Hårtransplantation

En hårtransplantation er en kirurgisk proces, hvor man flytter hår fra ét sted på kroppen (typisk fra nakken eller siderne) til et nyt sted. Hår fra disse områder er ikke sårbare over for DHT-hormonet, som ellers normalt bevirker, at håret bliver tyndt, uden pigment, langsomt voksende for til sidst helt at ophøre med at vokse.

Avatar of Heidi Hald Christensen
Udgivet

En hårtransplantation er en kirurgisk proces, hvor man flytter hår fra ét sted på kroppen (typisk fra nakken eller siderne) til et nyt sted. Hår fra disse områder er ikke sårbare over for DHT-hormonet, som ellers normalt bevirker, at håret bliver tyndt, uden pigment, langsomt voksende for til sidst helt at ophøre med at vokse.

Generelt om hårtransplantation

En hårtransplantation en behandlingsprocedure, som anvendes ved hårtab, hvor man implanterer hår i hovedbunden. Ved en hårtransplantation tilfører man altså ikke nye hår på hovedbunden, men man flytter om på allerede eksisterende hår. Håret der anvendes til hårtransplantation kommer typisk fra andre områder af patientens egen krop – ofte fra et andet område af hovedbunden.

Kort fortalt skyldes mandligt hårtab en lokal øget følsomhed overfor det mandlige kønshormon testosteron, som dannes i øgede mængder af alle under og efter puberteten. Dette kønshormon omdannes af et enzym (5-alfa reduktase type II) i hårbunden til et andet stof – nemlig dihydrotestosteron (DHT). En øget tilstedeværelse af netop DHT bevirker på sigt, at håret bliver tyndt, uden pigment, langsomt voksende og til sidst ophører helt med at vokse.

Hvem er egnet til en hårtransplantation?

Både alder, hårfarve og –type samt arten og omfanget af hårtabet er afgørende for, om du er egnet til en transplantation. Det afklares ved en forundersøgelse, og dealen refunderes selvfølgelig, hvis vi ikke kan hjælpe dig. Hvis du allerede er helt skaldet, er en hårtransplantation dog udelukket.

Sådan foregår en hårtransplantation

Der findes forskellige teknikker og derfor også forskellige procedurer, når en hårtransplantation udføres.

Ved alle teknikker hentes håret fra nakken eller evt. siderne. Dog kan man med FUE-teknikken også bruge kropsbehåring til transplantationen. Det er dog ikke altid, at dette egner sig til at sidde oppe på toppen af hovedet, da det ikke er af samme kvalitet.

De der gør teknikkerne forskellige findes i den måde, man udtager de enkelte follikulære enheder. Ved FUE udtrækker man for eksempel enhederne (af 1-4 hår) direkte ud af hovedbunden ved hjælp af nogle fine instrumenter og en operationskikkert. Herved undgår man altså de lange snit, som man både får ved FUT og Mini-mikrografting, og som i sidste ende også giver et langt ar.

De forskellige teknikker

Mini-grafting er den ældste teknik indenfor hårtransplantation, hvor kirurgen fjerner en strimmel donorvæv (hår og hud) fra nakken med en mange-bladet kniv. Herefter skæres denne strimmel hår ud i mange mindre stykker – oftest uden brug af mikroskop(!) Metoden er som sagt den ældste af de 3, der anvendes i dag. Resultatet er typisk ringere end ved de nyere FUT og FUE metoder, men mini-mikrografting er til gengæld hurtigere og billigere.

FUT står for Follicular Unit Transplantation altså follikulær enhed transplantation. FUT er en nyere, mere avanceret og bedre teknik end mini-mikrografting. Dette er i hvert fald den generelle opfattelse blandt kirurger. Ved FUT udskæres et bælte af huden ligesom ved mini-mikrografting. Derefter udskæres de enkelte follikulære enheder, som derefter plantes én ad gangen i modtagerområdet. Her adskiller metoden sig væsentligt fra mini-mikrografting, da man i denne metode skærer huden ud i mindre stykker, men altså ikke helt ned i de enkelte follikulære enheder.

