Pandeløft

Et pandeløft kan genskabe et mere ungdommeligt og opfriskende udseende til området over øjnene. Indgrebet har til formål at fjerne lodrette rynker i panden mellem øjenbrynene, en del vandrette rynker i midten af panden samt at hæve øjenbrynene, som alt sammen er medvirkende til et træt og bedrøv ...

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Generelt om behandlingen

Et pandeløft kan genskabe et mere ungdommeligt og opfriskende udseende til området over øjnene. Indgrebet har til formål at fjerne lodrette rynker i panden mellem øjenbrynene, en del vandrette rynker i midten af panden samt at hæve øjenbrynene, som alt sammen er medvirkende til et træt og bedrøvet udseende.

Patienten opnår efter operationen en strammere og glattere hud, hvilket betyder, at man netop får det opmærksomme udseende tilbage.

Operationen kan enten foretages alene, men kan også udføres i forbindelse med en ansigtsløftning og/eller øjenlågskirugi. Vær opmærksom på, at et pandeløft ikke giver et permanent resultat, men derimod normalt har en effekt i 5-10 år.

Proceduren

Der findes to forskellige metoder. Den klassiske og den endoskopiske metode (kikkertmetoden).

Forskellen finder man primært i snittet. Ved den klassiske metode lægges et langt bueformet snit over hårgrænsen fra øre til øre, hvorimod at man ved den nye metode (endoskopisk) kan nøjes med mellem 2-5 små snit.

Ved den klassiske metode løsnes huden og underliggende væv og en del af pandemusklen fjernes. Til sidst bortskæres overskydende hud. Herefter sys eller klipses snittet sammen.

Ved den endoskopiske metode indsættes en kikkert igennem det ene snit og igennem et andet indsættes et lille instrument. Pandehuden løftes, hvorefter væv og muskel fjernes eller forflyttes. Små suturer (tråde) under huden holder brynene på plads. Ved endoskopisk metode fjerner/bortskærer kirurgen altså intet hud.

Klinikkerne angiver normalt ikke altid, hvilken metode de anvender. Spørg derfor den enkelte klinik, hvis du vil vide mere om teknikken.

Bedøvelse

Operationen kan foregå ambulant eller under kortvarig indlæggelse og enten i lokal eller fuld bedøvelse.

Bi-virkninger

Midlertidig hovedpine, ubehag, hævelser, blodudtrædninger (blå mærker) og følelsesløshed i ansigtet.

Ved et traditionelt pandeløft (dvs. ikke ved brug af kikkertmetoden) vil der også være risiko for hårtab i områderne omkring snittene. Patienten vil også i højere grad end ved endoskopisk metode opleve kløen.

Generelt kan man sige, at bivirkningerne er flere og værre ved den klassiske metode.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for skade af nerverne som kontrollerer øjenbrynene. Dette kan betyde et tab i evnen til at løfte øjenbrynene og til at rynke panden. Asymmetrisk udseende. Dårlig heling, hvilket kan betyde grimme og tydelige ar.

Hvis der skulle opstå komplikationer under en endoskopisk operation, vil kirurgen være nødsaget til straks at skifte til den traditionelle metode, hvilket vil resultere i store ar og en længere bedringsperiode. Generelt kan man dog sige, at der er flere risici ved den klassiske metode end ved kikkertmetoden.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Arbejdet kan genoptages efter 7-10 dage – nogle gange før ved brug af endoskopisk metode (kikkertmetoden). Det tilrådes først at påbegynde energiske fysiske aktiviteter inklusiv jogging, krævende husligt arbejde og sex efter adskillige uger. Blodudtrædningerne vil forsvinde helt efter 2-3 uger. Patienten bør endvidere ikke udsatte sig selv – i en del måneder – for kraftig sol.

Behandlingens varighed

1-2 timer alt efter omfanget.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om pandeløft og brynløft

Hvordan vil jeg se ud efter et pandeløft?

For at få en idé om dit nye udseende efter et pandeløft, kan du placere dine fingre ved din hårgrænse og trække en smule op i huden.
Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Ansigtsløftning

Mest læste svar i Spørg lægen om Ansigtsløft og øjenlågskirurgi

check_circle1
remove_red_eye711
Avatar of charmur by charmur
check_circle1
remove_red_eye633
Avatar of Line-tt by Line-tt
check_circle1
remove_red_eye515
Avatar of lram by lram
check_circle1
remove_red_eye495
Avatar of Pilatus by Pilatus
check_circle1
remove_red_eye430
Avatar of Jonasj by Jonas
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.