Gynækomasti - Brystreduktion for mænd

Rigtig mange mænd udvikler kvindelignende bryster, populært kaldet tævepatter. Ved en brystreduktion for mænd fjernes fedt og/eller kirtelvæv fra brysterne og i nogle tilfælde også hud. Resultatet er et fladere og fastere bryst.

Rigtig mange mænd udvikler kvindelignende bryster, populært kaldet tævepatter. Ved en brystreduktion for mænd fjernes fedt og/eller kirtelvæv fra brysterne og i nogle tilfælde også hud. Resultatet er et fladere og fastere bryst.

Generelt om behandlingen

Gynækomasti er den medicinske betegnelse for mandlig brystudvikling. Det kommer fra græsk og betyder kvindelignende bryster.

En amerikansk undersøgelse har vist, at 40-60 % af de amerikanske mænd rammes af gynækomasti. Den kan både ramme kun det ene bryst, men også begge. Selvom man i dag har erfaret, at noget medicin kan sammenkædes med mandlig brystudvikling, så har man dog ikke kendskab til årsagerne herom i hovedparten af tilfældende.

For mænd, som ønsker at gøre noget ved gynækomasti, kan en kirurgisk brystreduktion hjælpe på problemet. Formålet med operationen er at fjerne fedt- og/eller kirtelvæv fra brysterne, og i nogle sjældne tilfælde også overskydende hud. Dette indgreb resulterer i et fladere og fastere bryst samt en flottere mandlig brystkontur. Er brystvorten stor, kan denne også mindskes ved samme operation.

Egnethed

Den bedste kandidat til mandlig kirurgisk brystreduktion er en sund, nomalvægtig eller let overvægtig mand i hvilken som helst alder, som har elastisk hud og som desuden er psykisk stabil.

Proceduren

Hvis overskydende kirtelvæv er den primære årsag til brystudviklingen, så vil man bortskære dette med en skalpel. Fjernelsen vil enten foretages alene eller i forbindelse med en fedtsugning. Under normal procedure vil snittet lægges et ikke iøjenfaldende sted, enten under armen eller i kanten af areola (det mørke område rundt omkring brystvorten). Gennem dette snit vil kirurgen så fjerne overskydende kirtelvæv, fedt og hud.

Som hovedregel kan man sige, at jo mere fedt- og kirtelvæv der skal fjernes, jo større vil snittet være og desto større vil arret blive. I tilfælde af, at man bruger fedtsugning til at fjerne overskydende fedt, vil kanylen oftest indsættes gennem det allerede eksisterende snit.

I det tilfælde, at patientens brystudvikling fortrinsvis består af overskydende fedtvæv, vil kirurgen fortrække brug af fedtsugning. Her vil lægen indsætte en kanyle, som er fastgjort til en vakuumpumpe, gennem et snit enten langs kanten af areola eller under armen. Kanylen skubbes herefter frem og tilbage igennem fedtlaget for at frigøre fedtcellerne for til sidst at suge dem ud.

Læs mere om fedtsugning og teknikkerne her.

I sjældne tilfælde, hvor store mængder af fedt- eller kirtelvæv skal fjernes, vil huden efter operation måske ikke tilpasse sig den nye mindre brystkontur, hvorfor det så vil være nødvendigt at bortskære overskydende hud.

Bedøvelse

Operationen kan enten udføres i lokal bedøvelse med noget beroligende medicin eller i fuld bedøvelse. Indgrebet foretages oftest ambulant, men indlæggelse vil i sjældne tilfælde blive anbefalet.

Bi-virkninger

Midlertidig utilpashed, blodudtrædninger (blå mærker), følelsesløshed i brysterne, ømhed og brændende fornemmelser.

Risiko for komplikationer

Væsketab eller væskeansamlinger. Friktions-forbrændinger eller andre skader på hud eller nerver. Dårligt kosmetisk resultat – ujævn overflade eller asymmetri i brysterne eller brystvorterne. Pigmentforandringer i brystområdet. Hvis overskydende hud også skal fjernes, vil der endvidere være risiko for store og grimme ar.

Der er risiko for følgevirkninger af bedøvelsen, infektion, blødninger, dårlig sårheling og dårligt kosmetisk resultat samt for blodansamlinger.

Ingen form for kirurgi er risikofri, men meget alvorlige komplikationer indtræffer dog meget sjældent.

Heling og bedring

Arbejde kan genoptages efter 3-7 dage. Anstrengende aktiviteter og sport kan normalt påbegyndes efter 2-3 uger. Blodudtrædninger og hævelser vil normalt forvinde helt efter 3 til 6 måneder.

Behandlingens varighed

1-2 timer eller mere alt efter karakter og omfang.

Lovkrav til behandler og klinik

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Ofte stillede spørgsmål om gynækomasti (mandlig brystudvikling)

Hvad er gynækomasti og hvad betyder det?

Gynækomasti er den medicinske betegnelse for mandlig brystudvikling. Det kommer fra græsk og betyder kvindelignende bryster.

Hvor mange mænd i Danmark bliver opereret for gynækomasti?

Ifølge Sundhedsstyrelsens tal fra 2003 over kosmetiske operationer udført i Danmark på private klinkker, blev der udført 162 operationer for gynækomasti i 2003. Hvis man inkluderer operationer foretaget på de offentlige sygehuse er tallet større.

Kan jeg behandles for mandlig brystudvikling (gynækomasti)?

Ja, det kan du godt. Benyt dig af vores trin for trin-guide. Den kan hjælpe dig med at finde frem til en behandling mod gynækomasti, og derudover finde en klinik, der tilbyder denne operation.

Mest læste svar i Spørg lægen om Brystoperation for mænd

check_circle1
remove_red_eye32
by Anonym
check_circle1
remove_red_eye28
Avatar of Michael1990 by Michael1990
check_circle1
remove_red_eye23
Avatar of juice89 by juice89
check_circle1
remove_red_eye14
Avatar of caspar by caspar
check_circle1
remove_red_eye11
Avatar of denfortvivlede by denfortvivlede
check_circle1
remove_red_eye9
Avatar of ben by ben
check_circle1
remove_red_eye8
Avatar of fodbolddrengen by fodbolddrengen
check_circle1
remove_red_eye8
Avatar of Mink by Mink
check_circle1
remove_red_eye7
Avatar of lina-pigen by lina-pigen
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.