Laserbehandling af karsprængninger / blodsprængninger / rødme

Lider man af rødmen (oftest i ansigt og på hals) eller har små synlige blodårer (oftest på benene), er behandling med laser/IPL en god løsning. Metoden egner sig bedst til de helt små kar. De større bør først fjernes kirurgisk eller med sklerosering.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Lider man af rødmen (oftest i ansigt og på hals) eller har små synlige blodårer (oftest på benene), er behandling med laser/IPL en god løsning. Metoden egner sig bedst til de helt små kar. De større bør først fjernes kirurgisk eller med sklerosering.

Om laserbehandling af karsprængninger / blodsprængninger / rødme

Laser, IPL (Intenst Pulserende Lys) og evt. RF (RadioFrekvens) kan benyttes til at fjerne uønskede blodkar (karsprængninger) både i ansigtet og på resten af kroppen.

Lyset fra laseren/IPL-apparatet afsættes i de uønskede blodkar, hvorved det får blodet til at koagulere (størkne). Der dannes derved små blodpropper, som får blodkarrene til at dø og derefter blive opsuget af kroppen.

Hvis der er tale om karsprængninger på kroppen – oftest på benene – vil man typisk starte behandlingen med skleroserende indsprøjtninger for at fjerne de større blodkar. Derefter kan man benytte laserbehandlingen til at få ram på de helt små blodkar.

Hvis blodårerne er af en vis størrelse, kan det være nødvendigt først at fjerne de største kirurgisk.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at de største blodkar skal fjernes først. Hvis man fjerner de bittesmå blodkar med laser, men lader de større blive tilbage, vil man ofte opleve, at de bittesmå blodkar vil komme igen.

Generelt om non-ablativ hudlaser/IPL

Huden

Tværsnit af huden. En non-ablativ laser eller IPL-maskine sender lys gennem overhuden uden at ødelægge den. I læderhuden afsættes varmeenergien så. Apparatet kan indstilles til, hvilken vævstype, der skal opfange varmen. Det kan f.eks. være selve huden, blodkar eller hårsække.

Med en non-ablativ hudlaser/IPL-maskine sendes lyset "forbi" overhuden uden at nedbryde den, hvorefter lyset afsætter sin varmeenergi i den underliggende læderhud.

Non-ablativ laser, IPL (Intenst Pulserende Lys) og RF (RadioFrekvens/radiobølger) benytter særlige filtre til at bestemme, hvilken del af vævet, der skal absorbere lysets varmeenergi, hvorved det nedbrydes og forsvinder.

Der findes flere forskellige laser- og IPL-maskiner på markedet. Fabrikanterne påstår hver især, at deres udstyr er det bedste, og hver klinik vil foretrækker typisk en bestemt maskine.

Her kan du se en oversigt over de forskellige non-ablative lasere/IPL/RF-apparater, der findes på markedet:

 • Ellipse (IPL)
 • PowerLite (IPL)
 • Harmony (IPL)
 • Elos (IPL & RF)
 • CoolGlide (Laser)
 • LightSheer (Laser)
 • Diodelaser (Laser)
 • Fraxel (Laser)
 • Pixel (Laser)

Egnethed

Behandlingen egner sig bedst til de helt små, millimetertynde blodkar (karsprængninger). Ved større blodkar (åreknuder) kan man istedet anvende en skleroserende indsprøjtning eller få de største kar bortopereret kirurgisk.

Sunde og raske personer over 18 år er egnede til behandling med laser, IPL og RF.

Proceduren

Lægen bruger en “lyspistol” med et bestemt filter, så lyses tilpasses blodets pigment. Han/hun placerer nu lyspistolen over de karsprængninger (små blodårer), der skal fjernes, og skyder så pulser af lys ned gennem huden og ned i karsprængningerne.

Blodet absorberer lysets energi, som får det til at størkne og danne små blodpropper i de uønskede årer. De uønskede blodårer (karsprængningerne) dør derefter og bliver absorberet af kroppen.

