Gastric Bypass (Gastrisk Bypass)

En Gastric Bypass-operation kan være en stor hjælp for svært overvægtige personer, som trods adskillige forsøg har følt det umuligt at tabe sig. Operationen vil mindske mavesækkens kapacitet, så patienten ikke vil kunne forspise sig.

Avatar of Heidi Hald Christensen
Udgivet

En Gastric Bypass-operation kan være en stor hjælp for svært overvægtige personer, som trods adskillige forsøg har følt det umuligt at tabe sig. Operationen vil mindske mavesækkens kapacitet, så patienten ikke vil kunne forspise sig.

Generelt om behandlingen

Som en fordel vil en Gastric Bypass-operation ikke blot mindske indtagelsen af mad. Den vil også forårsage fysisk ubehag hos patienten, hvis han eller hun indtager sukkerholdige eller fedtholdige førevarer, hvilket vil gøre patienten mindre tilbøjelig til at indtage disse. Kroppens egen optagelse af fedt og sukker vil også mindskes ved denne operation.

En Gastrisk Bypass operation er en mere invasiv operation sammenlignet med for eksempel en gastrisk banding-operation, idet en Gastric Bypass-operationen involverer en markant omrykning af organerne i maveregionen, hvilket også gør operationen svær at omvende.

Operationen er indgribende og risikabel – med en dødsrate på 2 %. Disse odds skal dog opvejes mod den livstruende vægt, som patienten allerede døjer med.

Amerikanske studier har vist, at patienter, som undergår en Gastric Bypass-operation, har en 89 % større chance for at overleve inden for de næste 5 år end de, som ikke lader sig operere.

Operation er altså meget effektiv, men involverer også visse ulemper. Det er derfor meget vigtigt, at man diskuterer med sin læge, hvilken form for operation, der vil være mest passende.

Egnethed

Personer over 18 år, med et BMI (Body Mass Index) over 40, som har været overvægtige i mindst 5 år, og som trods adskillige forsøg ikke har kunnet tabe sig.

Personer med en afhængighed til alkohol samt sukkerholdige fødevarer/slik er ikke egnede.

Personer med et BMI over 60 eller en vægt på over 200 kg er ikke egnede til denne form for operation. For at kunne blive egnet til denne operation kan patienten vælge at gennemgå en gastrisk ballon-operation.

Personer som tidligere har undergået en operation i maveregionen, er muligvis ikke egnede.

Proceduren

bypass operationen

Tyndtarmen deles i 2 dele. Den nederste del af tyndtarmen vedhæftes den lille øvre mavesæk. Den anden del af tyndtarmen, vedhæftes længere nede på den nedre del af tyndtarmen

Gennem nogle små snit i maveregionen vil lægen separere mavesækken i 2 dele – en lille øvre og en stor nedre. Herefter deles tyndtarmen i 2 dele. Den nederste del af tyndtarmen vedhæftes den lille øvre mavesæk. Den anden del af tyndtarmen, som stadig er forbundet til den større mavesæk, vedhæftes længere nede på den nedre del af tyndtarmen.

Maden vil nu blive begrænset af den mindre mavesæk, idet den har en mindre kapacitet. Den større mavesæk vil stadig være forbundet til tyndtarmen, men dens funktion vil være erstattet af den lille mavesæk, idet den lille mavesæk er forbundet direkte til tyndtarmen, hvor maden vil passere igennem.

Operationen varer mellem 1-3 timer.

Bedøvelse

Operationen udføres i fuld bedøvelse.

Bi-virkninger

Idet mavesækken er blevet minimeret drastisk, kan patienten nemt komme til at spise mere, end der er plads til i den nye, lille mavesæk, og han/hun kan derfor opleve opkast.

Ved et stort vægttab over kort tid, kan man risikere at udvikle galdesten.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for at udvikle knogleskørhed eller andre relaterede sygdomme. Dette kan ske, hvis patienten ikke indtager nok calcium.

Man kan risikere at dø.

Heling og bedring

Patienter med lettere arbejde kan typisk genoptage deres arbejde efter en uges tid. Patienter med et fysisk krævende arbejde må vente i op til 6 uger, afhængigt af hvilken type arbejde de har.

Behandlingens varighed

Med en Gastric Bypass-operation medfølger en ny og permanent livsstil med helt nye spisevaner. Man skal være forberedt på et liv med en lille mavesæk, som kun kan rumme bittesmå portioner mad.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.