Paryk

En paryk er en kunstig erstatning af ens eget hår. Parykker fås i mange varianter, og der er stor forskel på kvalitet og pris.

Claus Toftild
Af Claus Toftild, Frisør
Udgivet

En paryk er en kunstig erstatning af ens eget hår. Parykker fås i mange varianter, og der er stor forskel på kvalitet og pris.

Generelt om behandlingen

En kvinde får en paryk

En kvinde får påsat en paryk. Nederst ses resultatet. © Toftild 2010

Parykker anvendes til mennesker, som er ramt af et større eller mindre hårtab. Helparykker anvendes, afhængigt af hårtabsmønster, ved et hårtab på ca. 40-50 %.

Parykker findes i dag i et utal af variationer og fremstilles både til fashion-markedet, men også til det medicinske hårtab, som mange mennesker oplever i kortere eller længere tid. Parykker anvendes både til det midlertidige og til det varige hårtab.

Man skelner mellem standardparykker i foruddefinerede mål og specialfremstillede parykker i individuelle mål.

Standardparykker inddeles typisk i kvalitetskategorier, hvor de maskinfremstillede parykker er de billigste. Herudover findes der parykker med integreret mono-del, som er en meget fin og tynd bund, der lader hud og hovedbund skinne igennem.

Endelig de håndlavede parykker, som er meget fint implanteret, og som ofte er meget lette med høj bærekomfort.

Egnethed

Parykker kan bevilges efter Servicelovens § 112, hvis man har et varigt hårtab. Det er i så fald kommunen, der udsteder en bevilling, og parykken er hermed et hjælpemiddel.

Alle mennesker med manglende hårvækst og stort hårtab kan anvende parykker, men man skelner mellem standardparykker og specialfremstillede parykker efter individuelle mål og afstøbning.

Standardparykker findes i dag også i flere størrelser. Kommunen skal bevilge en paryk efter en konkret, individuel vurdering, og det er vigtigt at kende brugerens livssituation for at kunne finde den rigtige paryk – det rigtige hjælpemiddel.

Er man patient og skal i kemobehandling, er det derimod regionen, der udsteder rekvisition på parykken. Her får man et fast standardbeløb, som er ens på landsplan.

Proceduren

En helparyk skal afprøves for at sikre optimal pasform og høj bærekomfort. Er man patient i kemobehandling, kan parykken godt afprøves, mens man har sit eget hår, men sikring af pasform er bedst, når der ikke er fuld hårvækst.

Standardparykken kan justeres lidt i omkreds, men hvis man oplever problemer med pasform, anbefales det at foretage en opmåling af issen.

Parykken anvendes ofte som hjælpemiddel, derfor skal der ved afprøvning konstateres høj bærekomfort og god pasform. Ved en speciallavet helparyk laves en fast afstøbning af hovedet, som parykken produceres ud fra.

Behandlingens varighed

Hvis en paryk anvendes hver eneste dag i alle døgnets vågne timer, er den gennemsnitlige holdbarhed ca ½ år. Dette gør sig gældende for både syntet- og ægtehårsparykker. Hårene slides, og parykken mister hår ved vask og børstning, samtidig slides bunden på parykken ved vask, sved og varme.

Ofte stillede spørgsmål om plastikkirurgi generelt

Er det kun speciallæger i plastikkirurgi, der har tilladelse til at udføre kosmetiske operationer?

Nej, Sundhedsstyrelsen sætter ingen grænser for, hvilke læger der i Danmark får lov til at tilbyde kosmetiske operationer. En speciallæge i plastikkirurgi, altså en plastikkirurg, har en speciallægeuddannelse oven i den almindelige 6-årige lægeuddannelse. Det tager mindst 8 år at gennemføre denne specialuddannelse, før man kan kalde sig for speciallæge i plastikkirurgi.

Hvorfor hedder det "plastikkirurgi"?

Plastikkirurgi har intet at gøre med det syntetiske hårde eller bløde materiale, som f.eks. spande eller poser er lavet af. Plastik - som kommer af det græske plastikos - betyder, kunsten at forme et materiale. I dette tilfælde menneskets væv og hud. Kirurgi er, det at foretage operative indgreb for at behandle sygdomme, skader, rette legemsfejl eller af kosmetiske årsager. Derfor "plastikkirurgi".

Er det kun kvinder, som får foretaget kosmetiske operationer?

Nej, det er det ikke. Men der er dog heller ingen tvivl om, at kvinderne i højere grad får foretaget kosmetiske plastikoperationer end mændene. Ifølge en amerikansk undersøgelse fra 2003 fortaget af ASPS, som er det førende amerikanske selskab for plastikkirurger, står kvinderne for 86% og mændene for 14% af alle kosmetiske operationer foretaget i U.S.A.

