LASEK- / ELSA-behandling af synsfejl

LASEK (laser epithelial keratomileusis) er en laserkirurgisk metode, særligt udviklet til patienter med en meget tynd hornhinde, idet disse patienter ikke ville være egnede til den mere kendte LASIK-metode, som ellers er at foretrække.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

LASEK (laser epithelial keratomileusis) er en laserkirurgisk metode, særligt udviklet til patienter med en meget tynd hornhinde, idet disse patienter ikke ville være egnede til den mere kendte LASIK-metode, som ellers er at foretrække.

Generelt om behandlingen

LASEK er en øjenkirurgisk laseroperation, der kan afhjælpe nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl.

Ved en LASEK-operation skæres en ultratynd åbning i hornhinden, modsat LASIK-metoden, hvor en tykkere åbning skæres. LASEK er derfor en god behandlingsform for personer med en tynd hornhinde, men er man egnet til LASIK-metoden, er den at foretrække hos de fleste, idet helingsprocessen er hurtigere og mindre smertefuld.

LASEK er en videreudvikling af PRK-metoden. Den adskiller sig fra PRK-metoden, idet LASEK-metoden bevarer det yderste væv i øjets hornhinde, modsat PRK-metoden, hvor laseren fjener det yderste væv helt, som så må gro tilbage.

På trods af, at LASEK er nyere end PRK-metoden, er LASEK dog mere smertefuld, og metoden har generelt en langsommere helingsprocess. Mange læger foretrækker derfor PRK-metoden.

Egnethed

Raske mænd og kvinder over 18, som har haft et stabilt syn i mindst 1 år.

Personer med nærsynethed skal ligge mellem -0,5 og -10 for at være egnet til indgrebet. Personer med langsynethed skal ligge mellem +0,5 og +5.

Gravide/ammende samt folk med sukkersyge er ikke egnede til operationen.

Proceduren

Ved en LASEK-operation vil lægen skære en flap/åbning i øjets ydre hornhinde, hvorefter lægen bruger en særlig væske til at rengøre øjet.

Flappen foldes herefter forsigtigt tilbage, så laseren kan komme til. Herefter omformer og fjerner laseren hornhindens væv.

Til sidst lægges hornhindeflappen tilbage over øjet.

Operationen tager kun få minutter.

Bedøvelse

Behandlingen udføres i lokalbedøvelse og er ambulant.

Bi-virkninger

LASEK har en længere helingstid end LASIK-behandlingen og forårsager også flere smerter.

Nogle kan opleve en midlertidig sløring af synet, som dog senere vil aftage.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for infektion samt permanent tørhed i øjnene. Begge risici er dog meget sjældne.

Nogle kan opleve, at deres syn ligefrem bliver værre, end før de fik operationen. Det kan også ske, at synet langsomt bliver dårligt igen. Disse problemet kan dog ofte rettes med en sekundær behandling.

Heling og bedring

Man kan forlade hospitalet få timer efter operationen, hvorefter man kan tage hjem og hvile sig. De fleste kan genoptage deres arbejde efter et par dage, men man bør undgå anstrengende aktiviteter i den første uges tid.

En LASEK-operation kræver som regel en længere helingsperiode end en operation med LASIK-metoden, men det er dog meget individuelt fra patient til patient.

Det er vigtigt at bibeholde en god hygiejne og undgå kontakt med øjet (så som gnidning af øjet). Man vil blive uddelt nogle særlige øjendråber, som man skal bruge gennem de næste par uger.

Behandlingens varighed

De fleste opnår et flot syn, men der er ingen garanti for dette. For nogle vil det stadig være nødvendigt at supplere med kontaktlinser eller briller.

Resultatet er forholdsvist permanent, men man må være forberedt på, at der kan opstå ændringer i synet, forårsaget af naturlig ældning.

Ofte stillede spørgsmål om øjenkirurgi; LASIK og PRK

Hvad er LASIK?

LASIK er laserkirurgi, som søger at korrigere for nærsynethed, langsynethed og/eller bygningsfejl. Teknologien er så veludviklet efterhånden, at den kan korrigere nærsynethed helt op til -12, langsynethed op til +6 og bygningsfejl op til 4 dioptrier og - 6 dioptirier.

