Hjemmeblegning (tandblegning hjemme)

Ved hjemmeblegning får man en blegeskinne og blegemiddel med hjem, og man skal så have skinnen på hver dag eller hver nat over en periode på typisk 1 – 2 uger. Hjemmeblegning er billigere end blegning på klinik, men mindre effektivt.

Generelt om behandlingen

Der findes mange forskellige systemer til hjemmeblegning. Nogle fås hos tandlægen, mens andre kan købes i butikker eller via internettet.

Fælles for systemerne er, at de er langt mindre effektive end tandblegning hos tandlægen. Mens blegning hos tandlægen kun tager ca. 1 time, kræver hjemmeblegning som regel brug af produktet i en periode på 1 – 2 uger. Til gengæld er hjemmeblegning langt billigere end tandblegning på klinik.

En fordel ved at købe sin hjemmeblegning hos tandlægen er, at man får lavet blegeskinner, der passer til ens egne tænder. Derved bliver resultatet mere jævnt, og man undgår bedre, at man får blegemiddel på tandkød og læber, hvilket kan give bivirkninger.

En anden grund til, at det er bedst at købe sin tandblegning hos tandlægen er, at tandlægen kan undersøge tænderne og vurdere, om en tandblegning overhovedet er den rigtige løsning, samt om det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt for den pågældende patient.

Hvis man alligevel vælger at købe et produkt til hjemmeblegning på internettet, bør man nøje kontrollere, at virksomheden ligger i Danmark og derved overholder de danske regler. Produktet skal være CE-mærket.

Det er vigtigt, at man nøje følger instruktionerne, der følger med produktet.

Vi anbefaler i øvrigt, at man altid konsulterer sin tandlæge, inden man påbegynder en hjemmeblegning.

Egnethed

Personer over 18 år med normal tandhygiejne er egnede til en tandblegning.

Bemærk at der er mange årsager til misfarvede tænder, og tandblegning er ikke altid løsningen. Gå derfor altid til din tandlæge, før du køber et produkt til hjemmeblegning.

Personer under 18 år er uegnede til tandblegning, da unge tænder kan blive meget følsomme af blegningen.

Hvis man har plastfyldninger i det område, der skal bleges, skal disse skiftes ud. Ellers vil de være synligt mørkere end de blegede tænder.

Personer med tandkødssygdomme, slidt emalje, ubehandlede huller eller blottede tandhalse er uegnede til tandblegning.

Proceduren

Produkterne til hjemmeblegning anvender forskellige systemer. De fleste kommer med nogle blegeskinner, som man selv skal påsmøre blegemiddel og sætte på tænderne.

Andre tandblegningsprodukter, som kaldes "strips" eller "whitening strips" fungerer ved, at man på sætter en strimmel med blegemiddel henover tænderne.

Det blegemiddel, der anvendes i de fleste hjemmeblegninger, der fås i håndkøb, har det kemiske navn carbamid peroxid. Midlerne fås i forskellige koncentrationer, hvor 10%, 16%, 22% og 35% er de mest almindelige. Carbamid peroxid udskiller en mindre koncentration af det aktive stof brintoverilte. Jo højere procent-værdi, jo stærkere er blegemidlet. En koncentration på 10% carbamid peroxid udskiller ca. 3% brintoverilte.

Blegning med skinner giver det mest jævne resultat. Ved hjemmeblegning, som købes hos tandlægen, får man individuelt tilpassede blegeskinner, der giver det optimale resultat samt beskytter tandkød og læber bedst mod blegemidlet.

Ved blegeskinner, der ikke er individuelt tilpasset, er der større risiko for, at blegemidlet siver ud af skinnen og ud på gummerne, hvilket kan give irritation.

I løbet af behandlingsperioden, som typisk er 1 – 2 uger, skal man have skinnerne eller strimlerne på hver nat eller hver dag.

Bedøvelse

Hjemmeblegning gør ikke ondt, og der anvendes ikke bedøvelse.

Bi-virkninger

Nogle patienter får isninger i tænderne dagene efter en behandling.

Nogle vil opleve irritation af tandkødet i forbindelse med blegningen. Dette skyldes som regel, at der er sivet blegemiddel ud på tandkødet.

Risiko for komplikationer

Der er ikke dokumenteret nogen langvarige komplikationer som følge af tandblegning.

Heling og bedring

Efter en hjemmeblegning kan man frit genoptage sine normale aktiviteter.

Det er en god ide at undgå mad og drikke, der kan misfarve tænderne i mindst et uge efter blegningen. Rygning frarådes også.

Behandlingens varighed

Alt efter det anvendte produkt og antallet af påføringer med blegemidlet, vil resultatet typisk holde ½ – 1½ år.

Hvornår det er tid til at få en ny tandblegning, afhænger af indtaget af misfarvende mad og drikke samt patientens egne krav til udseendet.

Hvor lang tid en tandblegning "holder" kan ikke siges præcist, da resultatet vil forringes gradvist over tid. En rettesnor er 1 – 2 år alt efter behov og forbrug af kaffe, te, rygning, mv.

Prisniveau

Produkter i håndkøb fås helt ned til et par hundrede kroner for et blegesæt. Hos tandlægen er prisen højere – typisk 1.500 – 3.000 kr.

Lovkrav til behandler og klinik

  • Midler til hjemmeblegning skal være CE-mærket.
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.