Fedtsugning

Fedtsugning bruges til at fjerne fedtdepoter, som man ikke kan komme af med ved almindelig kost og motion. Fedtsugning egner sig derimod ikke som en kur mod overvægt. Man kan fedtsuge stort set alle steder på kroppen.

Fedtsugning bruges til at fjerne fedtdepoter, som man ikke kan komme af med ved almindelig kost og motion. Fedtsugning egner sig derimod ikke som en kur mod overvægt. Man kan fedtsuge stort set alle steder på kroppen.

Generelt om behandlingen

Fedtsugning er en procedure, som kan hjælpe patienten med at forme sin krop ved at fjerne uønsket fedt fra specifikke områder på kroppen.

Det er vigtigt at påpege, at fedtsugning på ingen måder er/kan være en erstatning for sund kost og motion, men den er derimod en metode til at fjerne fedtdepoter, der ikke forsvinder ved traditionelle vægttabs-metoder, så som sund kost og motion. Ofte vil det være fedtdepoter, der er hormonelt eller genetisk betingede.

Appelsinhud (cellulitis) og blodsprængninger forsvinder ikke ved en fedtsugning.

I dag findes der en del forskellige teknikker til fedtsugning, hvilket man bør være opmærksom på. Læs mere under "Procedure".

Fedtsugning foretages ofte alene men kan kombineres med f.eks. abdominalplastik, armplastik, lårplastik eller lignende behandlinger.

Egnethed

De bedste kandidater til en fedtsugning er både mænd og kvinder over 18 år, som er sunde og ligger inde for normalvægts-området, og som har aflejringer af fedt.

Da huden skal kunne trække sig sammen efter fedtsugningen, skal den helst være så elastisk som muligt. Da huden bliver slappere med alderen, vil ung alder være en fordel.

Proceduren

Fedtsugning foregår ved, at en steril kanyle, der er tilsluttet et sugende vakuum-apparat, føres ind under huden. Kirurgen suger derved fedtdepoterne ud af kroppen.

Inden fedtsugningen sprøjter maskinen normalt lokalbedøvelse og adrenalin ind i kroppen, i en mængde, der passer til den mængde fedt, der bliver fjernet.

Tiden det tager at udføre fedtsugningen varierer meget. Det afhænger af hvilket område, størrelsen på området der skal behandles, mængden af fedt der skal fjernes, samt hvilken slags bedøvelse og fedtsugningsteknik der bruges. Fra 1-3 timer.

Der findes en del forskellige metoder til fedtsugning. Fælles for dem alle er, at man fjerner lokaliseret fedt fra et eller flere områder på kroppen for at omforme denne og skabe proportion og harmoni.

Gennem et lille snit indsættes en smal kanyle, som bruges til at "støvsuge" fedtlaget, der ligger dybt under huden. Kanylen skubbes frem og tilbage igennem fedtlaget for at frigøre fedtcellerne og suge dem ud. Dette sker ved hjælp af en vakuumpumpe. Med fedtet kommer der også en del væske ud, og det er afgørende, at den væske, der tabes under fedtsugningen, bliver erstattet.

Der findes forskellige former for udstyr til fedtsugning. Visse apparater anvender ultralyd til at løsne fedtet, mens andet løsner fedtet ved hjælp af små vibrationer i kanylen.

Teknikker
Tør-teknikken er en gammel teknik og bruges ikke mere.

Tumescent-teknikken er en fedtsugningsmetode, hvor der indsprøjtes meget væske (en blanding af bl.a. lokal bedøvelse og saltvand) ind i området, som skal fedtsuges. Når væsken trænger ind i fedtet, opsvulmer det og bliver fast, hvilket gør "støvsugningen" lettere.

Våd-teknikken og Supervåd-teknikken minder om Tumescent, men adskiller sig ved, at man ikke indsprøjter lige så meget væske.

