Permanent hårfjerning med laser/IPL/RF

Laser- IPL og RF-behandling benytter lysimpulser, der trænger gennem overhuden og afsætter deres energi i hårsækkene, hvorved hårsækkene ødelægges. 4-8 behandlinger giver typisk en reduktion på 80 – 90 % af hårene.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Laser- IPL og RF-behandling benytter lysimpulser, der trænger gennem overhuden og afsætter deres energi i hårsækkene, hvorved hårsækkene ødelægges. 4-8 behandlinger giver typisk en reduktion på 80 – 90 % af hårene.

Om permanent hårfjerning med laser/IPL/RF

En laser eller et IPL-apparat kan anvendes til permanent hårfjerning af mørke hår. Da metoden afhænger af melaninet (farvestoffet) i håret, kan lyse, røde og grå hår ikke fjernes med denne metode.

For patienter med mørk hud kan permanent hårfjerning med laser gennemføres, men lysstyrken vil skulle sættes lavt og resultatet vil være mindre.

En ny teknik, der netop skulle kunne fjerne lyse, røde og grå hår er RF-behandling. RF (Radiofrekvens) er radiobølger, som benyttes i kombination med IPL. Radiobølgerne er uafhængige af både hudens og hårets pigment, og metoden skulle derfor kunne fjerne både lyse, røde og grå hår, uanset patientens hudfarve.

Permanent hårfjerning med laser eller IPL (Intenst pulserende lys) foregår ved, at lyspulser med høj energi sendes ned gennem huden, hvorefter lysenergien afsættes som varme i hårsækkene. Hårsækkene bliver således “brændt af” og kommer ikke igen.

Hver hårsæk har sin egen vækstcyklus. – Et hår vokser ud, det falder af, og derefter en hvileperiode. Laser, IPL og RF-behandling kan kun fjerne hår, der er i vækstfasen. Derfor kræves omkring 4-8 behandlinger med 2-5 måneders mellemrum før man har fået ram på alt håret i det behandlede område. Permanent hårfjerning med laser, IPL eller RF kan således være et langvarigt og bekosteligt projekt.

Præcis hvor mange behandlinger, der skal til, afhænger af mange faktorer. – Køn, alder, etnicitet, diæt, vægt, hormoner og stofskifte er individuelle faktorer, der har betydning. I de fleste tilfælde skal man ikke forvente et permanent resultat. Istedet må man som regel påregne en opfølgende behandling hvert halve eller hele år for at bevare det hårfri look.

Forskellen på laser og IPL skal hovedsageligt findes i selve det lys, der bliver anvendt. Begge slags lys bruges dog på samme måde for at fjerne hår, og der findes ikke undersøgelser, der påviser at den ene eller den anden metode skulle være bedst.

Generelt om non-ablativ hudlaser/IPL

Huden

Tværsnit af huden. En non-ablativ laser eller IPL-maskine sender lys gennem overhuden uden at ødelægge den. I læderhuden afsættes varmeenergien så. Apparatet kan indstilles til, hvilken vævstype, der skal opfange varmen. Det kan f.eks. være selve huden, blodkar eller hårsække.

Med en non-ablativ hudlaser/IPL-maskine sendes lyset "forbi" overhuden uden at nedbryde den, hvorefter lyset afsætter sin varmeenergi i den underliggende læderhud.

Non-ablativ laser, IPL (Intenst Pulserende Lys) og RF (RadioFrekvens/radiobølger) benytter særlige filtre til at bestemme, hvilken del af vævet, der skal absorbere lysets varmeenergi, hvorved det nedbrydes og forsvinder.

Der findes flere forskellige laser- og IPL-maskiner på markedet. Fabrikanterne påstår hver især, at deres udstyr er det bedste, og hver klinik vil foretrækker typisk en bestemt maskine.

Her kan du se en oversigt over de forskellige non-ablative lasere/IPL/RF-apparater, der findes på markedet:

 • Ellipse (IPL)
 • PowerLite (IPL)
 • Harmony (IPL)
 • Elos (IPL & RF)
 • CoolGlide (Laser)
 • LightSheer (Laser)
 • Diodelaser (Laser)
 • Fraxel (Laser)
 • Pixel (Laser)

Egnethed

Effektiviteten af Laser og IPL afhænger af kontrasten mellem huden og hårene. Jo lysere huden er, og jo mørkere og tykkere hårene er, jo bedre.

Laser og IPL kan således ikke fjerne lyse og grå hår, og personer med mørk hud er ikke egnede til behandlingen.

IPL-systemer der kombineres med RF skulle dog kunne fjerne hår uanset farven på alle hudtyper.

Sunde og raske personer over 18 år er egnede til behandling med laser, IPL og RF.

Proceduren

Hvis patienten ikke har gjort det hjemmefra, barberes hårene af.

Lægen justerer lysets styrke alt efter, hvilket område, der skal behandles, patientens hudfarve, og det acceptable smerteniveau. Sættes styrken for lavt, vil mange af hårene blive siddende. Sættes den for højt, kan der opstå pigmentforandringer i huden, og patienten kan få andengradsforbrændinger. Derfor er det vigtigt, at lægen har erfaring med brugen af maskinen.

Lægen fører nu laser/IPL-hovedet henover huden og maskinen udsender lyspulser, der trænger ned i huden og bliver absorberet i hårsækkene.

Ved laser og IPL-metoden absorberes varmen fra lyset af melaninet (farvestoffet) i hårsækken, og hårsækkens kulstofpartikler afbrændes, så hårsækken ikke længere kan danne hår.

Ved RF-metoden bruges IPL til at opvarme hårskeden, mens radiobølger får hårsækken til at koagulere og ødelægges.

