Laserbehandling - Hudfornyelse med laser/IPL/RF

Non-ablative lasere/IPL/RF fjerner ikke det øverste hudlag, men bearbejder læderhuden for at stimulere produktion af nyt kollagen. De er derfor mindre effektive end de øvrige behandlinger men har langt færre bivirkninger og risici.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Non-ablative lasere/IPL/RF fjerner ikke det øverste hudlag, men bearbejder læderhuden for at stimulere produktion af nyt kollagen. De er derfor mindre effektive end de øvrige behandlinger men har langt færre bivirkninger og risici.

Om laserbehandling - Hudfornyelse med laser/IPL/RF

Laser, IPL (Intenst Pulserende Lys) og RF (RadioFrekvens/radiobølger) kan benyttes til at fjerne eller bedre mange uønskede hudtilstande og visse egentlige hudsygdomme, samt give huden en pænere tekstur. Denne beskrivelse dækker de non-ablative og fraktionerede lasere, som er de mest udbredte. Der findes også kirurgisk laserbehandling, som er mere effektiv, men som også er forbundet med flere bi-virkninger og større risici.

Akne-ar, fine rynker, karsprængninger, rødme, pigmentforandringer, fregner, leverpletter, rosacea og strækmærker er nogle af de tilstande, som en laserbehandling, IPL-behandling eller RF-behandling kan rette op på.

Generelt kan man sige, at huden fornyes og får et yngre og mere glat udseende.

Non-ablativ betyder, at laseren kun gennembryder de øverste hudlag. En laserbehandling med en non-ablativ laser/IPL er ikke så effektiv som de ablative (kirurgiske) laserbehandlinger, hvor overhuden fjernes. Til gengæld undgår man de fleste risici for komplikationer, og man behøver ikke en længere periode til at komme sig i.

Generelt om non-ablativ hudlaser/IPL

Huden

Tværsnit af huden. En non-ablativ laser eller IPL-maskine sender lys gennem overhuden uden at ødelægge den. I læderhuden afsættes varmeenergien så. Apparatet kan indstilles til, hvilken vævstype, der skal opfange varmen. Det kan f.eks. være selve huden, blodkar eller hårsække.

Med en non-ablativ hudlaser/IPL-maskine sendes lyset "forbi" overhuden uden at nedbryde den, hvorefter lyset afsætter sin varmeenergi i den underliggende læderhud.

Non-ablativ laser, IPL (Intenst Pulserende Lys) og RF (RadioFrekvens/radiobølger) benytter særlige filtre til at bestemme, hvilken del af vævet, der skal absorbere lysets varmeenergi, hvorved det nedbrydes og forsvinder.

Der findes flere forskellige laser- og IPL-maskiner på markedet. Fabrikanterne påstår hver især, at deres udstyr er det bedste, og hver klinik vil foretrækker typisk en bestemt maskine.

Her kan du se en oversigt over de forskellige non-ablative lasere/IPL/RF-apparater, der findes på markedet:

 • Ellipse (IPL)
 • PowerLite (IPL)
 • Harmony (IPL)
 • Elos (IPL & RF)
 • CoolGlide (Laser)
 • LightSheer (Laser)
 • Diodelaser (Laser)
 • Fraxel (Laser)
 • Pixel (Laser)

Egnethed

Behandlingen er velegnet til personer, der har ujævn, arret og/eller solskadet hud, og som ønsker en forbedring.

Sunde og raske personer over 18 år er egnede til behandling med laser, IPL og RF.

Proceduren

Staven placeres over området, der skal behandles, hvorefter behandleren med laserlyset bestråler det område, der skal behandles.

Strålerne trænger via overhuden (epidermis) ned til den underliggende læderhud (dermis) som stimuleres, hvilket bevirker, at kroppens egen kollagenproduktion sættes i gang. Samtidig stimuleres produktionen af enzymer, som nedbryder det eksisterede beskadigede kollagen.

Herved udskiftes det gamle og delvist nedbrudte kollagen med et frisk nyt netværk af kollagenfibre.

Resultatet af behandlingen er en ny og glattere hud med færre rynker, akne-ar og pigmentforandringer.

Det er ikke muligt at behandle direkte på de øvre øjenlåg. Kun området fra lige under øjenbrynet ved den benede kant kan bestråles. Det er dog muligt, hvad angår de øvre øjenlåg at behandle disse næsten helt op til øjenvipperne.

