Brystrekonstruktion

Rekonstruktion af et bryst, som er blevet fjernet pga. kræft eller af en anden sygdom, er en kirurgisk operation, som kvinder, med kun et bryst, er meget taknemmelige for at få foretaget. Ved en brystrekonstruktion får man symmetrien tilbage i kroppen, men også en ændret selvopfattelse og stø ...

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Generelt om behandlingen

Rekonstruktion af et bryst, som er blevet fjernet pga. kræft eller af en anden sygdom, er en kirurgisk operation, som kvinder, med kun et bryst, er meget taknemmelige for at få foretaget.

Ved en brystrekonstruktion får man symmetrien tilbage i kroppen, men også en ændret selvopfattelse og større selvtillid. Derudover behøver man ikke længere at gå med en udvendig brystprotese.

Formålet med en brystrekonstruktion er at skabe en efterligning af brystet, så det ligner det andet bryst mest muligt. Denne efterligning kan enten udføres ved hjælp af et brystimplantat/brystprotese, ens eget væv eller begge dele. Man skal dog være opmærksom på, at en brystrekonstruktion ikke vil kunne genoprette brystets funktioner, ligesom det også vil føles og se anderledes ud end det raske bryst. Nye medicinske teknikker og forskning har dog gjort det muligt for kirurger i dag at skabe et godt kosmetisk resultat.

Man kan få foretaget en brystrekonstruktion af det mistede bryst alene, men nogle kvinder er nødt til eller foretrækker at få lavet en kosmetisk operation af det raske bryst også af hensyn til symmetri, form og/eller størrelse. Der kan enten være tale om en brystreduktion, et brystløft eller indsættelse af et silikoneimplantat. Ved indsættelse af implantat(er) skal disse udskiftes igen efter ca. 10-15 år.

Proceduren

Der findes forskellige metoder til brystrekonstruktion. Vi har her gennemgået de forskellige procedurer:

Protesemetoden

Brystprotesen/-implantatet, som enten kan være af saltvand eller silikone, indsættes oftest gennem det ar, der er efter den tidligere operation. Implantatet lægges under brystmusklen.

Denne metode kan kun anvendes, hvis det raske bryst er lille, eller hvis man accepterer, at det raske bryst på et senere tidspunkt opereres mindre for at opnå symmetri.

Ekspansionsmetoden

Denne metode bruges netop, hvis man ønsker indsættelse af et implantat, og hvis der er problemer med at opnå tilstrækkelig brystfylde ved hjælp af protesemetoden. I så fald får man indopereret en protese med justerbart rumfang – altså en ekspansionsprotese. Her kan vælges mellem et implantat med et justerbart saltvandskammer eller som en kombination af en silikoneprotese og et saltvandskammer.

Selve implantatet placeres under brystmusklen, og kan så tappes og fyldes via en ventil. Efter operationen vil man ca. en gang om ugen fylde saltvand i protesen, så patientens hud og muskel langsomt kan udvide sig og vænne sig hertil.

Vævslap-metoden

Man kan også få foretaget en brystrekonstruktion af ens eget hud-, fedt- og muskelvæv – en såkaldt lap, og deraf navnet på metoden. Lappen kan enten tages fra ryggen, maven, endebalden eller fra siden af kroppen under armhulen. Operationen har til hensigt at flytte vævet fra en af ovenstående områder til brystet, for at danne brystfylden, hvilket ofte vil erstatte brugen af en ekspansionsprotese. Hvis et ekspansionsimplantat anvendes, er der som regel ikke brug for så mange påfyldninger, som ved en ren ekspansionsmetode. Vævslap-metoden er større og mere langvarig end de andre metoder.

Når man har fået genskabt brystfylden ved en af ovenstående metoder, og når arrene er helet og vævet faldet til, kan man få lavet en brystvorte og areola (det mørke hud omkring brystvorten). Selve brystvorten bliver konstrueret af den hud og underhud, der findes på stedet. Derefter tatoveres brystvorten og areola for at opnå samme farve som på det raske bryst.

Bedøvelse

En brystrekonstruktion kræver ofte flere operationer. Det første indgreb, hvor brystfylden laves, foregår næsten altid i fuld bedøvelse og under indlæggelse i 2-5 dage. Ved vævslap-metoden: 5-10 dage.

Opfølgningsoperationer (f.eks. rekonstruktion af brystvorte) kan udføres under lokal bedøvelse kombineret med noget beroligende medicin og foretages oftest ambulant.

Bi-virkninger

Midlertidige hævelser omkring arrene, blodudtrædninger (blå mærker), føleforstyrrelser, ubehag og smerter. Træthedsfornemmelse og ømhed i 1-2 uger eller mere.

Ved vævslap-metoden vil der endvidere blive et ar i det område, hvor lappen tages fra.

Risiko for komplikationer

Der er risiko for infektioner, blødninger og følgevirkninger af bedøvelsen. Der er også risiko for dårlig sårheling, hvilket kan betyde store og grimme ar.

Ved brug af implantater er der risiko for vævsreaktion omkring implantatet og vævsdød. Der kan gå hul på implantatet, hvilket dog sker meget sjældent, men som kan betyde, at man skal omopereres. Der kan opstå kapselstramning, som viser sig ved forskellige grader af fasthed og ubehag. Der må anvendes specielle teknikker ved mammografi. Implantatet kan med tiden rykkes sig.

