LASIK-behandling af synsfejl

LASIK er den mest populære form for øjenoperation. Den er hurtig, effektiv, og meget skånsom. Komplikationer er sjældne, og resultatet er for mange en stor forbedring af livskvaliteten. Enhver, der bærer briller eller bruger kontaktlinser, kan let sætte sig ind i, hvor dejligt det måtte være, hv ...

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Generelt om behandlingen

LASIK er den mest populære form for øjenoperation. Den er hurtig, effektiv, og meget skånsom. Komplikationer er sjældne, og resultatet er for mange en stor forbedring af livskvaliteten. Enhver, der bærer briller eller bruger kontaktlinser, kan let sætte sig ind i, hvor dejligt det måtte være, hvis man var fri for det besvær og de ulemper, der er forbundet med brugen af briller eller linser.

Teknikken er en videreudvikling af den ældre PRK-operation. Ved PRK-metoden anvendes også en laser, og ofte den nøjagtig samme laser som ved LASIK. Forskellen består hovedsageligt i den metode, man bruger til at fjerne hornhinden. Ved PRK skrabes det yderste af hornhinden væk, for at nå ind til det væv, der skal fjernes med laseren. Ved LASIK skæres en flap af hornhinden og bøjes til side. Efter operationen sættes flappen på plads.

LASIK er en forkortelse af "LAser-assisteret in-SItu Keratomi". – En operationsmedtode, der involverer brugen af den kraftige Excimer-laser. Excimer-laseren er specielt udviklet til at operere i øjets sarte væv. Laseren fungerer ved hurtigt at omforme patientens hornhinde, hvilket oftest er det eneste, der skal til, for at korrigere nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. Omformelsen af hornhinden omfatter ganske simpelt fjernelse af overskydende væv fra hornhindens underside.

Hvis man lever op til de helbredsmæssige krav, kan LASIK være en god løsning. Komplikationer som følge af indgrebet er yderst sjældne, og resultatet er i de fleste tilfælde en markant forbedring af synet.

Wavefront
Nogle LASIK-klinikker tilbyder den særlige Wavefront-teknologi. Med denne teknologi er det muligt at få et mere detaljeret billede af den enkelte patients synsfejl, end med konventionel LASIK. Selv om forskellen på resultatet af en LASIK-operation med eller uden Wavefront er lille, opnår en lidt større del af patienterne et perfekt syn, hvis Wavefront-teknologien anvendes.

Egnethed

Visse personer egner sig ikke til denne form for øjenoperation. Du skal være over 18 år, og indgrebet kan kun foretages på sunde øjne og øjne, der ikke er under forandring. Hvis du har haft behov for at ændre styrke på dine briller eller kontaktlinser inden for det seneste år, er du ikke egnet til operationen. Der kan også være andre individuelle forhold, der diskvalificerer en person fra denne type kirurgi. Ved den indledende konsultation vil øjenlægen undersøge, om man er egnet til indgrebet.

Proceduren

I første omgang foretager øjenkirurgen en grundig gennemgang af patientens lægejournal. Ved den indledende konsultation udføres en række tests, der har til formål at sikre, at patienten ikke har øjensygdomme eller andre tilstande, der kunne påvirke resultatet af operationen. På grund af hormonelle forstyrrelser kan LASIK ikke foretages på gravide eller sukkersygepatienter, og af hensyn til øjets heling efter operationen opererer man ikke patienter, der har et særligt svækket immunforsvar.

Inden operationen får man lavet en hornhindetopografi, hvilket er et detaljeret billede af hornhindens konturer. Ud fra billedet afgører lægen, hvor meget væv, der skal fjernes, i det enkelte tilfælde. Når patienten ligger klar på operationsbriksen, gives 3 forskellige slags øjendråber, der dels bedøver øjet og dels beskytter det mod betændelse og infektion efter operationen. Øjenlåget bliver derefter fikseret, så man ikke kan komme til at blinke under indgrebet.

For at nå ind til det væv, laseren skal fjerne, skal en lille flap af hornhindens overflade trækkes til side. Denne flap kan skæres ud af laseren, eller der kan bruges et særligt instrument. Derefter trækkes den til side med en lille pincet.