FUE-teknikken (også kaldet FOX) står for FOllicular Unit EXtraction (follikulær enhed udtrækning), og er den nyeste og mest raffinerede teknik inden for hårtransplantation. FUE adskiller sig fra FUT og mini-mikrografting ved den måde, hvorpå donorhårene udtages. Hvor man ved FUT og mini-mikrografting udskærer et bælte af huden, tager man ved FUE de enkelte follikulære enheder ud – én ad gangen. På den måde får man ikke et langt vandret ar i donorområdet, men til gengæld mange bittesmå prik-ar, hvilket er langt mere diskret. Desuden bevares hårene ved beplantning i deres naturlige måde at vokse på – i follikulære enheder.

Det er op til hver enkelt klinik, hvilken eller hvilke teknikker som de vælger at anvende. Spørg derfor klinikken, hvis du ønsker at vide mere, den ønskede teknik.

Bedøvelse

Oftest benyttes der lokalbedøvelse, men nogle patienter foretrækker at få noget ekstra beroligende eller morfin, så de kan sove under operationen.

Generelt er de fleste dog vågne under hele seancen.

Bi-virkninger

Uanset hvilken teknik der anvendes, vil der komme ar efter operationen. Hvor langt arret er, afhænger dog af hvilken teknik der anvendes. Ved FUE vil man få meget små ar på størrelse med et knappenålshul, som ofte ikke ses, hvis man har lidt hår i nakken.

Ved både mini-mikrografting og FUT får man et længere ar, efter udskæring af en strimmel hår i baghovedet. Den gode nyhed er dog, at dette ar ikke vil kunne ses da håret dækker for det. Kun hvis man har meget kort hår, eller barberer sig helt skaldet, vil arret bemærkes.

Hvilke risici er forbundet med hårtransplantation?

Som ved alle kirurgiske indgreb indebærer en hårtransplantation også risici, mulige bivirkninger samt komplikationer.

En af de mest almindelige bivirkninger er såkaldt ’shock loss’, som betyder, at man mister hår, der ellers er sundt, i en kort periode efter hårtransplantationen.
Årsagen til shock loss er ukendt, men det menes at skyldes hårsækkenes reaktion på belastningen som opleves i forbindelse med en hårtransplantation.

Andre risici indebærer:

 • Hævelser i hovedbunden og panden: som kan dæmpes med medicin.
 • Kløe: hvilket kan medføre dannelse af skorper, hvis man klør eller kradser.
 • Yderligere hårtab: flere år efter hårtransplantationen, hvor det transplanterede hår bliver siddende. I dette tilfælde kan man enten fjerne det transplanterede hår eller transplantere yderligere hår

Hvornår er mit hår færdigudvokset?

Som regel vil det nye hår først være fuldt udvokset ca. et år efter operationen. Efter 2-3 måneder efter hårtransplantationen vil du dog allerede kunne begynde at se håret vokse.

Man kan som hovedregel sige, at mini-mikrografting-teknikken giver den langsomste heling. Ved denne teknik anvender man slet ikke mikroskop eller kun et mindre kraftigt et, hvilket betyder, at man ikke kan trimme de enkelte enheder, grafts eller plugs. Disse bliver derfor fysisk større end ved FUT og FUE, hvorfor sårene også blive større og helingen langsommere som følge af selve beplantningen/transplantationen af disse.

FUE giver den hurtigste heling. De små sår som dannes ved udtrækning af de follikulære enheder er så små, at de ikke behøver at sys sammen efter operation, hvorfor man også kan regne med at dette heler inden for en uges tid.

Hvor længe holder resultatet af en hårtransplantation?

De hår, du får transplanteret, vil som udgangspunkt blive siddende resten af livet. De stammer nemlig fra områder af hovedet, hvor håret aldrig falder af.

Du kan dog fortsætte med at tabe håret i de områder, der ikke er transplanteret, og derfor kan det blive nødvendigt med opfølgende behandling senere hen, hvis du vil bevare et ensartet resultat.

Hvad koster hårtransplantation?

Mini-mikrografting er den billigste metode, da den tager kortest tid at udføre.
Prisen afhænger af, hvor mange enheder, der skal transplanteres. Typisk koster det mellem kr. 10 – 30 pr. enhed, hvorfor den samlede pris er meget individuel.

