Hudfornyelse med kirurgisk laser

En ablativ hudlaser fjerner det øverste hudlag og opvarmer den underliggende læderhud. Derved dannes en ny og glattere hud. Ablativ laserbehandling er mere effektiv end non-ablativ, men bivirkninger og risici er langt større.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

En ablativ hudlaser fjerner det øverste hudlag og opvarmer den underliggende læderhud. Derved dannes en ny og glattere hud. Ablativ laserbehandling er mere effektiv end non-ablativ, men bivirkninger og risici er langt større.

Om hudfornyelse med kirurgisk laser

En kirurgisk (ablativ) hudlaser kan benyttes til at fjerne eller bedre mange uønskede hudtilstande og visse egentlige hudsygdomme, samt give huden en pænere tekstur.

Rynker, akne-ar, blodsprængninger, karudvidelser, rødme, pigmentforandringer, fregner, leverpletter, rosacea og strækmærker er nogle af de tilstande, som en laserbehandling med ablativ hudlaser kan rette op på.

Skader i huden som følge af for meget sol, så som brune skjolder, store porer, forstadier til hudkræft m.v. vil også forsvinde ved behandlingen. Dette bevirker, at du vil få en glattere og finere hud.

En hudlaser kan ikke fjerne deciderede poser på kinder og omkring øjnene. Hertil er det nødvendigt at kombinere laseren med en traditionel ansigtsløftning eller øjenlågskirurgi.

Det tilrådes i øvrigt at få foretaget en prøvebehandling, inden man påbegynder egentlig laserbehandling med en ablativ laser.

Her kan du se en kort beskrivelse af de mest anvendte ablative hudlasere:

CO2:
Denne laser er nok den mest effektive på markedet i dag, men ulemperne ved den er derimod, at helingstiden er længere og bivirkningene flere i forhold til de andre lasere.

Undersøgelser viser, at CO2-laseren har 100% effekt på fine rynker, 60-80% på dynamiske rynker og 20-30% effekt på akne-ar.

Erbium:
Erbium-laseren minder meget om CO2-laseren. Den er dog noget mildere, men er også designet til at fjerne både fine og dynamiske rynker samt akne-ar.

Undersøgelser viser, at Erbium-laseren har 100% effekt på fine rynker, 40-70% på dynamiske rynker og 15-25% effekt på akne-ar. Laseren er altså god til overfladiske og moderate rynker.

Derudover er helingstiden kortere og bivirkningene færre og mildere i forhold til CO2-laseren.

Derma-K:
Derma-K-laseren indeholder både en Erbium-laser og en CO2-laser. Hensigten med denne kombination er at tilegne sig fordelene ved Erbium-laseren, som mindre helingstid og mildere bivirkninger samt CO2-laserens effektivitet.

Hvorvidt denne har en fordel fremfor den traditionelle Erbium eller CO2 er ikke helt klarlagt. Tal med din læge.

Generelt om ablativ hudlaser

Huden

Tværsnit af huden. En ablativ laser brænder overhuden væk samt en del af læderhuden

Med en ablativ laser fjernes overhuden på det behandlede område helt, hvorved underhuden eksponeres. Underhuden kan også bearbejdes af laseren, som kan indstilles til at fjerne den type væv, der ønskes.

Egnethed

Sunde og raske personer over 18 år, som har fine rynker, akne-ar og/eller ujævn og træt hud er egnede til behandlingen.

Den ideelle kandidat til behandlingen har lys, ufedtet og sund hud. Personer med mørk hud, olivenhud eller sort hud har øget risiko for udvikling af pigmentforandringer.

Personer, der har taget Accutan inden for de sidste 12-18, har tendens til at udvikle keloid-agtigt arvæv, eller som har en hudinfektion, bør ikke modtage behandlingen.

Proceduren

Målet med operationen er at fjerne det øverste slidte lag af overhuden (epidermis), og derefter foretage en mild opvarmning af læderhuden (dermis), så bindevævet bliver stimuleret til at genopbygge nye, faste, elastiske fibre.

Efter behandlingen dannes en ny ung hud med en ny frisk overflade og en ny, tykkere og mere stram dermis. Populært sagt vil du få en finere og glattere hud.

Med laseren laves en meget kontrolleret forbrænding af huden, hvorved hudens forskellige lag kan fjernes med hundrededele millimeters nøjagtighed.

Behandlingen tager fra nogle få minutter til 1,5 time afhængig af, hvor stort et område, der skal behandles. Nogle gange er det nødvendigt med to eller flere behandlinger. En evt. anden behandling kan foregå efter minimum 6 måneder.

Bedøvelse

Hvis hele ansigtet skal behandles, foregår operationen oftest i fuld anæstesi. Mindre områder i ansigtet kan foregå i lokalbedøvelse. Foretages enten ambulant eller under indlæggelse.

Bi-virkninger

Hævelser fra 3 dage til 3 uger, ubehag, kløen, små hvide knopper i huden (milier), måske opblussen i akne (bumser) og pigmentskjolder. Efter behandlingen vil man pådrage sig et sår på det behandlede område, som vil forsvinde efter 7-12 dage. Rødme kan vare fra 1-4 måneder.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for forbrændinger og skade af huden forårsaget af laserens opvarmning.

Risiko for infektion af enten bakterier, virus eller svampe. Infektion viser sig ved rødme, ømhed og hævelse af huden samt eventuel feber.

Der er risiko for herpesudbrud, hvis man allerede har haft forkølelsessår før.

Der er endvidere også fare for abnorme forandringer i hudfarven samt dannelse af uhensigtsmæssigt arvæv.

Heling og bedring

Arbejdet kan genoptages efter ca. 2 uger. Det tilrådes først at påbegynde krævende og anstrengende aktiviter samt kontaktsport efter 4-6 uger. Herefter er overhuden under normale omstændigheder fuldstændigt helet og har dermed sin naturlige styrke igen. Derudover bør man undgå at udsætte sit ansigt for kraftig sol i adskillige måneder.

Behandlingens varighed

Resultatet har effekt i lang tid, men vær opmærksom på, at laseren ikke stopper ældningsprocessen, hvorfor nye rynker kan “vinde” frem.

Prisniveau

Prisen varierer meget alt efter typen af laser samt området på kroppen og omfanget af behandlingen.

Prisen for hudfornyelse i ansigtet ligger på 5.000 – 30.000 kr.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.