Gastric Banding (Gastrisk Banding)

En Gastric Banding henvender sig til personer med et BMI mellem 30 og 40, som har været overvægtige i mindst 5 år, og som trods adskillige forsøg ikke har kunnet tabe sig. Operationen er foretrukket blandt mange, idet den er mindre invasiv og at man tilmed kan justere mavesækkens størrelse efter operationen.

Avatar of Heidi Hald Christensen
Udgivet

En Gastric Banding henvender sig til personer med et BMI mellem 30 og 40, som har været overvægtige i mindst 5 år, og som trods adskillige forsøg ikke har kunnet tabe sig. Operationen er foretrukket blandt mange, idet den er mindre invasiv og at man tilmed kan justere mavesækkens størrelse efter operationen.

Generelt om behandlingen

Formålet med indgrebet er at reducere den daglige indtagelse af mad, ved at begrænse mavesækkens størrelse. En mindre mavesæk vil resultere i en hurtigere mæthedsfornemmelse, og patienten vil derfor spise mindre og tabe sig.

Ved en Gastric Banding-operation vil patienten få påsat et bånd på den øverste del af mavesækken. Dette bånd skal så hjælpe til at begrænse mavesækkens kapacitet og forhindre patienten i at forspise sig.

Mavesækkens øvre del vil stadig være forbundet til den nedre del, og maden vil derfor passere naturligt men langsomt, igennem til den nedre mavedel. Båndets restriktion af den øvre del af mavesækken vil sørge for, at maden kun kan passere meget langsomt igennem til den nedre del af mavesækken.

Den langsomme fordøjelsesprocess vil holde patienten mæt i længere tid og mindske yderligere unødig indtagelse af mad.

Den mindskede mavesæk vil også indeholde mindre mad ad gangen, og patienten er derfor tvunget til at spise i meget små mængder.

Som tidligere nævnt kan båndet justeres efter behov – også efter operationen. Båndet kan strammes, hvis patienten har behov for at mindske sin appetit yderligere, og det kan ligeledes løsnes, hvis patienten føler, at båndet er for stramt. Båndet består af en hul ring lavet af silikone, som fyldes med saltvand. Mængden af saltvand kan herved regulere, hvor fyldt og dermed stramt båndet skal være.

Hos de fleste patienter vil det være nødvendigt at stramme båndet under deres vægttabsprocess. Båndet justeres uden kirugi og kan fjernes igen, hvilket gør denne metode særligt fordelagtig.

Egnethed

Personer over 18 år med et BMI (Body Mass Index) mellem 30 og 40, som har været overvægtige i mindst 5 år, og som trods adskillige forsøg ikke har kunnet tabe sig.

Personer med en afhængighed af alkohol samt sukkerholdige fødevarer/slik er ikke egnede.

Proceduren

gastrisk band

Et bånd påsættes, på den øverste del af mavesækken.

Ved en Gastric Banding-operation vil lægen via en kikkertoperation indføre båndet og tilpasse det patientens mavesæk. Mavesækken vil blive syet hen over båndet for at sikre, at det holdes på plads. Båndet vil være forbundet til en tilslutningsslange, som føres ud til navlen, hvor den forbliver under huden. Det er via denne slange, at kirugen senere kan fylde båndet med saltvand efter behov, for at mindske mavesækkens kapacitet. Båndet vil blive fyldt gennem slangen ved brug af en særlig nål.

Operationen tager ca. 1-2 timer.

Bedøvelse

Operationen udføres under fuld bedøvelse.

Bi-virkninger

Der kan opstå problemer med indtagelsen af mad. Hvis problemet fortsætter, kan båndet løsnes.

Nogle patienter kan udvikle mavekramper, den første uges tid.

Risiko for komplikationer

Trods sin popularitet medfører Gastric Banding operationen en større risiko for at udvikle problemer med indtagelsen af mad, hvorimod lignende operationer, såsom gastrisk bypass som regel forvolder færre problemer.

Der er risiko for, at båndet kan forflytte sig. Dette kan ske, hvis patienten har forsøgt at klemme mere mad ned, end der er plads til. Man kan ligeledes risikere, at der går hul på båndet. Disse problemer kan der dog rettes op på.

Patienter, som flyver, kan udvikle luftbobler, hvilket kan forårsage problemer med at holde maden nede. I dette tilfælde, skal båndet tømmes omgående via en mindre operation.

Selve operationen medfører en risiko for beskadigelse af maven samt de nærliggende organer.

Heling og bedring

Personer med lettere arbejde kan vende tilbage til deres arbejde efter 2 uger. For de, som har et fysisk krævende arbejde, anbefales det at vente 3-4 uger.

Man skal være påpasselig med indtagelse af medicin, da nogle former for medicin kan forårsage mavesår. Det er derfor en god ide at spørge sin læge til råds, hvis man føler behov for smertestillende medicin.

Behandlingens varighed

Resultatet af en Gastric Banding-operation samt varigheden af resultatet, er meget individuelt og afhænger i høj grad også af patientens egen indsats.

Selve indgrebet er ikke ment som en nem løsning på vægttab, men snarere en hjælp til at ændre sine spisevaner og livsstil.

Hvis man vil opnå gode, holdbare resultater, må man derfor være forberedt på at skulle yde en helhjertet indsats. Patienter som supplerer med motion og en sund kost vil som regel opnå et større vægttab end de, som fortsat fører en usund livstil med fedtholdig mad, eller som ikke er aktive.

Patienten skal som udgangspunkt beholde båndet, efter han eller hun har nået sin optimale vægt. Hvis båndet fjernes, vil appetitten stige igen, og patienten vil højst sandsynligt øge sit madindtag og tage vægten på igen. I tilfælde af komplikationer kan båndet dog fjernes.

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.