Fedtfrysning

Generes du af deller på f.eks. mave, kærlighedshåndtag, ryg, lænd eller lår? Så er fedtfrysning måske løsningen.

Avatar of Heidi Hald Christensen
Udgivet

Generes du af deller på f.eks. mave, kærlighedshåndtag, ryg, lænd eller lår? Så er fedtfrysning måske løsningen.

Hvad er fedtfrysning?

Fedtfrysning, også kaldet Coolsculpting, er en behandling, hvor man ved hjælp af applikatorer (mundstykker) der med et vakuum suges fast til huden udefra, nedkøler fedtet i et bestemt område af kroppen. Fedtcellerne kan ikke tåle nedkølingen og dør, hvorefter de bliver optaget i kroppen og udskilt naturligt.

Da det er selve fedtcellerne, man dræber, kommer fedtet ikke igen, og resultatet kan derfor sammenlignes med det fra en fedtsugning. Man kan dog generelt kun fjerne en mindre mængde fedt med fedtfrysning end med fedtsugning, så skal ofte mere end én fedtfrysnings-behandling til, før der er opnået et resultat, der kan sammenlignes med en kirurgisk fedtsugning.

Ligesom fedtsugning egner fedtfrysning sig ikke som fedmebehandling, altså hvis man er overvægtig. Det er til gengæld en god metode til at komme af med genstridige fedtdepoter, som man ikke kan komme af med på trods af en sund og aktiv livsstil.

Hvem er egnet til fedtfrysning?

Fedtfrysning henvender sig til både mænd og kvinder, som ønsker at opnå et varigt resultat, men som ikke ønsker et kirurgisk indgreb. For at kunne blive behandlet, er det nødvendigt at:

 • Det fedt man ønsker at få fjernet, er lokalt placeret
 • Ens vægt er stabil

Fedtfrysning henvender sig ikke til dig der:

 • Er under 18 år
 • Lider af kulde, – eller varme allergi
 • Lider af kryoglobulinæmi (proteiner i blodet)
 • Lider af kold nældefeber
 • Har en blødersygdom
 • Har kredsløbsproblemer (i dette tilfælde skal du have din læges accept)
 • Modtager blodfortyndende medicin
 • Har kræft eller en anden kritisk sygdom
 • Som kvinde er gravid eller ammer
 • Har en pacemaker
 • Er insulinkrævende diabetiker
 • Er svært overvægtig
 • Er nyopereret i området
 • Har nye og røde strækmærker
 • Er svært overvægtig
 • Har dårligt blodomløb eller nedsat lever og nyre funktion

Desuden kan områder med betændelse, sår, eksem, dermatitis eller brok, ikke behandles.

Proceduren

Ved hjælp af vakuum suges hud og fedt ind i mundstykket, hvorefter området udsættes for termisk chok gennem varme-kulde-varme påvirkning. Som reelt fedtfryses et område to gange. Behandlingen er smertefri, men man kan føle let ubehag, når huden og fedtet suges ind i mundstykket. Desuden kan kulden føles lettere ubehagelig, for nogle. Normalt fortager en hver form for ubehag sig omkring 10 minutter inde i behandlingen.

Behandlingens tiden afhænger af, hvor mange gange applikatoren skal sættes på, for at dække det ønskede område. En påsætning varer cirka 1 time, så hvis man skal have behandlet maven med f.eks. tre påsætninger, kan en behandling vare op til 3 timer.

Hvilke områder kan behandles?

De fleste områder af kroppen, kan behandles. De mest typiske områder er:

 • Øvre og nedre mave
 • Kærlighedshåndtag
 • Lænd
 • Lår
 • Knæ
 • Mandebryster
 • Øvre ryg/bh-delle

Bedøvelse

Fedtfrysning udføres uden nogen form for bedøvelse.

Hvilke bi-virkninger er der ved fedtfrysning?

Selvom der er meget få bivirkninger ved fedtfrysning, kan man opleve en eller flere af følgende:

 • Ømhed
 • Blå mærker
 • Inflammation
 • Lejlighedsvis hud følsomhed

Risiko for komplikationer

Proceduren ved fedtfrysning er godkendt af de amerikanske myndigheder, FDA, og foregår uden kirurgi. Desuden tager det omkringliggende væv ikke skade og man undgår narkose, sygemelding og medicin.

Der er derfor ingen risiko forbundet med fedtfrysning.

Heling og bedring

Efter behandlingen kan det behandlede område føles ømt og være rødt eller hævet, i et par dage efter. I langt de fleste tilfælde, kan du vende tilbage til dine normale aktiviteter; gå på arbejde, dyrke motion mv. umiddelbart lige efter en fedtfrysning.

Med fedtfrysning kan man tabe op til 20-25 % fedt, i det behandlede område. Dog er fedttabet ikke øjeblikkeligt, men sker meget gradvist. Resultatet af behandlingen viser sig derfor typisk først 2-3 måneder efter behandlingen, men det er selvfølgelig individuelt.