FUT-metoden er dyrere end mini-mikrografting, da det er tidskrævende at skulle udskære de follikulære enheder enkeltvis fra donorhuden. Dog er metoden billigere end FUE, hvor de follikulære enheder skal udtages enkeltvis fra donorområdet.

Prisen med FUT-metoden afhænger af, hvor mange follikulære enheder (kaldes grafts), der skal transplanteres. Typisk koster det mellem kr. 10 – 30 pr. enhed, hvorfor den samlede pris er meget individuel.

FUE-metoden er den mest tidskrævende og derfor også den dyreste. Det er nødvendigt at udtage hver enkelt follikulære enhed én ad gangen, hvorefter enhederne transplanteres én ad gangen.

Prisen afhænger ved FUE-metoden også af, hvor mange follikulære enheder (kaldes grafts), der skal transplanteres. Typisk koster det mellem kr. 10 – 60 pr. enhed, hvorfor den samlede pris er meget individuel.

Ofte stillede spørgsmål om hårtransplantation

Kan medicin genskabe min hårpragt?

I Danmark findes der 2 præparater, som er godkendt til behandling af almindeligt arveligt hårtab. Det drejer sig dels om en tablet, kaldet Propecia, og dels en opløsning kaldet, Regaine. For begge præparater gælder det, at de skal anvendes hver eneste dag - for resten af livet, hvis man vil opretholde en virkning! Hvis du ophører med at indtage præparatet - og det er uanset om det kun er for en periode eller helt - vil dit hårtab atter vise sig. Man skal tage disse produkter i minimum 6-12 måneder, før man kan vurdere, hvorvidt de har en effekt eller ej. Undersøgelser viser, at indtagelse af Propecia eller Regaine kan bremse op for hårtabet. Nogle mennesker vil ydermere opleve en smule nyvækst i hårstrå. Personer, som kun har kunnet konstatere begyndende tegn på udtynding af behåringen, opnår bedst effekt. Propecia har vist sig en smule mere effektiv en Regaine. Regaine kan fås i håndkøb på apoteket, hvorimod Propecia skal fås på recept via din egen læge. Der er kun få registrerede bivirkninger ved midlerne. Hvis hårtabet er udtalt, kan kun en hårtransplantation måske afhjælpe problemet. Tal med en plastikkirurg herom.

Hvornår kan jeg gå til frisør efter en hårtransplantation?

Det afhænger af hvilken teknik der er blevet brugt, hvorfor du bør tale med din kirurg herom. Men som hovedregal kan man sige, at når sårene er helet og når sårskorperne er væk, så kan man igen gå til frisøren. Det kan ikke anbefales at få permanentet eller farvet sit hår de første 2 måneder efter en operation.

Hvilke forskellige teknikker findes der indenfor hårtransplantation?

Du kan læse om teknikkerne Mini-mikrografting, FUT og FUE om fordele og ulemper inde under vores generelle operationsbeskrivelse. Derudover kan du finde klinikker i Danmark og i udlandet, der tilbyder disse operationer. Benyt eventuelt vores Trin for trin-guide!

Er det en god idé at anvende laser ved hårtransplantation?

Efterhånden fraråder de fleste kirurger brug af laser ved hårtransplantation. Læger som taler for denne metode er af den opfattelse, at det gavner helingen og mindsker blødninger. Andre beretter om, at det derimod forlænger helingsprocessen og ydermere øger risikoen for at skade det sunde hår og hovedbundens elasticitet. Brug af laser synes at være ved at forsvinde ud af hårkirurgien.

Er det muligt at få foretaget hårtransplantation som kvinde?

Kort og godt, ja! Specielt for kvinder kan det være en stor psykisk belastning at miste håret i en ung alder, hvorfor en hårtransplantation kan komme på tale, hvis medicin ikke har en ønsket effekt. Hårtab hos kvinder, som fremkommer ved udtalt arvelig tilbøjelighed, mister for det meste kun håret på toppen af hovedet. Det er sjældent, at de bliver helt skaldede.

Er der forskel på grafts og hår?