Er LASIK sikkert?

FDA (U.S Food and Drug Administration - de amerikanske sundhedsmyndigheder) anerkender LASIK som afprøvet, sikkert og effektivt. Der er risiko involveret i enhver kirurgisk behandling, men lasersynskorrigering benytter sig af en kold lysstråle, der er computerkontrolleret. Kirurgen tænder for laseren og kan til hver en tid slukke for den. Med så stor en sikkerhed, sker der sjældent fejl.

Hvad er bedst; LASIK eller PRK?

LASIK er den nyeste metode inden for øjenkirurgi. Det giver en række fordele. For det første giver den udvidede muligheder for at korrigere meget langsynede eller nærsynede mennesker, for det andet er den mere sikker ifølge de fleste øjenkirurgers opfattelse. Især LASIK med Zyoptix-Wavefront gør metoden mere sikker. At metoden er den foretrukne, ses også af den kendsgerning, at LASIK er klart den dyreste form til at korrigere øjne med. De fleste anderkendte øjenkirurger er også af den opfattelse, at patienter oplever færre irritationer i øjet efter indgrebet end ved PRK-metoden.

Bliver man bedøvet ved LASIK-behandling?

Ja, man bliver lokalbedøvet i øjnene.

Gør en LASIK-behandling ondt?

Under selve behandlingen gør ikke ondt, fordi du bliver bedøvet i øjnene. Efter selve behandlingen kan man føle lidt kløe i et par dage, men det forsvinder som regel hurtigt.

Hvornår virker LASIK?

Fra det øjeblik, du er færdigbehandlet, kan du se normalt! Synet skal dog lige stabilisere sig.

Er en LASIK-operation permanent?

Der er lavet adskillige undersøgelser, blandt andet i USA, som har fastslået, at behandlingen er permanent. Men den kan naturligvis ikke hindre de ændringer, der sker med menneskers øjne, i takt med at de bliver ældre.

Hvad er et mikrokeratom?

Et mikrokeratom er en mikrokniv. Altså et meget lille instrument. Dette instrument benyttes ved den klassiske LASIK-behandling, når den tynde hornhindelamel (flap) skal tilvirkes og skubbes til side for at gøre plads til Excimer-laseren, som nu skal behandle øjet.

Hvilke fordele er det ved Femtosekund-laser fremfor konventionel LASIK?

Femtosekund-laseren arbejder med en anden bølgelængde end den traditionelle Excimer-laser. Fordelen ved LASIK ved brug af Femtosekund-laser er, at den er sikrere og er mere nøjagtig når den skal præparere hornhindeflappen. Ved almindelig LASIK benyttes et mikrokeratom - altså en lille kniv - som er mindre nøjagtig end laser. Derudover kan Femtosekund anvendes på patienter med tyndere hornhinder eller specielt stejle eller flade hornhinderelieffer. Femtosekund-laser er ligeledes anvendelig ved nogle hornhindeforhold med specielle hornhindekrumninger eller svagheder, samt ved tidligere komplicerede tilfælde.

Hvad er Zyoptix?

Zyoptix er én af de mest avancerede teknologiske fremskridt der er gjort inden for øjenkorrektion. Denne teknologi benyttes for at karakterisere øjets abnormiteter og til at korrigere synet med. Systemet har talrige indbyggede sikkerhedsfunktioner. I forhold til Standard LASIK giver teknologien langt bedre muligheder for at korrigere ud fra øjnenes individuelle behov. Faktisk vil folk, der gennemgår et LASIK-indgreb med Zyoptix få et bedre nattesyn end de fleste med normale øjne. Zyoptix er også kendt som ”fjerde generation” inden for LASIK-teknologien, mens standard LASIK hører til tredje generation. Zyoptix består af tre dele. En synsmåling, hvor patientens synsfejl måles ved hjælp af den såkaldte Zywave-teknik. Derudover foretages en Orbscanning, som er en nøjagtig kortlægning af hornhinden. Den sidste del er selve laserbehandlingen, som foretages med den traditionelle Excimer-laser.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.