Gør det ondt at få foretaget plastikkirurgi?

Der er ubehag ved enhver operation - også ved kosmetisk kirurgi. Graden af ubehag afhænger blandt andet af, hvilket indgreb der foretages, og hvilken teknik der benyttes. Mennesker oplever smerte forskelligt, derfor kan man heller ikke sige, hvor ondt det vil komme til at gøre. Alle patienter vil dog få udskrevet noget smertestillende medicin, som kan dulme de værste smerter.

Hvilke kosmetiske operationer bliver der udført flest af i Danmark?

Ifølge Sundhedsstyrelsens tal fra 2003 over kosmetiske operationer udført i Danmark på private klinkker, er øjenlågsplastik af de øvre øjenlåg den mest udførte operation. Andenpladsen er indtaget af brystforstørrende operationer. Fedtsugning ligger solidt på plads nummer tre.

Hvordan er det med rygning og ar?

Rygning gør, at de små blodkar trækker sig sammen, og på den måde formindsker ilttilførslen. 1 cigaret nedsætter blodforsyningen i huden til det halve i to timer hos et ungt, rask menneske. Ar er afhængige af blodforsyningen. Derfor heler arrene hos rygere naturligvis langsommere end hos ikke-rygere. Dette kan i sidste ende betyde grimmere og bredere ar.

Kan medicin hjælpe på mine svedproblemer?

Måske kan medicin hjælpe på dit problem. Hvad enten du måtte døje med stor svedtendens i håndfladerne, under fødderne eller under armene, bør du i første omgang opsøge din egen læge. Han eller hun kan fortælle, hvorvidt medicin kan afhjælpe dit problem. Tabletter på recept er en af mulighederne i dag, men de har desværre ofte en del bivirkninger, så som udtalt mundtørhed, og i enkelte tilfælde kan de give synsbesvær. Lykkepiller er måske også en fornuftig mulighed. En behandling med aluminiumklorid i en alkoholopløsning eller Iontoforese, som er en slags elektrisk antiperspirant har også vist sig nyttigt. Som det fremgår af KosmetiskGuide.dk's trin for trin-guide kan en Botox-behandling i nogle tilfælde også afhjælpe problemer med stor svedtendens. I nogle tilfælde er et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner hud og svedkirtler, eneste effektive metode. Resultatet ved en sådan operation er permanent. Tal med din egen læge herom.

Hvor mange danskere gennemgår hvert år en kosmetisk operation?

Ifølge Politiken gennemgår mindst 28.000 danskere hvert år en kosmetisk operation.

Hvad er endermologi / endermologie?

FDA, som er den amerikanske kontrolmyndighed på området, har godkendt en behandlingform mod cellulitis (appelsinhud), kaldet endermologi. Endermologi er mekanisk massage-terapi, og kan afhjælpe cellulitis midlertidigt. Denne behandling er også kommet til Danmark, men konklusionen er fortsat, at der til dags dato ikke findes en permanent behandling mod cellulitis.

Denne artikel er skrevet af , Frisør . Senest opdateret 13. november 2016

Claus Toftild

Claus Toftild er uddannet frisør med efteruddannelse i paryk og toupéarbejde i Tyskland og USA. Claus har undervist i paryk og toupearbejde i mange år, og har bl.a videreudviklet hårsystemet Hår for Livet. Claus Toftild ejer og driver Toftild Alternativt Hår i Aalborg som udelukkende beskæftiger sig med parykker, toupeer og hårproteser.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Skønhedspleje

textsms0
remove_red_eye0
watch_later 7 timer, 13 min
Avatar of magnusdanieldag by magnus daniel
textsms0
remove_red_eye0
watch_later 7 timer, 52 min
Avatar of magnusdanieldag by magnus daniel

textsms0
remove_red_eye0
watch_later 8 timer, 20 min
Avatar of magnusdanieldag by magnus daniel

textsms0
remove_red_eye0
watch_later 8 timer, 32 min
Avatar of magnusdanieldag by magnus daniel

Mest læste svar i Spørg lægen om Andre emner

check_circle1
remove_red_eye1k
Avatar of Bøllemis by Bøllemis
check_circle1
remove_red_eye951
Avatar of JG55 by JG55
check_circle1
remove_red_eye409
Avatar of Hallokat86 by Hallokat86
check_circle1
remove_red_eye384
Avatar of DitteEH by DitteEH
check_circle1
remove_red_eye357
Avatar of TT by TT
check_circle1
remove_red_eye243
Avatar of mq.07 by mq.07
check_circle1
remove_red_eye199
Avatar of GCjmus by GCjmus
check_circle1
remove_red_eye160
Avatar of hejmedmig by hejmedmig
check_circle1
remove_red_eye128
Avatar of DitteEH by DitteEH
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.