Behandlingens varighed

Varigheden af behandlingen forudsætter, at du spiser sundt og dyrker motion. Fedtet som fjernes ved fedtfrysning kommer ikke tilbage, men der er stadig risiko for, at tilbageværende fedtceller udvider sig. I dette tilfælde vil resultaterne opnået ved fedtfrysning blive mindre synlige.

Ofte stillede spørgsmål om fedtsugning

Hvorfor er fedtsugning et så populært indgreb?

Der er mange grunde hertil. Først og fremmest er fedtsugning en meget effektiv metode til at fjerne stædige depoter af fedt permanent. En anden grund er, at man praktisk talt kan fedtsuge alle steder på kroppen. Der er i øjeblikket en tendens til, at patienter får foretaget fedtsugning flere forskellige steder på kroppen ved samme operation. Fedtsugning er ligeledes en integreret del ved mange ansigtsløftninger.

Er fedtsugning et alternativ til motion og sund kost?

På ingen måder. Fedtsugning er hverken en kur mod fedme eller en erstatning for sund kost og motion. Derimod er fedtsugning en procedure, som har til formål at fjerne aflejringer af fedt, som netop ikke forsvinder ved fysiske aktiviteter og udfoldelser. De fleste plastikkirurger foretrækker derfor også, at deres patienter er normalvægtige eller kun en smule overvægtige når de skal opereres.

Kan jeg få foretaget en fedtsugning, hvis jeg er svær overvægtig?

Nej, hvis man lider af adipositas (fedme, svær overvægt) er man nødsaget til at tabe sig først.

Hvordan ved plastikkirurgen, hvor meget fedt han skal fjerne?

Det er et spørgsmål om dømmekraft. Kirurgen vil foretage en sådan vurdering på baggrund af hans ekspertise og erfaring.

Hvor meget fedt må man suge ved en fedtsugning?

Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste retningslinier for postoperativ behandling og observation ved fedtsugning er det ikke muligt at sætte en øvre grænse for, hvor stor en mængde fedt der kan suges ved en fedtsugning. Det afhænger af en konkret lægelig vurdering af patienten, hvori patientens overvægt og tidligere sygehistorie bl.a. indgår.

Vokser risikoen for komplikationer samstemmende med jo mere fedt der fedtsuges?

Ja, ifølge Sundhedsstyrelsens seneste retningslinier for postoperativ behandling og observation ved fedtsugning viser en nyere række undersøgelser, at risikoen for komplikationer er stigende, jo flere liter der fjernes. Omtrent 30 % af den fjernede mængde er plasma, og tilføres patienten ikke hurtigt tilstrækkelig væske ved større fedtsugninger, er der risiko for, at patienten går i kredsløbschok.

Har fedtsugning effekt på cellulitis (appelsinhud)?

Nej, fedtsugning har ingen effekt på cellulitis (appelsinhud). Dette er i hvert fald den generelle holdning blandt plastikkirurger, selvom der nok er andre, som vil påstå det modsatte.

Er der nogen som er døde af at få foretaget en fedtsugning?

Ja, det er der. Ifølge en amerikansk undersøgelse er der foretaget mere end 5 millioner fedtsugninger siden 1983. Siden dengang har der faktisk været talrige dødsfald. Der har blandt andet været sager, hvor organerne (f.eks. hjertet, leveren og milten) er blevet punkteret af kanylen. For god ordens skyld skal vi dog også gøre opmærksom på, at sådanne katastrofale tilfælde indtræffer yderst sjældent. Derudover er fedtsugning blevet mere sikkert med årene.

Hvordan vil arrene se ud efter en fedtsugning?

Arrene vil ikke være ret store. Arrenes størrelse svarer til det ar man vil pådrage sig, når man f.eks. får fjernet et modermærke. Ar vil dog aldrig være pæne i starten, men med tiden vil disse mindre synlige og flottere.

Er resultatet af en fedtsugning permanent?

Ja, resultatet af en fedtsugning er permanent, selvfølgelig forudsat at du ikke efterfølgende tager på i vægt. Hvis du efter fedtsugningen indtager mere energi (mad og drikke) end du forbrænder, vil der på sigt naturligvis igen oplagres fedt rundt omkring på kroppen. Derfor gælder det om at føre en sund livsstil, hvis man ønsker at bevare sin nye facon.

Mest læste svar i Spørg lægen om Fedtsugning

check_circle1
remove_red_eye1.1k
Avatar of cero2007 by cero2007
check_circle1
remove_red_eye636
Avatar of Ollo3000 by Ollo3000
check_circle1
remove_red_eye280
Avatar of ungogfrisk by ungogfrisk
check_circle1
remove_red_eye109
Avatar of aziza by aziza
check_circle1
remove_red_eye101
Avatar of Frøken smil by Frøken smil
check_circle1
remove_red_eye100
Avatar of sabienne by sabienne
check_circle1
remove_red_eye97
Avatar of ass by ass
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.