Af Lars Naver, Speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarmsygdomme

En Gastric Balloon er egnet for patienter som er svært overvægtige. Ved meget svær overvægt kan en maveballon anvendes som forberedelse til et andet kirurgisk indgreb, som f.eks. Gastrisk Bypass eller Gastric Sleeve, for at sikre det nødvendige vægttab forud for en operation. Behandlingen går ud på at indføre en lille ballon med væske, hvilket vil tynge i mavesækken og hjælpe patienten til at spise mindre.

Generelt om behandlingen

Indlæggelse af en maveballon (også kaldet en Gastrisk ballon eller på engelsk Gastric Balloon) er et forholdsvist simpelt indgreb, idet mavesækken efterlades uberørt og intakt.

Behandlingen går ud på at indføre en lille ballon, som fyldes med væske, hvilket vil tynge i mavesækken og hjælpe patienten til at spise mindre. Maveballonen består af silikone og fyldes med saltvand samt et blåt farvestof. Farven vil kunne afsløre, hvis maveballonen skulle gå i stykker, idet farven vil komme til syne i urinen. Det sker meget sjældent, at ballonen går i stykker, men det kan dog ske ved f.eks kontaktsport. Maveballonen kan dog let fjernes igen.

Patienten skal beholde maveballonen i maven i 12 måneder, hvorefter den fjernes. For at opnå en mærkbar effekt er det vigtigt, at patienten følger et individualiseret diætistprogram og fører en sund og aktiv livstil, idet ballonen kun er en midlertidig hjælp til at tabe sig og ændre sine spisevaner. Hvis disse ikke ændres, vil patienten blot tage vægten på igen, når ballonen er fjernet.

En Gastric Balloon-behandling kan være gavnlig for patienter som er svært overvægtige. Ved meget svær overvægt kan en maveballon anvendes som forberedelse til et kirurgisk indgreb, som f.eks. gastric bypass eller Gastric Sleeve for at sikre det nødvendige vægttab forud for en operation.

For de som har et lavere BMI (Body Mass Index) mellem 30 og 40, kan en maveballon hjælpe til et langvarigt, stort vægttab.

Patienter, som får indlagt en maveballon, kan opnå et vægttab på op til 30 kg. Det gennemsnitlige vægttab ligger på 20-25 kilo. 75 % af patienterne bevarer et vægttab over 10 % af vægten efter 3 år. Hvis vægten herefter stiger igen, er der mulighed for at placere en maveballon på ny og tabe sig igen.

Egnethed

Personer over 18 år med et BMI over 30, som ikke er interesserede i fedmekirugi, kan være egnede til en maveballon.

Personer, som tidligere har fået foretaget en fedmeoperation, er ikke egnede. De bedste resultater opnås hos patienter med BMI mellem 30 og 40.

Proceduren

gastrisk balloon

En blød ballon af silikonemateriale, bliver ført ned i mavesækken.

En blød, sammenklappet ballon af silikonemateriale vil blive ført ned i mavesækken ved hjælp af en endoskopisk kikkert. Herefter fyldes ballonen med saltvand samt blåt farvestof.

Behandlingen tager ca. 20 minutter.

Når ballonen skal fjernes igen, vil den med samme instrument blive punkteret og derved fjernet.

Bedøvelse

Behandlingen er ambulant og foregår i lokalbedøvelse og “rus” overvåget af en anæstesilæge.

Bi-virkninger

De fleste patienter vil opleve 4-5 dage med hyppig opkast og kvalme. Ubehaget kan dog mindskes med medicin.

Nogle patienter vil opleve sure opstød, samt en dårlig smag i munden.

Risiko for komplikationer

Hvis maveballonen skulle gå i stykker, kan den glide ned i tarmen og sætte sig fast. Dette sker dog yderst sjældent.

Der er en minimal risiko for at påføre skade af spiserøret, når ballonen lægges ned, og når den skal fjernes.

Der er risiko for at udvikle mavesår.

Heling og bedring

Indlæggelsen af maveballonen er hurtigt overstået, og man kan forlade hospitalet samme dag. Inden for de kommende 4-5 dage vil de fleste opleve kvalme og opkastninger. De fleste kan genoptage arbejde og almindelige aktiviteter efter 1 uges tid.

Det anbefales, at man spiser 3 måltider dagligt. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår man føler sig mæt, og stoppe der. Der udarbejdes individuel kostplan af diætist, og man er regelmæssigt i kontakt med diætisten under hele forløbet, som strækker sig over 12 måneder.

Ydermere bør man drikke rigeligt med vand dagligt mellem måltiderne, som også skal indtages i små portioner af gangen. Rygning og alkohol bør undgås.

Inden ballonen fjernes igen, skal man spise flydende næring (fedtfattig suppe, yoghurt og lign.) Dette vil afhjælpe muligt ubehag ved fjernelsen.

Behandlingens varighed

Effekten af en maveballon på langt sigt afhænger af, om kost- og livsstilsændringerne fastholdes. Efter 3 år har 75 % af patienterne stadig et vægttab på over 10 % af vægten.

Resultatet af en maveballon, samt varigheden af resultatet, er meget individuelt og afhænger i høj grad også af patientens egen indsats. I gennemsnit tabes mellem 20 og 25 kg. Der er påvist en tydelig, gavnlig effekt på ledsagesygdomme som f.eks. søvnapnø, blodtryksforhøjelse, fedtlever og type 2 diabetes, ligesom bevægeapparatets store vægtbærende led får det bedre.

Selve indgrebet er ikke ment som en nem løsning på vægttab, men snarere en hjælp til at ændre sine spisevaner og livsstil. Hvis man vil opnå gode, holdbare resultater, må man derfor være forberedt på at skulle yde en helhjertet indsats. Man kan eventuelt fortsætte i et forløb hos diætisten, for derved at sikre en fastholdelse af de opnåede resultater.

Lars Naver

Lars Naver er speciallæge i kirurgi og kirurgiske mave-tarmsygdomme. Han har gennem 9 år været overlæge på Hvidovre Hospitals gastroenhed og derefter 2 år på Bariatrisk Klinik i Køge. I dag er han tilknyttet Privathospitalet Møn. Lars Naver har i mere end 20 år været specialist i laparoskopisk kirurgi og gennem 10 år specialiseret sig i fedmebehandling. Han har skrevet mere end 50 videnskabelige artikler samt lærebogskapitler om fedmekirurgi.

Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.