Efter behandlingen vil hårene stadig vokse. Efter ca. 2 uger vil hårsækkene dog falde ud. Patienten skal nu have en ny behandling, når hårene i den næste cyklus er vokset ud. Hvor lang tid det tager, afhænger af området på kroppen.

Behandlingen kan tage fra få minutter og op til flere timer alt efter hvor på kroppen, der skal behandles.

Inden behandlingen bør lægen indhente oplysning om patientens allergier, medicinforbrug, tidligere hudlidelser og infektioner, soleksponering og tendens til at danne hypertrofiske ar eller keloider.

I nogle tilfælde påsmøres en kølende gel på det område, der skal behandles.

Bedøvelse

Ved hver lyspuls opleves en lettere smerte, der bedst kan beskrives som at blive “ramt af en elastik”. Jo tættere hårene sidder og jo tyndere huden er på det behandlede område, jo stærkere vil smerten føles. Især i ansigtet kan behandligen være meget smertefuld.

Hvis smerten er for ubehagelig for patienten, kan lægen skrue ned for lysintensiteten. Resultet bliver dog tilsvarende mindre.

Behandlingen udføres oftest uden bedøvelse og ambulant. I visse tilfælde kan en lokalbedøvende gelé blive påsmurt området, der skal behandles.

Behandlingen gør ikke ondt, men man vil måske opleve en stikkende fornemmelse. Behandlingen foretages ambulant.

Bi-virkninger

Under behandlingen opleves en let til stærk smerte ved hvert lysskud. Efter behandlingen vil huden i nogle tilfælde rødme og slå ud. Dette går dog hurtigt over.

Efter behandlingen vil man føle sig solbrændt. Dette forsvinder typisk efter en times tid. Nogle vil opleve kløe.

Huden vil i nogle tilfælde være rødlig eller bronzefarvet de næste 5-7 dage. Der kan forekomme minimale hævelser, som aftager i løbet af 2-3 dage.

Risiko for komplikationer

Mulige komplikationer ved laser- og IPL-behandling er længerevarende rødme af huden, sårdannelse, ødem (hævelse), blæredannelse, pigmentforandringer med mørk-, lys- eller hvidfarvning af huden, infektion med bakterier, virus eller svampe og arvævsdannelse.

Komplikationer ved non-ablative lasere og IPL/RF er dog meget sjældne.

Heling og bedring

Efter behandlingen vil man kunne fortsætte sine normale aktiviteter. Man bør dog undgå at udsætte det behandlede område for direkte sollys i 2-3 dage efter behandlingen.

Behandlingens varighed

Permanent hårfjerning findes ikke!

Hvor lang tid behandlingen holder, afhænger af en række forskellige faktorer. De fleste vil kunne opretholde resultatet med en årlig eller halvårlig opfølgende behandling.

Kvinder oplever typisk et mere permanent resultat end mænd, da det mandlige kønshormon spiller en væsentlig rolle.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Inden behandlingen skal patienten til forundersøgelse hos en læge eller en sygeplejerske.
 • Som medhjælp må bruges personer med dokumenterede, relevante kvalifikationer.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en læge er til stede. Den ansvarlige læge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Ofte stillede spørgsmål om hårfjerning

Hvad er epilering?

Epilering eller at epilere kommer fra latin, og betyder at fjerne/plukke/borttage hår. Det er i øvrigt afledt af pilus (hår). Ved epilering er der altså tale om en mere eller mindre permanent fjernelse af hår i skønhedsøjemed eller for at behandle en sygdom. Epilering forbindes ofte med hårfjerning ved hjælp af en varm nål. Ved denne metode brænder man hårløgene over ved at stikke den varme nål ned i hver hårsæk. Det er en langvarrig affære og det kan gøre temmelig ondt.

Findes der alternativer til epilering og voksbehandling?

Ja, det gør der. Man kan få fjernet uønsket hår permanent enten ved hjælp af laser eller IPL. Det kan du læse mere om inde i vores trin for trin-guide.

Får mænd foretaget hårfjerning?

Ja. Ude på klinikkerne beretter man om, at et stigende antal mænd får foretaget hårfjerning i dag. Både midlertidig og permanent hårfjerning. De fleste mænd får fjernet uønskede hår fra ryg, nakke og skuldre, men mange vælger også at få fjernet hårene på brystet. Det er blevet mere acceptabelt i dag, at også mænd går op i sit udseende og dermed også sin hårvækst.

Hvor mange behandlinger kræver en permanent hårfjerning?

Hvis du ønsker at få fjernet hår permanent fra et område på kroppen, kræver det normalt mellem 3-9 behandlinger med enten IPL eller laser. Det præcise antal gange afhænger dels af typen af din hårvækst, og dels hvor på kroppen du ønsker behandling.

Kan lyse og røde hår fjernes permanent?

Nej. Der findes desværre ikke til dags dato en måde, hvorpå man kan fjerne lyse eller røde hår permanent. IPL og laser virker kun på mørke hår.

Mest læste svar i Spørg lægen om Hårfjerning

check_circle1
remove_red_eye2.5k
Avatar of Heelena by Heelena
check_circle1
remove_red_eye1k
Avatar of tøffe by tøffe
check_circle1
remove_red_eye481
Avatar of ano89 by ano89
check_circle1
remove_red_eye434
Avatar of januari by januari
check_circle1
remove_red_eye385
by Anonym
check_circle1
remove_red_eye222
Avatar of ky1988 by ky1988
check_circle1
remove_red_eye145
Avatar of Hermosa by Hermosa
check_circle1
remove_red_eye137
Avatar of Tom by Tom
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.