Dermabrasio (hudslibning) mod rynker og akne-ar

Ved hudslibning (dermabrasio) slibes overhuden og en del af læderhuden væk med en slags slibemaskine. Kroppen danner derefter ny og glattere hud på stedet.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Ved hudslibning (dermabrasio) slibes overhuden og en del af læderhuden væk med en slags slibemaskine. Kroppen danner derefter ny og glattere hud på stedet.

Generelt om behandlingen


Huden

Tværsnit af huden. Ved dermabrasio (hudslibning) slibes overhuden samt en del af læderhuden væk

Hudslibning, som på fagsprog hedder dermabrasio, går ud på, at man ved hjælp af et mekanisk værktøj sliber en del af huden af. Derved opstår en hudsafskrabning, og kroppen vil derefter gendanne det mistede væv på stedet.

Formålet er, at rynker og akne-ar på stedet vil være væk eller reduceret, når det nye væv er dannet.

Dermabrasio kan i princippet fjerne alle forandringer i de øverste hudlag, f.eks. overfladiske pigmentpletter, visse modermærker og selv overfladiske tatoveringer.

Dermabrasio er effektiv til at mindske ar efter akne, samt mindske fine rynker omkring munden, typisk på over- og underlæbe. Den er uegnet til behandling af rynker i øjenregionen. Her bruger man normalt peeling.

Dermabrasio en kun én af de metoder, der findes til at behandle rynker og akne-ar ved at fjerne det øverste hudlag. Laserbehandling eller kemisk peeling gør i princippet det samme, blot på en anden måde. Brug rynkeguiden til at få et overblik.

Dermabrasio er en forholdsvis risikabel operation, da der opereres i det mest synlige område af alle, nemlig ansigtet. Kommer der derfor skæmmende ar, vil det være til stor gene. Behandlingen anbefales derfor kun til at behandle meget udtalte rynker eller ar. Ellers bør der vælges en mildere behandlingsform som non-ablativ laser, kemisk peeling eller mikro-dermabrasio.

Det anbefales derfor, at du kontakter en eller flere klinikker, hvor de udfører en af disse typer behandling. En læge vil så kunne vejlede dig om, hvilken type behandling, der kan anbefales til netop din tilstand.

Hudslibning, som på fagsprog hedder dermabrasio, går ud på, at man ved hjælp af et mekanisk værktøj sliber en del af huden af. Derved opstår en hudsafskrabning, og kroppen vil derefter gendanne det mistede væv på stedet. Formålet er, at f.eks. rynker og akne-ar på stedet, vil være væk eller reduceret, når det nye væv er dannet.

Egnethed

Mænd og kvinder over 18 år, der har et godt helbred er kandidater til behandlingen.

Kvinder, som bliver gravide, eller som tager østrogen i løbet af de første 6 måneder efter behandlingen, kan risikere at udvikle pigmentpletter på den nydannede hud.

Rygning kan forværre resultatet.

Personer med lys hud er mere velegnede end mørklødede, da der kan ske en ophobning af pigment på grænses mellem det behandlede og det ikke-behandlede område. Normalt forsvinder dette dog igen.

Proceduren

Behandlingen foregår ved at lægen anvender en roterende diamantfræser eller en stålbørste til at skrabe huden af.

Det øverste hudlag – overhuden – samt en del af den underliggende læderhud slibes af. Derved skabes, hvad der svarer til en hudafskrabning.

Efter dermabrasio vil huden selv danne nyt væv på det bortslebne område, og den nye hud skulle gerne være pænere og med færre rynker og akne-ar.

Hvor godt, resultatet bliver, afhænger af individuelle faktorer som hudens egenskaber, hudfarven, rynkernes eller arenes dybde, og patientens sårheligsevne.

Det kan være nødvendigt med flere behandlinger med mellemrum for at opnå det ønskede resultat.

Behandlingen tager typisk en halv til en hel time alt efter omfang.

Bedøvelse

Dermabrasio er meget smertefuld, og vil derfor oftest foregå i lokal eller fuld bedøvelse.

Bi-virkninger

Dermabrasio er en meget smertefuld behandling. Derfor foretages den altid under bedøvelse.

Efter operationen vil det behandlede område hæve op. Hævelsen aftager dog i løbet af et dags tid.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for, at der går infektion i det sår, afslibningen skaber. Dette kan medføre dårlig sårheling og derved et dårligt kosmetisk resultat.

Der er risiko for, at den nye hud får mørke pletter eller får et afbleget udseende.

Behandlingen kræver stor teknisk dygtighed fra lægens side, da han ikke må komme til at slibe for dybt. Sker dette alligevel, er der risiko for grim ardannelse.

Heling og bedring

Efter behandlingen skal man gå med forbinding til hele området er helet, hvilket typisk tager ca. 1 uge.

Sport og andre aktiviteter, hvor man kan risikere et stød mod ansigtet, samt svømning skal undgås i 4-6 uger. Mænd må også regne med at skulle udsætte barbering af det behandlede område i en periode.

Man må tidligst bruge make-up 1-2 uger efter behandlingen og aldrig på steder, der ikke er helet.

Rygning frarådes i mindst 2-4 uger efter behandlingen, da det kan forværre sårhelingen.

Den nye hud vil være lyserød i nogle uger til et par måneder efter operationen.

Huden må ikke udsættes for direkte sollys i 6-12 måneder efter en dermabrasio, eller så lang tid det tager den at opnå sin normale pigment.

Behandlingens varighed

Dermabrasio kan skabe en markant kosmetisk forbedring på langt sigt. Resultatet ændrer sig ikke, men huden vil fortsætte med at ældes, med de naturlige forandringer dette vil medføre.

Prisniveau

I Danmark koster behandlingen 5.000 – 15.000 kr. alt efter omfang.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Mest læste svar i Spørg lægen om Fjernelse af rynker

check_circle1
remove_red_eye1.8k
Avatar of Birgitte by Birgitte
check_circle1
remove_red_eye881
Avatar of Mille16 by Mille16
check_circle1
remove_red_eye570
Avatar of chanel by chanel
check_circle1
remove_red_eye455
Avatar of pipse by pipse
check_circle1
remove_red_eye179
by Anonym
check_circle1
remove_red_eye176
Avatar of Jule by Jule
check_circle1
remove_red_eye141
Avatar of Frøken smil by Frøken smil
check_circle1
remove_red_eye116
Avatar of Pernille72 by Pernille72
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.