Der er uanset brug af fremgangsmåde risiko for et dårligt kosmetisk resultat, som f.eks. asymmetri på både bryster og brystvorter.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det for knap en ud af fire kvinder nødvendigt – nogle måneder efter operationen – at få foretaget en til to mindre operationer for at finjustere det rekonstruerede brysts form og placering, løsne indre ar (kapselstramning) eller evt. blot tilrette grimme ar.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Arbejdet kan genoptages efter 3-4 uger. Ved vævslap-metoden: 4-8 uger. Som hovedregel kan man sige, at patienten bør afholde sig fra tunge løft, anstrengende motion og sport samt sex i op til 4-8 uger.

Arrene vil langsomt blive mindre tydelige med tiden, men vær opmærksom på, at de aldrig helt vil forsvinde.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om brystforstørrende operation (brystforstørrelse)

Kan jeg amme efter en brystforstørrende operation?

Kvinder, som har fået gjort brysterne større, kan amme, hvis nerverne til brystvorten og mælkegangene er intakte. Det er dog ikke en god ide at amme mere end 3-4 måneder, da det i så fald vil gå ud over brysternes facon.

Kan mine brystvorter blive både stive og bløde igen efter indsættelse af brystimplantater?

Ja, en brystforstørrende operation vil ikke ændre ved de små muskler omkring brystvorterne.

Vil man kunne mærke forskel på brysterne efter indsættelse af implantater?

Der er ingen tvivl om, at du selv vil kunne mærke forskel. I starten vil du i højere grad kunne mærke implantaterne, men efter nogle måneder opblødes vævet omkring implantatet, og det vil så føles blødere. Silikoneimplantater føles mere naturlige end saltvandsimplantater.

Hvornår opnår mine bryster den endelige facon?

Dine bryster vil opnå den endelige facon efter hævelserne har lagt sig helt. Dette er individuelt fra person til person, men det sker ca. efter 2 måneder.

Hvad måles protesestørrelserne i?

Størrelsen på implantaterne måles ikke i skålstørrelse (a, b, c, d osv.), men derimod i gram eller milliliter. Ved en konsultation hos plastikkirurgen aftales en størrelse efter man har prøvet de forskellige muligheder.

Hvad er den mest almindelige implantatstørrelse?

Den mest almindelige implantatstørrelse i Danmark er 300 ml. Proteserne fås fra 100 ml. til 860 ml.

Holder brystimplantaterne hele livet?

Det er endnu uvidst, hvor længe de nyeste former for silikoneimplantater kan holde, og om de kan holde hele livet ud. De tidligere brystimplantater har normalt en holdbarhed på 10-15 år, hvorefter man igen skal under kniven.

Hvornår frarådes det at få indoperet brystimplantater?

Det frarådes blandt andet at få foretaget en brystforstørrelse, hvis man har fået konstateret kræft eller forstadier til kræft. Hvis man er gravid eller ammer, har sygdomme som lupus eller scleroderma eller har en infektion i kroppen er en brystforstørrende operation heller ikke at anbefale.

Er det vigtigt at holde sig i ro efter en brystoperation?

Ja, det er meget vigtigt. Det er vigtigt at arrene får ro til at hele. Det siger sig selv, jo mere du hiver og trækker i arrene jo grimmere bliver de. Og omvendt, jo mindre huden strækker sig, jo bedre vil dine ar hele og flottere vil de blive efterfølgende.

Er det en god idé at massere mine bryster efter en operation?

Først og fremmest bør du følge din plastikkirurgs anbefalinger. Men en månedstid efter operationen kan det være hensigtsmæssigt at massere dine bryster med lidt fugtighedscreme. Du kan eventuelt gøre det lige efter badet, hvor du er helt ren. I sidste ende skulle dette lille tiltag give dig blødere bryster.

Før- og efterbilleder

Artikler

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

Mylooks Community

Nyeste brugerindlæg i Anden plastikkirurgi og kosmetisk behandling

textsms9
remove_red_eye639
watch_later 6 år, 4 måneder
Avatar of susantrm by susantrm

textsms108
remove_red_eye5.9k
watch_later 6 år, 4 måneder
Avatar of Bella by Bella
textsms0
remove_red_eye480
watch_later 6 år, 10 måneder
Avatar of Bella by Bella

Mest læste svar i Spørg lægen om Anden brystoperation

check_circle1
remove_red_eye299
Avatar of chanle by chanle
check_circle1
remove_red_eye251
Avatar of jmj by jmj
check_circle1
remove_red_eye203
Avatar of MarleneMille by MarleneMille
check_circle2
remove_red_eye156
Avatar of Cille66 by Cille66
check_circle1
remove_red_eye136
Avatar of kondi by kondi
check_circle1
remove_red_eye132
Avatar of mariemarie by mariemarie
check_circle1
remove_red_eye131
Avatar of LilQ by LilQ
check_circle1
remove_red_eye106
Avatar of Anitababe3 by Anitababe3
check_circle1
remove_red_eye104
Avatar of qwerty by qwerty
check_circle1
remove_red_eye103
Avatar of linse25 by linse25
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.