Skamlæbeplastik af indre skamlæber

Skamlæbeplastik af de indre skamlæber er et mindre operativt indgreb, som kan give flotte resultater for de, som føler sig generet af for store indre skamlæber.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Skamlæbeplastik af de indre skamlæber er et mindre operativt indgreb, som kan give flotte resultater for de, som føler sig generet af for store indre skamlæber.

Generelt om behandlingen

Mange kvinder lider under ubehaget af at have store skamlæber. For nogle kan det forårsage fysisk ubehag, idet den overskydende hud stikker meget ud, hvilket kan være meget smertefuldt i dagligdags situationer, så som når man sidder, dyrker sport, eller hvis man ifører sig stramme bukser. For andre handler det mere om udseendet af skamlæberne. Kvinder, som har forstørrede skamlæber, føler sig ofte ikke attraktive, og kan tilmed være flove over deres udseende.

Der er forskellige årsager til udviklingen af store skamlæber. For nogle opstår tilstanden, efter de har født. For andre kan det skyldes en hormonel ubalance. Sportslige aktiviteter kan også have en effekt, og så er der de, som er født med tilstanden.

Omend problemet er fysisk, psykisk, eller begge dele, kan denne mindre operation gøre en stor forskel for de, som lider af ubehag grundet tilstanden.

Egnethed

Sunde og raske, følelsesmæssigt stabile kvinder med realistiske forventninger om, hvad der kan opnås med operationen.

Operationen kan ikke udføres, mens patienten menstruerer.

Man bør undlade at ryge 2 uger inden operationen, og 2 uger efter operationen.

Proceduren

Lægen vil reducere skamlæberne ved at fjerne den overskydende hud. Herefter omformer han skamlæberne for at give et flottere kosmetisk resultat. Til sidst sys det hele sammen med selvopløselige tråde. Trådene burde opløses af sig selv efter 2-3 uger.

Snittene vil blive lagt i skamlæbernes fold for at skjule arrene bedst muligt.

Efter operationen vil patienten blive bedt om at iføre sig et indlæg, lignende et trusseindlæg. Denne skal patienten have på i de kommende 2-3 dage.

Bedøvelse

En skamlæbeplastik udføres ofte ambulant, men den kan også udføres under fuld bedøvelse.

Patienter som gennemgår denne operation bør undgå indtagelsen af Aspirin/Ibuprofen inden og efter operationen.

Bi-virkninger

Området vil typisk hæve op efter en uges tid, hvilket kan medføre ubehag ved vandladning. Brusning af området med lunkent vand, mens man tisser, kan dog reducere smerten.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Patienten vil ofte føle sig øm og træt gennem de kommende dage efter operationen, og man bør derfor sikre sig masser af hvile i den første uge.

Det er uhyre vigtigt at opretholde en god hygiejne, dvs. man skal bade 2 gange dagligt. Man må dog vente med at bade i det første døgn efter operationen. Yderligere er det vigtigt kun at iføre sig løstsiddende undertøj gennem de første 2 uger efter operationen. Tamponer må bruges efter 6 ugers tid.

Patienten kan typisk genoptage sit arbejde inden for den første uges tid efter operationen.

Anstrængende fysisk aktivitet kan genoptages efter 2-3 uger, afhængigt af patientens individuelle helingsproces. Vaginalt samleje kan genoptages efter 6-7 uger.

Behandlingens varighed

Resultatet er permanent.

Lovkrav til behandler og klinik

Da Sundhedsstyrelsen ikke betegner indbgreb på de kvindelige kønsorganer som kosmetiske, er der ikke krav om, at kirurgen, der udfører indgrebet, skal være speciallæge i plastikkirurgi.

Ofte stillede spørgsmål om intimkirurgi for kvinder

Hvad er intimkirurgi?

Intimkirurgi betyder operation på kønsdelene. Man kan få foretaget intimkirurgi af enten funktionelle eller af æstetiske årsager.

Min skede er ikke længere snæver. Hvad kan jeg gøre?

Kvinder kan efter en eller flere fødsler opleve, at deres skede er så udspilet, at de ikke længere kan mærke den samme kontakt med en mand under sex. Knibeøvelser, altså optræning af bækkenbundsmuskulaturen, kan i de fleste tilfælde hjælpe herpå. Hvis ikke dette hjælper kan en skedeforsnævring løse problemet. Du kan læse mere om denne operation og finde klinikker som tilbyder denne behandling inde i vores Trin for trin-guide.

Hvorfor får kvinder reduceret deres skamlæber?

En operation for at reducere de indre og/eller ydre skamlæber kan både foretages af funktionelle og af kosmetiske grunde. De indre skamlæber kan i nogle tilfælde være så store, at de er til fysisk gene for patienten. Den kan fx gøre ondt at sidde på en cykelsadel eller at have sex. De fleste ønsker dog en reduktion af de indre skamlæber af æstetiske grunde. Her reducerer man dem, så de ikke er større end de ydre. Hvad angår de ydre skamlæber gøres de kun mindre af kosmetiske grunde. Disse kan være så store, at de sammen med venusbjerget giver en meget fremstående kontur i stramme bukser og i badedragt.

Mest læste svar i Spørg lægen om Intimkirurgi

check_circle1
remove_red_eye1.1k
Avatar of Heidi eneberg by Heidi Eneberg
check_circle1
remove_red_eye455
Avatar of Gæst by Gæst
check_circle1
remove_red_eye187
Avatar of Lisbet38 by Lisbet38
check_circle1
remove_red_eye172
Avatar of aloha18 by aloha18
check_circle1
remove_red_eye158
Avatar of grimling by grimling
check_circle1
remove_red_eye125
Avatar of Yazemin by SofiaY
check_circle1
remove_red_eye108
by Anonym
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.