Inden behandlingen bør lægen indhente oplysning om patientens allergier, medicinforbrug, tidligere hudlidelser og infektioner, soleksponering og tendens til at danne hypertrofiske ar eller keloider.

I nogle tilfælde påsmøres en kølende gel på det område, der skal behandles.

Bedøvelse

Behandlingen udføres oftest uden bedøvelse og ambulant. I visse tilfælde kan en lokalbedøvende gelé blive påsmurt området, der skal behandles.

Behandlingen gør ikke ondt, men man vil måske opleve en stikkende fornemmelse. Behandlingen foretages ambulant.

Bi-virkninger

Under behandlingen opleves en let til stærk smerte ved hvert lysskud. Efter behandlingen vil huden i nogle tilfælde rødme og slå ud. Dette går dog hurtigt over.

Efter behandlingen vil man føle sig solbrændt. Dette forsvinder typisk efter en times tid. Nogle vil opleve kløe.

Huden vil i nogle tilfælde være rødlig eller bronzefarvet de næste 5-7 dage. Der kan forekomme minimale hævelser, som aftager i løbet af 2-3 dage.

Risiko for komplikationer

Mulige komplikationer ved laser- og IPL-behandling er længerevarende rødme af huden, sårdannelse, ødem (hævelse), blæredannelse, pigmentforandringer med mørk-, lys- eller hvidfarvning af huden, infektion med bakterier, virus eller svampe og arvævsdannelse.

Komplikationer ved non-ablative lasere og IPL/RF er dog meget sjældne.

Heling og bedring

Efter behandlingen vil man kunne fortsætte sine normale aktiviteter. Man bør dog undgå at udsætte det behandlede område for direkte sollys i 2-3 dage efter behandlingen.

Behandlingens varighed

Resultatet har effekt i lang tid, men vær opmærksom på, at laseren ikke stopper ældningsprocessen, hvorfor nye rynker kan "vinde" frem.

Prisniveau

Behandling med de non-ablative lasere er noget billigere end med de ablative.

Prisen varierer meget alt efter typen af laser/IPL samt området på kroppen og omfanget af behandlingen.

Hudfornyelse i ansigtet ligger i Danmark på 1.000 – 5.000 kr.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Inden behandlingen skal patienten til forundersøgelse hos en læge eller en sygeplejerske.
 • Som medhjælp må bruges personer med dokumenterede, relevante kvalifikationer.

En medhjælp må gerne selvstændigt udføre behandlingen, uden en læge er til stede. Den ansvarlige læge skal blot have sin daglige gang på klinikken.

Ofte stillede spørgsmål om IPL-behandling (Ellipse etc.)

Hvad er foskellen på IPL og laser?

Laser og IPL er begge lyskilder, som i de seneste år er blevet brugt til at behandle hudens tilstand med. Da laser kun benytter sig af én bølgelængde er den meget specifik, og kan derved ramme meget specifikke elementer i huden inklusiv melanin (melanin er pigment, som giver huden det brune farvestof og beskytter mod sollys), vand og hæmoglobin (røde blodceller, som transporterer oxygen til kroppens organer og væv). Laser kan bruges til behandling af tegn på ældning og solskader. Derudover kan laser fjerne fregner, modermærker, blodkarsprængninger, tatoveringer og hårvækst. Laser kan endda bruges til at stimulere produktionen af kollagen i underhuden med, men også til fjernelse af hudlag med stor nøjagtighed. Intens Pulsed Light (IPL) er stråling, der består af flere forskellige bølgelængder dog inde for et fast spektrum. IPL kan også bruges til at forbedre synlige mærker ved solskade og ældning samt bruges til hårfjerning. Den er dog mindre specifik end laser, hvorfor uhensigtsmæssig brug i højere grad kan føre til komplikationer. For at undgå disse risici, bliver man nødt til at anvende lavere energi. Derfor skal patienter ofte også gennemgå mange behandlinger med IPL.

Hvad står IPL for?

IPL er er forkortelse for Intense Pulsed Light og betyder direkte oversat til dansk; Intens Pulserende Lys.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et proteinstof, som spiller den væsentligste rolle i opbygningen af alt bindevæv så som hud, knogler og sener.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.