Brystreduktion

Det kan være både fysisk og psykisk belastende at have meget store og hængende bryster. Ved en brystreduktion fjernes fedt, kirtelvæv og overskydende brysthud, hvilket vil gøre brysterne mindre, lettere og fastere.

Det kan være både fysisk og psykisk belastende at have meget store og hængende bryster. Ved en brystreduktion fjernes fedt, kirtelvæv og overskydende brysthud, hvilket vil gøre brysterne mindre, lettere og fastere.

Generelt om brystreduktion

Kvinder med meget store og hængende bryster vil ofte opleve mange forskellige slags helbredsproblemer på grund af den store vægtbelastning fra brysterne, så som ryg-, skulder- og nakkesmerter, hudirritation, skeletdeformiteter og vejrtrækningsproblemer. Bh-stropperne vil måske også lave store fordybninger i skuldrene.

En kvinde eller teenagepige, som har usædvanlig store bryster, vil i mange tilfælde have dårlig selvtillid og føle sig forlegen. En brystreduktion kan netop anvendes, hvis ovenstående gør sig gældende.

Andre fordele ved en brystreduktion er, at brysterne oftest vil være bedre proportioneret og at tøjet i fremtiden vil passe bedre til patientens nye krop. Areola (det mørke område rundt omkring brystvorten) kan også formindskes under operationen.

En brystreduktion udføres oftest for at opnå fysisk lindring, men kan også foretages udelukkende af kosmetiske grunde.

Hvem er egnet til brystreduktion?

Kvinder, der har så store bryster, at det giver dem fysiske eller psykiske/sociale problemer. Hvis operationen skal foretages udelukkende af kosmetiske årsager, skal man være over 18 år.

Sådan foregår en brystreduktion

Der findes en del forskellige teknikker, men den mest almindelige procedure er, at lave et såkaldt anker-formet snit. Dvs. et snit rundt om areola (det mørke område der omkranser brystvorten), et snit fra brystvorten og ned til nedre del af brystet og til sidst et bueformet snit, som følger brystets naturlige kontur.

Herefter fjernes overskydende kirtelvæv, fedt og hud for til sidst at flytte brystvorten og areola længere op på brystet. Derefter vil kirurgen sy huden sammen, og dermed skabe brysternes nye form og kontur. En anden og nyere teknik er den vertikale metode, også kaldet Le Jour- eller slikkepinds-metoden, hvor man kan nøjes med et snit rundt om areola og et vertikalt snit (deraf navnet) fra brystvorten og ned til nedre del af brystet. Herefter er princippet det samme som anker-metoden.

Fordelen ved den vertikale metode er, at man undgår det horisontale snit og patienten vil dermed få et ar mindre. Ved begge metoder vil en kirurg i nogle tilfælde gør brug af fedtsugning under armene ved barmen for at fjerne overskydende fedt. Man kan som hovedregel sige, at jo større brystet er, desto større vil snittene og dermed arrene blive.

Operationen tager 2-4 timer alt efter omfang.

Hvordan bliver man bedøvet under en brystreduktion?

Operationen foretages normalt i fuld bedøvelse og under indlæggelse eller ambulant.

Bi-virkninger

Midlertidig ømhed, hævelser, blodudtrædninger (blå mærker), ubehag og kvalme samt forandring i brystvortens følsomhed. Tør hud på brysterne. Permanente ar. Brystsmerter i ca. 2 uger.

Hvilke risici er der ved en brystreduktion?

Dårlig heling, som kan føre til større og grimmere ar. Risiko for at udvikle små sår rundt omkring brystvorten efter operationen, som dog kan behandles med antibiotikum. Dårligt kosmetisk resultat, hvilket kan betyde en smule asymmetri i brysterne eller uens placering af brystvorterne. Der er risiko for ikke at kunne amme efter operationen, da man under kirurgien fjerner mange af mælkekanalerne som fører til brystvorterne. Der er endvidere fare for at miste følelsen i brysterne og/eller brystvorterne permanent. Risiko for vævsreaktion og vævsdød.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Arbejdet kan genoptages efter 2 uger. Som hovedregel kan man sige, at patienten bør afholde sig for tunge løft, anstrengende motion og sport samt sex i op til 3-4 uger. Fysisk kontakt med brysterne: efter 4-6 uger. Blodudtrædningerne og hævelserne vil forsvinde efter ca. 2 uger. Arrene vil langsomt blive mindre tydelige med tiden, men vær opmærksom på, at de aldrig helt vil forsvinde.

Hvor lang tid varer resultatet af en brystreduktion?

Resultatet er som udgangspunkt permanent. Dog vil operationen ikke forhindre den naturlige formforandring af huden og brysterne, som kommer med alderen.

Hvad koster brystreduktion?

I Danmark koster operationen 27.000 – 40.000 kr.

Hvis brysterne er så store, at de giver fysiske eller psykiske problemer, kan man muligvis få dækket omkostningerne af den offentlige sygesikring. Dette kræver en henvisning fra egen læge.

Hvem må udføre brystreduktion i Danmark?

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.
Mylooks Community

Spørg Lægen: Nyeste ekspertsvar i Brystreduktion

Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye4
watch_later 4 måneder
Avatar of Martine1870 by Martine1870
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye27
watch_later 2 år, 5 måneder
Avatar of sjyli by sjyli
Spørg lægen
check_circle1
remove_red_eye93
watch_later 2 år, 10 måneder
Avatar of Reflex by Sana
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.