Laserens pulserende lys fjerner derefter så meget overskydende væv, som øjenlægen har indstillet den til. På sekunder, og som regel uden at patienten føler nogen form for smerte, er hornhindens form korrigeret og synet forbedret. Efter indgrebet sættes hornhindeflappen på plads igen, og øjet bliver renset med en saltvandsopløsning. Et såkaldt skjold lægges oven på øjet for at holde hornhindeflappen på plads, og beskytte den, hvis man skulle komme til at gnide sig i øjet.

Dagen efter operationen kommer man tilbage til øjenlægen, som fjerner skjoldet, kontrollerer ens syn og øjets heling. Eventuelt får man nogle øjendråber med hjem, som skal forhindre infektion og betændelse i at opstå.

Behandlingen tager få minutter og kræver ikke indlæggelse.

Bedøvelse

Ved hjælp af øjendråber bedøves øjet lige inden operationen foretages. De fleste oplever ingen smerter ved indgrebet.

Bi-virkninger

Umiddelbart efter operationen kan det føles som om øjet klør eller svier, som hvis man har fået noget i øjet. Der kan være let ubehag eller milde smerter, som kan kureres med noget let smertestillende. Øjnene kan løbe i vand, og synet kan være tåget. Mange oplever en øget følsomhed over for lys og det er almindeligt at man "ser stjerner" eller har regnbuesyn. Disse bivirkninger går dog væk i løbet af kort tid.

Risiko for komplikationer

Som med et hvert kirurgisk indgreb er der risici forbundet med en LASIK-operation. Komplikationer efter LASIK-kirurgi er dog sjældne.

Da hornhinden har været åbnet og derfor skal hele, kan der som ved enhver anden sårheling opstå infektion, og der er risiko for, at såret går op. Dette sker dog uhyre sjældendt.

Man kan risikere, at laseren fjerner for meget eller for lidt væv i forhold til det optimale. Fjernes der for lidt væv, kan problemet afhjælpes med en opfølgende operation, mens fjernelse af for meget væv kan gøre det nødvendigt for patienten at fortsætte brugen af kontaktlinser eller briller. Det kan ske, at synet forringes i en grad, som ikke kan genoprettes af briller, kontaktlinser eller opfølgende kirurgi. Det er næsten umuligt at blive blind af operationen.

Nogle patienter udvikler dobbeltsyn og/eller ser "stjerner", især om natten. Visse patienter, hvis syn efter operationen er blevet klart forbedret i dagslys for dårligere syn om natten eller i tåge, end de havde før operationen. Der er også risiko for, at der udvikles "tørre øjne". En tilstand som er ubehagelig, og som kan kræve behandling. Disse tilstande forsvinder for langt de fleste, men kan være permanente.

Selvom undersøgelser tyder på, at behandlingens resultat er permanent, har LASIK stadig kun eksisteret siden 1998. Derfor kender man ikke til eventuelle komplikationer, der kan opstå på langt sigt.

Heling og bedring

De fleste kan fungere normalt med det samme efter operationen. Da hornhinden har været åbnet, bør man forholde sig roligt i dagene efter indgrebet. Man bør vente med at dyrke sport og andre fysisk belastende aktiviteter i den første uge efter operationen, og kontaktsport bør man først genoptage efter 4 uger, for at undgå stød eller slag mod øjet. Man bør undlade at bruge cremer og make-up omkring øjet i de første par uger efter operationen. Svømning samt brug af badekar eller spa bør undgåes i 1-2 måneder efter indgrebet.

Behandlingens varighed

Amerikanske undersøgelser tyder på, at behandlingen er permanent. LASIK modvirker dog ikke den naturlige forringelse af synet, der kommer med alderen, og særligt meget langsynede personer, kan opleve, at effekten mindskes med tiden.

Prisniveau

Prisen for LASIK-kirurgi varierer betydeligt. Skal man have foretaget operationen i Danmark, løber prisen typisk op i kr. 30-40.000 for begge øjne. Der er dog i løbet af de seneste år kommet flere og flere bureauer, der arrangerer såkaldte LASIK-rejser til udlandet. Her fås indgrebet inklusive rejsen for helt ned under kr. 15.000. Da behandlingen kategoriseres som kosmetisk kirurgi, kan der ikke opnås støtte fra det offentlige.

Ofte stillede spørgsmål om øjenkirurgi; LASIK og PRK

Hvad er LASIK?