Ja, det er der! Vær opmærksom på, om der er tale om grafts (grafts går også under betegnelser som enheder, plugs, transplantater) eller hår. Graftsene består af et eller flere hår alt efter hvordan de udskæres og hvilken teknik der benyttes.

Hvad er en follikulær enhed?

Naturligt hår vokser i grupper oftest af 1-4 hår. En sådan gruppe, af enten 1, 2, 3 eller 4 hår (dog oftest 2 eller 3 hår), kaldes for en "follikulær enhed" eller på engelsk "follicular unit" altså forkortet FU. Ved teknikkerne FUT og FUE udtages graftsene så alle hårene tilhører samme follikulære enhed. Ved Mini-mikrografting-teknikken tilhører de nødvendigvis ikke samme follikulære enhed.

Får man flere hår på hovedet af en hårtransplantation?

Nej det gør man ikke. Hårtransplantation er et slags omfordelingssytem. Man fjerner typisk hud og hår fra nakken og eventuelt fra siderne, hvor man har mere hår end man behøver, for derefter at "plante" det på det/de bare område(r).

Hvor tæt kan hårene/enhederne placeres ved en hårtranplantation?

Hårtæthed måles i antal hår pr. cm2. Normalt har mennesker en hårtæthed mellem 150 hår/cm2 og 300 hår/cm2 med et gennemsnit på 200 hår/cm2. Hår vokser som sagt i follikulære enheder af mellem 1-4 hår i, og mennesker har en relativ konstant hårtæthed i hovedbunden af ca. 100 follikulære enheder/cm2. Det er meget forskelligt fra kirurg til kirurg, hvor tæt de kan placere hårene og graftsene. De dygtigste kirurger kan i dag placere over 90 follikulære enheder/cm2, hvilket nærmer sig normal hårtæthed, og giver et yderst flot og helt normalt udseende! Andre læger er kun i stand til at placere 20-30 enheder/cm2. Spørg hårkirurgen om, hvor tæt et resultat han kan skabe!

Er det muligt at udskære graftsene så ingen af dem ødelægges?

Ja, men det er kun de dygtigste hårkirurger som kan opnå en "transection rate" på 0, hvilket vil sige, at INGEN af enhederne skæres over eller ødelægges ved udtagning eller udskæring. Kun ved brug af meget kraftige mikroskoper og ved godt håndelag kan dette lade sig gøre. Spørg din kirurg om, hvor høj/lav hans "transection rate" er.

Før- og efterbilleder

Artikler

 • Der søges konstant efter nye metoder til at behandle dem, der lider af hårtab. Nogle metoder hjælper, mens andre blot spiller på følelserne hos dem, for hvem lidelsen er en stor belastning. Den internationalt anerkendte ekspert inden for hårtransplantation, Professor i dermatologi, Dr. Robert M. Bernstein, kaster et blik på de forskellige non-kirurgiske behandlingstilbud, der findes på markedet.

 • Der søges konstant efter nye metoder til at behandle dem, der lider af hårtab. Nogle metoder hjælper, mens andre blot spiller på følelserne hos dem, for hvem lidelsen er en stor belastning. Den internationalt anerkendte ekspert inden for hårtransplantation, Professor i dermatologi, Dr. Robert M. Bernstein, kaster et blik på de forskellige non-kirurgiske behandlingstilbud, der findes på markedet.

Mest læste svar i Spørg lægen om Hårtransplantation

check_circle1
remove_red_eye1.3k
Avatar of mujaja by mujaja
check_circle1
remove_red_eye1.2k
Avatar of Thomas by Thomas
check_circle1
remove_red_eye525
Avatar of pedro31 by pedro31
check_circle1
remove_red_eye358
Avatar of annonymus by annonymus
check_circle1
remove_red_eye261
Avatar of anirac by anirac
check_circle1
remove_red_eye223
Avatar of ebba3t by ebba3t
check_circle1
remove_red_eye179
Avatar of cremonesi by cremonesi
check_circle1
remove_red_eye166
Avatar of Simon J by Simon J
check_circle1
remove_red_eye161
Avatar of KennethP by KennethP
check_circle1
remove_red_eye149
Avatar of Frederik Brandt by Frederik Brandt
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.