Behandling af pigmentforandringer med laser/IPL

Pigmentpletter kan effektivt fjernes eller mindskes med laser eller intenst pulserende lys (IPL), der skånsomt nøjes med at ødelægge pigmentetpletterne, mens resten af huden efterlades intakt.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Pigmentpletter kan effektivt fjernes eller mindskes med laser eller intenst pulserende lys (IPL), der skånsomt nøjes med at ødelægge pigmentetpletterne, mens resten af huden efterlades intakt.

Om behandling af pigmentforandringer med laser/IPL

Behandling med laser og intenst pulserende lys (IPL) kan effektivt fjerne eller reducere pigmentpletter, også kaldet leverpletter, pigmentforandringer eller pigmentskjolder.

Behandlingsmetoden kan anvendes til alle former for pigmentforandinger, herunder de plamager, der kan opstå under graviditet, da huden her reagerer anderledes end normalt på solens påvirkning.

Ud over at kunne fjerne eller mindske pigmentforandringer er non-ablativ laser og IPL effektiv mod en række andre uønskede hudtilstande. Dette kan der læses mere om under hudfornyelse.

Generelt om non-ablativ hudlaser/IPL

Huden

Tværsnit af huden. En non-ablativ laser eller IPL-maskine sender lys gennem overhuden uden at ødelægge den. I læderhuden afsættes varmeenergien så. Apparatet kan indstilles til, hvilken vævstype, der skal opfange varmen. Det kan f.eks. være selve huden, blodkar eller hårsække.

Med en non-ablativ hudlaser/IPL-maskine sendes lyset "forbi" overhuden uden at nedbryde den, hvorefter lyset afsætter sin varmeenergi i den underliggende læderhud.

Non-ablativ laser, IPL (Intenst Pulserende Lys) og RF (RadioFrekvens/radiobølger) benytter særlige filtre til at bestemme, hvilken del af vævet, der skal absorbere lysets varmeenergi, hvorved det nedbrydes og forsvinder.

Der findes flere forskellige laser- og IPL-maskiner på markedet. Fabrikanterne påstår hver især, at deres udstyr er det bedste, og hver klinik vil foretrækker typisk en bestemt maskine.

Her kan du se en oversigt over de forskellige non-ablative lasere/IPL/RF-apparater, der findes på markedet:

 • Ellipse (IPL)
 • PowerLite (IPL)
 • Harmony (IPL)
 • Elos (IPL & RF)
 • CoolGlide (Laser)
 • LightSheer (Laser)
 • Diodelaser (Laser)
 • Fraxel (Laser)
 • Pixel (Laser)

Egnethed

Sunde og raske personer over 18 år er egnede til behandling med laser, IPL og RF.

Proceduren

Inden behandlingen bør lægen indhente oplysning om patientens allergier, medicinforbrug, tidligere hudlidelser og infektioner, soleksponering og tendens til at danne hypertrofiske ar eller keloider.

I nogle tilfælde påsmøres en kølende gel på det område, der skal behandles.

Bedøvelse

Behandlingen udføres oftest uden bedøvelse og ambulant. I visse tilfælde kan en lokalbedøvende gelé blive påsmurt området, der skal behandles.

Behandlingen gør ikke ondt, men man vil måske opleve en stikkende fornemmelse. Behandlingen foretages ambulant.

Bi-virkninger

Under behandlingen opleves en let til stærk smerte ved hvert lysskud. Efter behandlingen vil huden i nogle tilfælde rødme og slå ud. Dette går dog hurtigt over.

Efter behandlingen vil man føle sig solbrændt. Dette forsvinder typisk efter en times tid. Nogle vil opleve kløe.

Huden vil i nogle tilfælde være rødlig eller bronzefarvet de næste 5-7 dage. Der kan forekomme minimale hævelser, som aftager i løbet af 2-3 dage.

Risiko for komplikationer

Mulige komplikationer ved laser- og IPL-behandling er længerevarende rødme af huden, sårdannelse, ødem (hævelse), blæredannelse, pigmentforandringer med mørk-, lys- eller hvidfarvning af huden, infektion med bakterier, virus eller svampe og arvævsdannelse.

Komplikationer ved non-ablative lasere og IPL/RF er dog meget sjældne.

Heling og bedring

Under og efter behandlingen kan de behandlede områder let optage pigment fra den omkringliggende hud, og selv kort tids eksponering for direkte sollys, kan gendanne pigmentforandringerne.

Det er derfor nødvendigt, at man under og efter behandlingen anvende en solcreme med en høj faktor.

Efter behandlingen vil man kunne fortsætte sine normale aktiviteter. Man bør dog undgå at udsætte det behandlede område for direkte sollys i 2-3 dage efter behandlingen.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Inden behandlingen skal patienten til forundersøgelse hos en læge eller en sygeplejerske.
 • Som medhjælp må bruges personer med dokumenterede, relevante kvalifikationer.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en læge er til stede. Den ansvarlige læge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Ofte stillede spørgsmål om IPL-behandling (Ellipse etc.)

Hvad er foskellen på IPL og laser?

Laser og IPL er begge lyskilder, som i de seneste år er blevet brugt til at behandle hudens tilstand med. Da laser kun benytter sig af én bølgelængde er den meget specifik, og kan derved ramme meget specifikke elementer i huden inklusiv melanin (melanin er pigment, som giver huden det brune farvestof og beskytter mod sollys), vand og hæmoglobin (røde blodceller, som transporterer oxygen til kroppens organer og væv). Laser kan bruges til behandling af tegn på ældning og solskader. Derudover kan laser fjerne fregner, modermærker, blodkarsprængninger, tatoveringer og hårvækst. Laser kan endda bruges til at stimulere produktionen af kollagen i underhuden med, men også til fjernelse af hudlag med stor nøjagtighed. Intens Pulsed Light (IPL) er stråling, der består af flere forskellige bølgelængder dog inde for et fast spektrum. IPL kan også bruges til at forbedre synlige mærker ved solskade og ældning samt bruges til hårfjerning. Den er dog mindre specifik end laser, hvorfor uhensigtsmæssig brug i højere grad kan føre til komplikationer. For at undgå disse risici, bliver man nødt til at anvende lavere energi. Derfor skal patienter ofte også gennemgå mange behandlinger med IPL.

Hvad står IPL for?

IPL er er forkortelse for Intense Pulsed Light og betyder direkte oversat til dansk; Intens Pulserende Lys.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et proteinstof, som spiller den væsentligste rolle i opbygningen af alt bindevæv så som hud, knogler og sener.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.