Brystvortereduktion

En reduktion af brystvorten eller areola er en forholdsvis simpel, hurtig og ukompliceret operation, som kan hjælpe personer, der føler, at deres brystvorter eller areolaer er for store.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

En reduktion af brystvorten eller areola er en forholdsvis simpel, hurtig og ukompliceret operation, som kan hjælpe personer, der føler, at deres brystvorter eller areolaer er for store.

Generelt om behandlingen

Brystforstørrende operationer er meget populære iblandt kvindelige patienter, men somme tider er problemet ikke deres bryster, men rettere deres brystvorter. Mange føler, at areola (den mørke hud omkring brystvorten) er for stor eller puffet, mens andre er utilfredse med brystvortens længde eller vidde. Et problem der kan påvirke en kvindes (eller mands) selvtillid markant. Heldigvis er brystvortekirugi en forholdvis simpel og hurtig operation, som kan give et godt kosmetisk resultat.

Selv om operationen er forholdsvis risikofri, må man være opmærksom på, at når først man har reduceret brystvorten eller areola, så er der ingen vej tilbage. Derfor er det meget vigtigt, at man gør sin læge opmærksom på, hvilken størrelse man ønsker, at brystvorten skal være.

Brystvortekirugi er ofte kombineret med et brystløft, en brystforstørrelse eller en brystreduktion.

Egnethed

Sunde og raske personer over 18 år, der ønsker en formindskning af areola eller deres brystvorter.

Proceduren

Proceduren for en brystvortereduktion afhænger af patientens individuelle situation, og der er derfor flere forskellige variationer af denne form for operation.

Oftest vil lægen fjerne et stykke af brystvorten og derefter sy sammen med selvopløselige tråde.

Ved en formindskning af areola vil lægen typisk fjerne den yderste eller inderste del af areola, og derefter sy sammen. Hvis areola er meget stor, vil den såkaldte slikkepinds-metode blive benyttet. Her vil lægen lave et snit rundt om areola og et vertikalt snit fra brystvorten og ned til nedre del af brystet, hvorefter snittet lukkes med selvopløselige tråde. Snittet har form som en slikkepind, deraf navnet.

For nogle vil en mindskning af areola medføre et mindre løft af brystet. Dette afhænger dog af mængden, der bliver fjernet.

Bedøvelse

Operationen foregår normalt ambulant og i lokalbedøvelse.

Bi-virkninger

Proceduren er stort set smertefri.

Risiko for komplikationer

Der er en risiko for infektion eller tab af følelsen i brystvorterne. Dette er dog meget sjældent. Evnen til at amme er oftest bevaret.

I nogle tilfælde vil huden omkring areola tabe noget af sit pigment. Dette kan der dog rettes på via tatovering af brystvorten for at genskabe den tabte farve (også kaldet mikropigmentering).

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Operationen tager som regel mellem 1-2 timer, og patienten kan tage hjem hurtigt efter.

Patienten kan bade dagen efter. Arbejde kan genoptages efter et par dage, og aktiviteter inden for en uges tid. Sårene heler hurtigt, og der er oftest ingen synlige ar. Stingene er selvopløselige og vil komme ud efter en uges tid.

Behandlingens varighed

Resultatet er som udgangspunkt permanent, men kroppen vil naturligvis fortsat ældes, med de naturlige forandringer af brysterne, som det vil medføre.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om brystreduktion og brystløft

Kan jeg amme efter en brystreduktion eller et brystløft?

Ja, dette er muligt ved mindre reduktioner og løft. Der vil dog være øget risiko for utilstrækkelig mælkeproduktion. Hvis der er tale om en stor brystreduktion, skal der ommøbleres så meget på kirtlen i forhold til brystvorten, at der ikke vil være mulighed for amning. Tal med en kirurg herom, så han eller hun kan vurdere dig.

Hvordan ved jeg, om jeg har behov for brystimplantater eller et brystløft?

Ét fundamentalt spørgsmål kan besvare dette: "Er problemet mangel på volumen eller er du utilfreds med faconen?" Hvis du er glad for dine bryster, som de ser ud i en bh, har du sandsynligvis tilstrækkelig med brystvæv, og kan derfor have glæde af et brystløft. Hvis du hverken bryder dig om dine bryster med eller uden bh på, ja så vil du højst sandsynligt være en god kandidat til en forstørrende brystoperation, måske kombineret med et bystløft. Din kirurg vil dog helt præcist kunne fortælle dig, hvilken procedure som er mest hensigtsmæssig for dig.

Er det muligt at forudsige, hvordan mine bryster vil komme til at se ud efter et løft?

Som det også er med al anden kosmetisk kirurgi, er det umuligt præcist at forudse, hvordan resultatet vil være efter endt operation. Du kan dog få en idé ved at tage en push-up bh på og kigge dig selv i spejlet. Din skålstørrelse vil ikke ændre sig efter et brystløft.

Er der noget jeg kan gøre for at fremskynde helingen efter et brystløft eller en brystreducering?

Det vigtigste er, at du får hvilet dig meget og spiser sundt. Derudover må du ikke sove på maven det første stykke tid, da vægten fra din krop og presset på dine bryster kan besværliggøre helingsprocessen.

Er der kvinder som afholder sig for et brystløft eller en -reduktion pga. de efterfølgende ar?

Ja, i aller højeste grad. Enhver kvinde som overvejer et løft eller en reduktion af sine bryster, bør omhyggeligt overveje, hvorvidt man kan acceptere de ar, som man unægtelig vil pådrage sig efter en sådan type operation.

Har rygning en negativ effekt, hvis jeg får foretaget et brystløft eller en brystreduktion?

Ja, udover at nikotinen trækker de små blodkar sammen, hvilket kan give grimmere og bredere ar (se spørgsmål under generelt), så æder rygning også elasticiteten i din hud. Bryster, som derfor bliver løftet eller reduceret, kommer på sigt til at hænge endnu mere end normalt, fordi rygningen gør huden slap.

Før- og efterbilleder

Artikler

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

Mest læste svar i Spørg lægen om Anden brystoperation

check_circle1
remove_red_eye299
Avatar of chanle by chanle
check_circle1
remove_red_eye251
Avatar of jmj by jmj
check_circle1
remove_red_eye203
Avatar of MarleneMille by MarleneMille
check_circle2
remove_red_eye156
Avatar of Cille66 by Cille66
check_circle1
remove_red_eye136
Avatar of kondi by kondi
check_circle1
remove_red_eye132
Avatar of mariemarie by mariemarie
check_circle1
remove_red_eye131
Avatar of LilQ by LilQ
check_circle1
remove_red_eye106
Avatar of Anitababe3 by Anitababe3
check_circle1
remove_red_eye104
Avatar of qwerty by qwerty
check_circle1
remove_red_eye103
Avatar of linse25 by linse25
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.