Til sidst er der Ultralyds-metoden. Denne teknik kræver en special kanyle, som producerer ultralyds-energi. Denne energi eksploderer fedtcellernes vægge, og gør dermed fedtet flydende, hvorefter det suges ud på almindelig vis.

Klinikkerne angiver normalt ikke selv, hvilken metode de anvender. Spørg derfor den enkelte klinik, hvis du vil vide mere om teknikken.

Bedøvelse

En fedtsugning foregår ambulant eller under kortvarig indlæggelse og enten i lokal- eller fuld bedøvelse alt efter lokalisation, omfang og teknik.

Bi-virkninger

Midlertidige hævelser, blodudtrædninger (blå mærker), ømhed, følelsesløshed og brændende fornemmelse på huden.

Risiko for komplikationer

En fedtsugning indebærer risiko for infektion og blødninger. Dårligt kosmetisk resultat – ujævn eller asymmetrisk overflade. Pigmentforandringer. Friktions-forbrændinger eller andre skader på hud eller nerver. Perforerings-skader på organerne. For meget væsketab, som kan betyde at patienten går i kredsløbschok.

Der er risiko for forbrændinger ved Ultralyds-metoden. Derudover er Ultralyds-metoden en forholdsvis ny teknik.

Ved Tumescent-teknikken, Våd-teknikken og Supervåd-teknikken er der risiko for forgiftning ved injektion af væske. Man anser dog Tumescent-teknikker for at være den mest sikre metode til dato, da bl.a. blodtab under fedtsugningen er minimeret.

Ved fedtsugninger af under 2 liter fedt er risikoen for komplikationer meget lav.

Heling og bedring

Arbejde kan genoptages efter ½ til 2 uger efter en fedtsugning. Anstrengende aktiviteter og sport kan normalt påbegyndes efter 3-4 uger. Der går 1 måned til et halvt år før hævelserne har lagt sig helt og til blodudtrædningerne er forsvundet.

Behandlingens varighed

Ved fedtsugning fjernes selve fedtcellerne. Derfor vil de fjernede fedtdepoter ikke opstå igen. Hvis man efterfølgende tager på, vil fedtet blive fordelt over hele kroppen.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Fedtsugning må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Denne artikel er skrevet af , Speciallæge i plastikkirurgi . Senest opdateret 23. marts 2020

Hans Henrik Steenfos

Hans Henrik Steenfos, speciallæge i plastikkirurgi, dr.med. driver og arbejder i Hovedstadens Plastikkirurgi. Hans Henrik Steenfos har tidligere stået for al plastikkirurgi hos Nygart Privathospital og gennem 12 år arbejdet som assisterende speciallæge hos Niels Peter Fisker i Ballerup. Herudover fungerer Hans Henrik Steenfos som plastikkirurgisk konsulent for Bornholm Regionskommune. Han har en lang uddannelse og bred erfaring i rekonstruktiv og kosmetisk plastikkirurgi.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Fedtsugning

textsms0
remove_red_eye0
watch_later 1 måned, 2 uger
Avatar of lailaa by tintin
textsms0
remove_red_eye4
watch_later 7 måneder, 3 uger
Avatar of SimoneKohl by SimoneKohl
textsms0
remove_red_eye42
watch_later 1 år, 1 måned
Avatar of Panini by Panini
textsms0
remove_red_eye33
watch_later 1 år, 4 måneder
Avatar of Luckystar by Luckystar

Spørg Lægen: Nyeste ekspertsvar i Fedtsugning

Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye11
watch_later 8 måneder, 1 uge
Avatar of Eunice34 by Nurse1
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye15
watch_later 10 måneder, 1 uge
Avatar of DELIKAT by DELIKAT
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye17
watch_later 11 måneder, 3 uger
Avatar of RuRu86 by RuRu86
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye59
watch_later 2 år, 8 måneder
Avatar of DELIKAT by DELIKAT
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye97
watch_later 3 år
Avatar of Maj83 by Maja83
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.