LASIK er laserkirurgi, som søger at korrigere for nærsynethed, langsynethed og/eller bygningsfejl. Teknologien er så veludviklet efterhånden, at den kan korrigere nærsynethed helt op til -12, langsynethed op til +6 og bygningsfejl op til 4 dioptrier og - 6 dioptirier.

Er LASIK sikkert?

FDA (U.S Food and Drug Administration - de amerikanske sundhedsmyndigheder) anerkender LASIK som afprøvet, sikkert og effektivt. Der er risiko involveret i enhver kirurgisk behandling, men lasersynskorrigering benytter sig af en kold lysstråle, der er computerkontrolleret. Kirurgen tænder for laseren og kan til hver en tid slukke for den. Med så stor en sikkerhed, sker der sjældent fejl.

Hvad er bedst; LASIK eller PRK?

LASIK er den nyeste metode inden for øjenkirurgi. Det giver en række fordele. For det første giver den udvidede muligheder for at korrigere meget langsynede eller nærsynede mennesker, for det andet er den mere sikker ifølge de fleste øjenkirurgers opfattelse. Især LASIK med Zyoptix-Wavefront gør metoden mere sikker. At metoden er den foretrukne, ses også af den kendsgerning, at LASIK er klart den dyreste form til at korrigere øjne med. De fleste anderkendte øjenkirurger er også af den opfattelse, at patienter oplever færre irritationer i øjet efter indgrebet end ved PRK-metoden.

Bliver man bedøvet ved LASIK-behandling?

Ja, man bliver lokalbedøvet i øjnene.

Gør en LASIK-behandling ondt?

Under selve behandlingen gør ikke ondt, fordi du bliver bedøvet i øjnene. Efter selve behandlingen kan man føle lidt kløe i et par dage, men det forsvinder som regel hurtigt.

Hvornår virker LASIK?

Fra det øjeblik, du er færdigbehandlet, kan du se normalt! Synet skal dog lige stabilisere sig.

Er en LASIK-operation permanent?

Der er lavet adskillige undersøgelser, blandt andet i USA, som har fastslået, at behandlingen er permanent. Men den kan naturligvis ikke hindre de ændringer, der sker med menneskers øjne, i takt med at de bliver ældre.

Hvad er et mikrokeratom?

Et mikrokeratom er en mikrokniv. Altså et meget lille instrument. Dette instrument benyttes ved den klassiske LASIK-behandling, når den tynde hornhindelamel (flap) skal tilvirkes og skubbes til side for at gøre plads til Excimer-laseren, som nu skal behandle øjet.

Hvilke fordele er det ved Femtosekund-laser fremfor konventionel LASIK?

Femtosekund-laseren arbejder med en anden bølgelængde end den traditionelle Excimer-laser. Fordelen ved LASIK ved brug af Femtosekund-laser er, at den er sikrere og er mere nøjagtig når den skal præparere hornhindeflappen. Ved almindelig LASIK benyttes et mikrokeratom - altså en lille kniv - som er mindre nøjagtig end laser. Derudover kan Femtosekund anvendes på patienter med tyndere hornhinder eller specielt stejle eller flade hornhinderelieffer. Femtosekund-laser er ligeledes anvendelig ved nogle hornhindeforhold med specielle hornhindekrumninger eller svagheder, samt ved tidligere komplicerede tilfælde.

Hvad er Zyoptix?

Zyoptix er én af de mest avancerede teknologiske fremskridt der er gjort inden for øjenkorrektion. Denne teknologi benyttes for at karakterisere øjets abnormiteter og til at korrigere synet med. Systemet har talrige indbyggede sikkerhedsfunktioner. I forhold til Standard LASIK giver teknologien langt bedre muligheder for at korrigere ud fra øjnenes individuelle behov. Faktisk vil folk, der gennemgår et LASIK-indgreb med Zyoptix få et bedre nattesyn end de fleste med normale øjne. Zyoptix er også kendt som ”fjerde generation” inden for LASIK-teknologien, mens standard LASIK hører til tredje generation. Zyoptix består af tre dele. En synsmåling, hvor patientens synsfejl måles ved hjælp af den såkaldte Zywave-teknik. Derudover foretages en Orbscanning, som er en nøjagtig kortlægning af hornhinden. Den sidste del er selve laserbehandlingen, som foretages med den traditionelle Excimer-laser.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.