At metoden er den foretrukne, ses også af den kendsgerning, at LASIK er klart den dyreste form til at korrigere øjne med. De fleste anderkendte øjenkirurger er også af den opfattelse, at patienter oplever færre irritationer i øjet efter indgrebet end ved PRK-metoden.

Bliver man bedøvet ved LASIK-behandling?

Ja, man bliver lokalbedøvet i øjnene.

Gør en LASIK-behandling ondt?

Under selve behandlingen gør ikke ondt, fordi du bliver bedøvet i øjnene. Efter selve behandlingen kan man føle lidt kløe i et par dage, men det forsvinder som regel hurtigt.

Hvornår virker LASIK?

Fra det øjeblik, du er færdigbehandlet, kan du se normalt! Synet skal dog lige stabilisere sig.

Er en LASIK-operation permanent?

Der er lavet adskillige undersøgelser, blandt andet i USA, som har fastslået, at behandlingen er permanent. Men den kan naturligvis ikke hindre de ændringer, der sker med menneskers øjne, i takt med at de bliver ældre.

Hvad er et mikrokeratom?

Et mikrokeratom er en mikrokniv. Altså et meget lille instrument. Dette instrument benyttes ved den klassiske LASIK-behandling, når den tynde hornhindelamel (flap) skal tilvirkes og skubbes til side for at gøre plads til Excimer-laseren, som nu skal behandle øjet.

Hvilke fordele er det ved Femtosekund-laser fremfor konventionel LASIK?

Femtosekund-laseren arbejder med en anden bølgelængde end den traditionelle Excimer-laser. Fordelen ved LASIK ved brug af Femtosekund-laser er, at den er sikrere og er mere nøjagtig når den skal præparere hornhindeflappen. Ved almindelig LASIK benyttes et mikrokeratom - altså en lille kniv - som er mindre nøjagtig end laser. Derudover kan Femtosekund anvendes på patienter med tyndere hornhinder eller specielt stejle eller flade hornhinderelieffer. Femtosekund-laser er ligeledes anvendelig ved nogle hornhindeforhold med specielle hornhindekrumninger eller svagheder, samt ved tidligere komplicerede tilfælde.

Hvad er Zyoptix?

Zyoptix er én af de mest avancerede teknologiske fremskridt der er gjort inden for øjenkorrektion. Denne teknologi benyttes for at karakterisere øjets abnormiteter og til at korrigere synet med. Systemet har talrige indbyggede sikkerhedsfunktioner. I forhold til Standard LASIK giver teknologien langt bedre muligheder for at korrigere ud fra øjnenes individuelle behov. Faktisk vil folk, der gennemgår et LASIK-indgreb med Zyoptix få et bedre nattesyn end de fleste med normale øjne. Zyoptix er også kendt som ”fjerde generation” inden for LASIK-teknologien, mens standard LASIK hører til tredje generation. Zyoptix består af tre dele. En synsmåling, hvor patientens synsfejl måles ved hjælp af den såkaldte Zywave-teknik. Derudover foretages en Orbscanning, som er en nøjagtig kortlægning af hornhinden. Den sidste del er selve laserbehandlingen, som foretages med den traditionelle Excimer-laser.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.