LASEK- / ELSA-behandling af synsfejl

LASEK (laser epithelial keratomileusis) er en laserkirurgisk metode, særligt udviklet til patienter med en meget tynd hornhinde, idet disse patienter ikke ville være egnede til den mere kendte LASIK-metode, som ellers er at foretrække.

LASEK (laser epithelial keratomileusis) er en laserkirurgisk metode, særligt udviklet til patienter med en meget tynd hornhinde, idet disse patienter ikke ville være egnede til den mere kendte LASIK-metode, som ellers er at foretrække.

Generelt om behandlingen

LASEK er en øjenkirurgisk laseroperation, der kan afhjælpe nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl.

Ved en LASEK-operation skæres en ultratynd åbning i hornhinden, modsat LASIK-metoden, hvor en tykkere åbning skæres. LASEK er derfor en god behandlingsform for personer med en tynd hornhinde, men er man egnet til LASIK-metoden, er den at foretrække hos de fleste, idet helingsprocessen er hurtigere og mindre smertefuld.

LASEK er en videreudvikling af PRK-metoden. Den adskiller sig fra PRK-metoden, idet LASEK-metoden bevarer det yderste væv i øjets hornhinde, modsat PRK-metoden, hvor laseren fjener det yderste væv helt, som så må gro tilbage.

På trods af, at LASEK er nyere end PRK-metoden, er LASEK dog mere smertefuld, og metoden har generelt en langsommere helingsprocess. Mange læger foretrækker derfor PRK-metoden.

Egnethed

Raske mænd og kvinder over 18, som har haft et stabilt syn i mindst 1 år.

Personer med nærsynethed skal ligge mellem -0,5 og -10 for at være egnet til indgrebet. Personer med langsynethed skal ligge mellem +0,5 og +5.

Gravide/ammende samt folk med sukkersyge er ikke egnede til operationen.

Proceduren

Ved en LASEK-operation vil lægen skære en flap/åbning i øjets ydre hornhinde, hvorefter lægen bruger en særlig væske til at rengøre øjet.

Flappen foldes herefter forsigtigt tilbage, så laseren kan komme til. Herefter omformer og fjerner laseren hornhindens væv.

Til sidst lægges hornhindeflappen tilbage over øjet.

Operationen tager kun få minutter.

Bedøvelse

Behandlingen udføres i lokalbedøvelse og er ambulant.

Bi-virkninger

LASEK har en længere helingstid end LASIK-behandlingen og forårsager også flere smerter.

Nogle kan opleve en midlertidig sløring af synet, som dog senere vil aftage.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for infektion samt permanent tørhed i øjnene. Begge risici er dog meget sjældne.

Nogle kan opleve, at deres syn ligefrem bliver værre, end før de fik operationen. Det kan også ske, at synet langsomt bliver dårligt igen. Disse problemet kan dog ofte rettes med en sekundær behandling.

Heling og bedring

Man kan forlade hospitalet få timer efter operationen, hvorefter man kan tage hjem og hvile sig. De fleste kan genoptage deres arbejde efter et par dage, men man bør undgå anstrengende aktiviteter i den første uges tid.

En LASEK-operation kræver som regel en længere helingsperiode end en operation med LASIK-metoden, men det er dog meget individuelt fra patient til patient.

Det er vigtigt at bibeholde en god hygiejne og undgå kontakt med øjet (så som gnidning af øjet). Man vil blive uddelt nogle særlige øjendråber, som man skal bruge gennem de næste par uger.

Behandlingens varighed

De fleste opnår et flot syn, men der er ingen garanti for dette. For nogle vil det stadig være nødvendigt at supplere med kontaktlinser eller briller.

Resultatet er forholdsvist permanent, men man må være forberedt på, at der kan opstå ændringer i synet, forårsaget af naturlig ældning.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Øjenoperation

textsms4
remove_red_eye48
watch_later 3 måneder, 1 uge
Avatar of ditte2620 by ditte2620
textsms1
remove_red_eye123
watch_later 3 år, 6 måneder
Avatar of cks123 by cks123
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.