Gastric Sleeve (Gastrisk Sleeve)

Gastric Sleeve henvender sig til personer med et BMI på over 40, som ikke har været i stand til at tabe sig ved hjælp af diæt, motion eller medicin. Ved Gastric Sleeve fjernes omkring 85 % af mavesækken, så mavesækken får form som et langt rør/ærme (sleeve), der kan rumme mellem 50 ml og 200 ml. Når størrelsen og kapaciteten af mavesækken reduceres, opnår man hurtigere mæthedsfølelse og man føler sig mindre sulten.

Avatar of Heidi Hald Christensen
Udgivet

Gastric Sleeve henvender sig til personer med et BMI på over 40, som ikke har været i stand til at tabe sig ved hjælp af diæt, motion eller medicin. Ved Gastric Sleeve fjernes omkring 85 % af mavesækken, så mavesækken får form som et langt rør/ærme (sleeve), der kan rumme mellem 50 ml og 200 ml. Når størrelsen og kapaciteten af mavesækken reduceres, opnår man hurtigere mæthedsfølelse og man føler sig mindre sulten.

Generelt om Gastric Sleeve


Videoen er udgivet af Columbia University Department of Surgery (Sprog: Engelsk)

Ved Gastric Sleeve fjernes omkring 85 % af mavesækken, så mavesækken får form som et langt rør/ærme (sleeve), der kan rumme mellem 50 ml og 200 ml. Nerverne til mavesækken og mavemunden bevares, og der “bypasses” ikke noget tarmområde som ved en Gastric Bypass. Derfor beholder mavesækken sin funktion, selvom mavens størrelse formindskes markant.

Når størrelsen og kapaciteten af mavesækken reduceres, opnår man hurtigere mæthedsfølelse og man føler sig mindre sulten. Herudover falder ens appetit, da sulthormonet, ghrelin, produceres i den del af maven, som fjernes. Kombinationen af hurtigere mæthed, mindre appetit og mindre sult, gør at man kan oparbejde en fornuftig måltidsrutine uden at føle sult, selv om man spiser mindre.

Man kan forvente at reducere sin overskydende kropsvægt med 60-70 %, som resultat af en Gastric Sleeve. Vægttabet er typisk mindre end efter en Gastric Bypass, men mere end ved en Gastric Banding. En Gastric Sleeve-operation er kendetegnet ved at være meget effektiv, hurtig og med en lav risiko for komplikationer. Desuden er der intet behov for justeringer i den postoperative periode (som ved andre indgreb, hvor patienten skal komme til justering af bånd eller udtagning af ballon). Ved Gastric Sleeve forbliver der ikke nogle fremmede elementer i patientens krop, men en Gastric Sleeve er en permanent procedure, og mavesækken kan ikke senere hen genskabes i sin gamle størrelse.

En Gastric Sleeve-operation bruges også til at løse eller forbedre generelle sundhedsproblemer, som er fedmerelaterede. F.eks. type 2 diabetes, slidgigt, gastroøsofageal reflukssygdom og for højt blodtryk.

Egnethed

Gastric Sleeve henvender sig til personer med et BMI på over 40, som ikke har været i stand til at tabe sig ved hjælp af diæt, motion eller medicin.

Proceduren

gastric sleeve

Det yderste af maven fjernes, og mavesækkens størrelse reduceres til 50-200 ml.

Gastric Sleeve er et kirurgisk indgreb, der udføres som en kikkertoperation. Ved operationen fjernes det yderste af maven, som udgør omkring 70-80 % af hele organet. Derved skabes et lille gastrisk reservoir, formet som et ærme, og mavesækkens størrelse reduceres til 50-200 ml. Desuden involverer operationen, at man fjerner den øverste afrundede del af maven, som kaldes fundus. Fundus er en af de dele af maven som producer ghrelin. Ghrelin er det hormon der påvirker ens appetit.

Bedøvelse

Typisk foretages Gastric Sleeve under fuld bedøvelse og tager fra 1 til 3 timer.

Bi-virkninger

Umiddelbart lige efter operationen kan man opleve små bivirkninger i form af smerte, blå mærker, blødninger og hævelser – disse er alle almindelige bivirkninger. For langt de fleste forsvinder disse bivirkninger, i løbet af få dage eller et par uger.
Sjældent kan der opstå svære bivirkninger/komplikationer som intern blødning, gastritis eller inflammation ved syningerne, mere end normale smerter og oppustethed.
Som ved alle type operationer, udvikler et mindre antal af patienter en infektion, pneumonia, får kvalme og kaster op.

Risiko for komplikationer

Som ved ethvert kirurgisk indgreb, er der risiko for komplikationer forbundet med en Gastric Sleeve operation:

 • Risiko for blødning ved syningerne
 • Blodpropper
 • Sår infektion
 • Halsbrand
 • Galdesten
 • Heling og bedring

  Efter operationen er det naturligt at have smerter i maven og det kan være nødvendigt at tage smertestillende medicin, den første uge efter operationen. Desuden kan snittet, som kirurgen har lavet, være ømt og følsomt. Langt de fleste patienter kommer sig dog hurtigt, og hospitalsopholdet er begrænset til 2-3 dage. Dagen efter operationen kan patienten stå op og bevæge sig aktivt.

  Det er meget vigtigt at holde sig til en specifik kostplan – især den første tid efter operationen. Den første dag efter operationen må man ikke drikke, – manglende væske er kompenseret med drop. Den anden dag må man indtage 10 ml (1 spiseskefuld) hver 15 – 20 minutter. Herefter, de første to uger efter operationen, må der kun indtages flydende kost (vand, bouillon, te, frugt, fedtfattig mælk) og kun i små hyppige portioner, 5-6 gange om dag. Et enkelt måltid bør ikke overstige mængden af 120-150 ml (3 uger efter operationen).

  Efter 4 uger og herefter er det vigtigt at spise madvarer med højt indhold af protein: æg, fisk, kød, fjerkræ, bønner og sørge for at få generel god ernæring: obligatoriske naturlige vitaminer, nyttige produkter (fiber, mejeriprodukter). I de første 2-3 måneder efter operationen er moset kost anbefalet.

  Behandlingens varighed

  En Gastric Sleeve er en permanent procedure som ikke er reversibel. Resultatet og derfor også varigheden af behandlingen forudsætter, at man følger kirurgens råd og indfører nogle vedvarende livsstilændringer.

  Hvis man vælger ikke at indføre ændringer i forhold til kost og f.eks. rutinemæssigt indtager drikke med højt kalorie indhold såsom sodavand eller frugtjuice, så er der risiko for at man slet ikke taber sig. Samtidigt er det vigtigt ikke at overspise. Hvis man gang på gang overspiser, risikerer man at maven udstrækkes og operationen er forgæves.

  Premiumsponsorer
  Match finder det bedste tilbud til dig!
  Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
   Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
   Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
   Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
  Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.