Plastfyldning

Hvis der er hul i en tand (caries), skal den renses og fyldes med et materiale. Tænder kan bl.a. opbygges med plastfyldninger, som giver et flot kosmetisk resultat. Plast klæber sig fast til tanden ligesom lim, hvilket er godt, idet at tanden på den måde har sværere ved at knække efterfølgende. ...

Generelt om behandlingen

Hvis der er hul i en tand (caries), skal den renses og fyldes med et materiale. Tænder kan bl.a. opbygges med plastfyldninger, som giver et flot kosmetisk resultat. Plast klæber sig fast til tanden ligesom lim, hvilket er godt, idet at tanden på den måde har sværere ved at knække efterfølgende.

I dag bruger tandlægerne i højere grad plast fremfor det gamle velkende materiale, sølvamalgam. Plast er mere kompliceret og tidskrævende at arbejde med end sølvamalgam og er derfor dyrere. Sølvfyldninger må i dag kun benyttes til store fyldninger i kindtænderne. I Sverige frarådes en hver brug af dette materiale. Sølv i tænderne er ikke flot, men har dog sine fordele. Bl.a. er det stærkt og er ikke lige så blødt som plast, hvorfor det ikke slides nær så hurtigt. Samtidig forhindrer sølvamalgam væksten af bakterier. Derimod skal man være varsom ved brug af sølvfyldninger, da de begynder at vokse efter 5-8 år, og kan derved give revner i tænderne. Sølvamalgam indeholder desuden kviksølv som forurener naturen.

Der er dog begrænsninger for anvendelse af plast. Ved meget store defekter bl.a. ved rodbehandlede tænder er en krone-behandling som udgangspunkt den rigtige løsning. Man kan som hovedregel sige, at jo større defekten er, jo stærkere et materiale er der behov for.

Proceduren

Tandlægen vil starte med at lokalbedøve det aktuelle område. Han eller hun vil forberede adgangen til den rådne del af tanden, som skal fjernes. Dette kan gøres med et traditionelt bor eller med laser. Tandlægen kan bevare mere af den raske tand når denne skal fyldes med plast i forhold til brug af søvamalgam. Det flydende plast anbringes i tynde lag. Et særligt klart lys bruges til at stivne hvert lag inden det næste fyldes på. Til sidst vil tandlægen bruge et specielt papir til at justere højden på tandfyldningen, så tandstillingen/bidet forbliver korrekt.

Bedøvelse

Kan foretages i lokalbedøvelse og er ambulant.

Bi-virkninger

Nogle få mennesker reagerer allergisk overfor enkelte eller alle plastmaterialer. Hvis dette er tilfældet, og hvis man stadig ønsker et kosmetisk flot resultat, er porcelænsindlæg en meget god, men også dyr, løsning.

Risiko for komplikationer

Plast indeholder et hormonlignende stof. Hvor stor betydning dette har for vores sundhed, er der ikke sikker viden om endnu.

Heling og bedring

Ikke aktuelt.

Behandlingens varighed

Afhænger af karakter og omfang.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af tandlæger.
 • Som hjælpere under indgrebet må anvendes personer med dokumenterede relevante kvalifikationer.
Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Tandbehandling

textsms0
remove_red_eye26
watch_later 2 år, 8 måneder
Avatar of mellehm by mette-hm
textsms2
remove_red_eye45
watch_later 2 år, 10 måneder
Avatar of common by common
textsms0
remove_red_eye55
watch_later 3 år
Avatar of Christer by Christer

textsms1
remove_red_eye1k
watch_later 4 år, 3 måneder
Avatar of Jacob C by Jacob C
textsms0
remove_red_eye404
watch_later 4 år, 4 måneder
Avatar of HenrietteLarsen by HenrietteL

Spørg Lægen: Nyeste ekspertsvar i Tandbehandling

Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye12
watch_later 6 år, 2 måneder
Avatar of Duchess by Duchess
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye15
watch_later 6 år, 5 måneder
Avatar of AhmadRaad by Ahmad Raad
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye103
watch_later 6 år, 5 måneder
Avatar of AH by AH
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye11
watch_later 8 år, 6 måneder
by Anonym
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye185
watch_later 8 år, 6 måneder
Avatar of Bebsen by Bebsen
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.