Læbe- og ganespalte-operation

I de tidlige uger af fosterstadiet, lang tid før barnet bliver født, gror læbens venstre og højre side sammen og den hårde gane - under normale omstændigheder. Det forekommer dog alligevel i ca. én ud af 800 tilfælde, at babyer bliver født, hvor delene ikke mødes helt. Et barn, født med en se ...

Generelt om behandlingen

I de tidlige uger af fosterstadiet, lang tid før barnet bliver født, gror læbens venstre og højre side sammen og den hårde gane – under normale omstændigheder.

Det forekommer dog alligevel i ca. én ud af 800 tilfælde, at babyer bliver født, hvor delene ikke mødes helt. Et barn, født med en separation af overlæben, har det, man kalder læbespalte. En ligende fødselsdefekt i den hårde gane kaldes for ganespalte.

Da læbe og gane udvikles hver for sig, er det muligt for et barn at have læbespalte, ganespalte eller en variation af begge.

Ganespalte kan gøre det svært for den nyfødte at sutte og synke. Derudover kan det føre til betydelige talevanskeligheder. Hvis læbespalten ikke opereres, kan det ofte give barnet store psykiske lidelser p.g.a. af mobning og drillerier. Man kender umiddelbart ikke til, hvorfor disse misdannelser opstår, men der er en tendens til at det er arveligt. En operation er som regel meget vellykket både når det gælder udseendet og udviklingen af talen.

Proceduren

En læbespalte kan variere i sværhedsgrad fra et lille hak i overlæben til en spalte der går helt op i næsen. Den kan forekomme i den ene side eller i sjældne tilfælde i begge sider.

Operationen finder normalt sted, når barnet er 2-3 måneder gammelt. Kirurgen vil oftest lægge et snit på hver side af spalten fra munden til næseboret. Herefter vil han eller hun trække huden og musklen sammen for at lukke separationen.

Muskelfunktionen og mundens normale "amors bue"-formede udseende vil være rekonstrueret. I nogle tilfælde vil næseborets deformitet være forbedret ved samme indgreb, andre gange er det nødvendigt med endnu en operation.

Også en ganespalte kan variere i sværhedsgrad fra et lille hak i bageste del af den hårde gane til en lang spalte, der går fra bageste til forreste del. Den kan forekomme, ligesom ved læbespalte, i en eller to sider. Dog er operation af ganespalte en smule større end ved læbespalte, hvorfor man venter med at operere barnet til ca. etårs-alderen, så han eller hun bedre kan tolerere dette.

For at reparere en ganespalte vil kirugen lægge snit på begge sider af separationen for derefter at trække vævet sammen på en såden måde, at barnet stadigvæk vil være i stand til at spise og lære at tale efter endt operation.

Bedøvelse

Begge operationer sker i fuld narkose og under indlæggelse i ca. 1 døgn.

Bi-virkninger

Hævelser, blodudtrædninger (blå mærker), ømhed og smerter. Ved læbespalte-operation vil man pådrage sig et permanent ar. Dette vil dog skjule sig godt af den skygge som dannes af næsen og overlæben.

Risiko for komplikationer

Ved en læbespalte-operation er der risiko for et mindre godt kosmetisk resultat. Oftest asymmetri, hvilket vil sige, at den ene side af munden og næsen ikke helt macher den anden. Målet med operationen er at lukke den adskillelse der er af overlæben. Hvis dette ikke lykkes første gang, er man nødsaget til at få foretaget endnu en operation. Ved ganespalte-operation er der risiko for dårlig heling eller tale, hvilket også vil kræve en ny operation.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Der vil være en restriktioner mht. barnets mad, hvilket kirurgen vil oplyse om. Evt. forbinding vil fjernes efter 1-2 dage og stingene efter ca. 5 dage, hvis ikke der bruges selvopløselige. Barnet vil ofte være urolig og rastløs nogle uger efter operationen.

Behandlingens varighed

Behandlingerne tager normalt mellem 1-2 timer alt efter karakter og omfang.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af speciallæger i plastikkirurgi.
 • Der må ikke anvendes medhjælpere uden ovennævnte uddannelse.
Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Anden plastikkirurgi og kosmetisk behandling

textsms1
remove_red_eye681
watch_later 4 år
Avatar of tuttelutter by tuttelutter
textsms9
remove_red_eye639
watch_later 4 år, 1 måned
Avatar of susantrm by susantrm

textsms108
remove_red_eye5.9k
watch_later 4 år, 2 måneder
Avatar of Bella by Bella
textsms0
remove_red_eye480
watch_later 4 år, 7 måneder
Avatar of Bella by Bella
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.