Inden behandlingen bør lægen indhente oplysning om patientens allergier, medicinforbrug, tidligere hudlidelser og infektioner, soleksponering og tendens til at danne hypertrofiske ar eller keloider.

I nogle tilfælde påsmøres en kølende gel på det område, der skal behandles.

Bedøvelse

Behandlingen udføres oftest uden bedøvelse og ambulant. I visse tilfælde kan en lokalbedøvende gelé blive påsmurt området, der skal behandles.

Behandlingen gør ikke ondt, men man vil måske opleve en stikkende fornemmelse. Behandlingen foretages ambulant.

Bi-virkninger

Under behandlingen opleves en let til stærk smerte ved hvert lysskud. Efter behandlingen vil huden i nogle tilfælde rødme og slå ud. Dette går dog hurtigt over.

Efter behandlingen vil man føle sig solbrændt. Dette forsvinder typisk efter en times tid. Nogle vil opleve kløe.

Huden vil i nogle tilfælde være rødlig eller bronzefarvet de næste 5-7 dage. Der kan forekomme minimale hævelser, som aftager i løbet af 2-3 dage.

Risiko for komplikationer

Mulige komplikationer ved laser- og IPL-behandling er længerevarende rødme af huden, sårdannelse, ødem (hævelse), blæredannelse, pigmentforandringer med mørk-, lys- eller hvidfarvning af huden, infektion med bakterier, virus eller svampe og arvævsdannelse.

Komplikationer ved non-ablative lasere og IPL/RF er dog meget sjældne.

Heling og bedring

Efter behandlingen vil man kunne fortsætte sine normale aktiviteter. Man bør dog undgå at udsætte det behandlede område for direkte sollys i 2-3 dage efter behandlingen.

Behandlingens varighed

Efter 1-2 behandlinger opnår man som oftest en væsentlig kosmetisk forbedring af området. Nye vener kan dog opstå, og opfølgende behandling, som tiden går, kan være nødvendigt for at bevare resultatet.

Prisniveau

I Danmark koster behandlingen typisk 500 – 3.000 kr. alt efter område på kroppen og omfang.

Bemærk at det som regel er nødvendigt med flere behandlinger, før det acceptable resultat opnås.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Inden behandlingen skal patienten til forundersøgelse hos en læge eller en sygeplejerske.
 • Som medhjælp må bruges personer med dokumenterede, relevante kvalifikationer.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en læge er til stede. Den ansvarlige læge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Ofte stillede spørgsmål om IPL-behandling (Ellipse etc.)

Hvad er foskellen på IPL og laser?

Laser og IPL er begge lyskilder, som i de seneste år er blevet brugt til at behandle hudens tilstand med. Da laser kun benytter sig af én bølgelængde er den meget specifik, og kan derved ramme meget specifikke elementer i huden inklusiv melanin (melanin er pigment, som giver huden det brune farvestof og beskytter mod sollys), vand og hæmoglobin (røde blodceller, som transporterer oxygen til kroppens organer og væv). Laser kan bruges til behandling af tegn på ældning og solskader. Derudover kan laser fjerne fregner, modermærker, blodkarsprængninger, tatoveringer og hårvækst. Laser kan endda bruges til at stimulere produktionen af kollagen i underhuden med, men også til fjernelse af hudlag med stor nøjagtighed. Intens Pulsed Light (IPL) er stråling, der består af flere forskellige bølgelængder dog inde for et fast spektrum. IPL kan også bruges til at forbedre synlige mærker ved solskade og ældning samt bruges til hårfjerning. Den er dog mindre specifik end laser, hvorfor uhensigtsmæssig brug i højere grad kan føre til komplikationer. For at undgå disse risici, bliver man nødt til at anvende lavere energi. Derfor skal patienter ofte også gennemgå mange behandlinger med IPL.

Hvad står IPL for?

IPL er er forkortelse for Intense Pulsed Light og betyder direkte oversat til dansk; Intens Pulserende Lys.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et proteinstof, som spiller den væsentligste rolle i opbygningen af alt bindevæv så som hud, knogler og sener.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.