Paryk

En paryk er en kunstig erstatning af ens eget hår. Parykker fås i mange varianter, og der er stor forskel på kvalitet og pris.

Claus Toftild
Af Claus Toftild, Frisør
Udgivet

En paryk er en kunstig erstatning af ens eget hår. Parykker fås i mange varianter, og der er stor forskel på kvalitet og pris.

Generelt om behandlingen

En kvinde får en paryk

En kvinde får påsat en paryk. Nederst ses resultatet. © Toftild 2010

Parykker anvendes til mennesker, som er ramt af et større eller mindre hårtab. Helparykker anvendes, afhængigt af hårtabsmønster, ved et hårtab på ca. 40-50 %.

Parykker findes i dag i et utal af variationer og fremstilles både til fashion-markedet, men også til det medicinske hårtab, som mange mennesker oplever i kortere eller længere tid. Parykker anvendes både til det midlertidige og til det varige hårtab.

Man skelner mellem standardparykker i foruddefinerede mål og specialfremstillede parykker i individuelle mål.

Standardparykker inddeles typisk i kvalitetskategorier, hvor de maskinfremstillede parykker er de billigste. Herudover findes der parykker med integreret mono-del, som er en meget fin og tynd bund, der lader hud og hovedbund skinne igennem.

Endelig de håndlavede parykker, som er meget fint implanteret, og som ofte er meget lette med høj bærekomfort.

Egnethed

Parykker kan bevilges efter Servicelovens § 112, hvis man har et varigt hårtab. Det er i så fald kommunen, der udsteder en bevilling, og parykken er hermed et hjælpemiddel.

Alle mennesker med manglende hårvækst og stort hårtab kan anvende parykker, men man skelner mellem standardparykker og specialfremstillede parykker efter individuelle mål og afstøbning.

Standardparykker findes i dag også i flere størrelser. Kommunen skal bevilge en paryk efter en konkret, individuel vurdering, og det er vigtigt at kende brugerens livssituation for at kunne finde den rigtige paryk – det rigtige hjælpemiddel.

Er man patient og skal i kemobehandling, er det derimod regionen, der udsteder rekvisition på parykken. Her får man et fast standardbeløb, som er ens på landsplan.

Proceduren

En helparyk skal afprøves for at sikre optimal pasform og høj bærekomfort. Er man patient i kemobehandling, kan parykken godt afprøves, mens man har sit eget hår, men sikring af pasform er bedst, når der ikke er fuld hårvækst.

Standardparykken kan justeres lidt i omkreds, men hvis man oplever problemer med pasform, anbefales det at foretage en opmåling af issen.

Parykken anvendes ofte som hjælpemiddel, derfor skal der ved afprøvning konstateres høj bærekomfort og god pasform. Ved en speciallavet helparyk laves en fast afstøbning af hovedet, som parykken produceres ud fra.

Behandlingens varighed

Hvis en paryk anvendes hver eneste dag i alle døgnets vågne timer, er den gennemsnitlige holdbarhed ca ½ år. Dette gør sig gældende for både syntet- og ægtehårsparykker. Hårene slides, og parykken mister hår ved vask og børstning, samtidig slides bunden på parykken ved vask, sved og varme.

Denne artikel er skrevet af , Frisør . Senest opdateret 13. november 2016

Claus Toftild

Claus Toftild er uddannet frisør med efteruddannelse i paryk og toupéarbejde i Tyskland og USA. Claus har undervist i paryk og toupearbejde i mange år, og har bl.a videreudviklet hårsystemet Hår for Livet. Claus Toftild ejer og driver Toftild Alternativt Hår i Aalborg som udelukkende beskæftiger sig med parykker, toupeer og hårproteser.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Skønhedspleje

textsms0
remove_red_eye1
watch_later 4 måneder
Avatar of Gitte J by Gitte J
textsms31
remove_red_eye17k
watch_later 9 måneder, 3 uger
Avatar of mm1993 by mm1993
textsms1
remove_red_eye101
watch_later 9 måneder, 3 uger
Avatar of adelsten by adelsten
textsms2
remove_red_eye1.1k
watch_later 11 måneder, 2 uger
Avatar of kitkat by kitkat

Spørg Lægen: Nyeste ekspertsvar i Andre emner

Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye951
watch_later 6 år, 6 måneder
Avatar of JG55 by JG55
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye27
watch_later 7 år, 5 måneder
Avatar of Jesper20 by Jesper20
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye2
watch_later 7 år, 6 måneder
Avatar of Step1738 by Step1738
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye199
watch_later 7 år, 10 måneder
Avatar of GCjmus by GCjmus
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye8
watch_later 8 år, 5 måneder
Avatar of Rebekka12 by Rebekka12
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.