Brystforstørrelse med brystimplantater

Ved indsættelse af brystimplantater kan man opnå større og flottere bryster. Implantaterne kan indeholde saltvand eller silikone, som har hver deres fordele og ulemper. Begge typer er tilgængelige i runde og dråbeformede udgaver.

Avatar of Peter Bowall-Jensen
Udgivet

Ved indsættelse af brystimplantater kan man opnå større og flottere bryster. Implantaterne kan indeholde saltvand eller silikone, som har hver deres fordele og ulemper. Begge typer er tilgængelige i runde og dråbeformede udgaver.

Generelt om brystforstørrelse med implantater

Ved en brystforstørrelse indsættes brystimplantater kirurgisk. Derved opnår man større og ofte pænere bryster.

Indsættelse af brystimplantater anvendes, hvis brysterne synes for små og ikke hænger væsentligt (ellers er det også nødvendigt med et brystløft.

Implantaterne kan enten have en glat eller nopret skal. Derudover findes de i runde og dråbeformede udgaver. Der skal gøres opmærksom på, at implantaterne skal udskiftes igen efter ca. 10-15 år. Man skal endvidere, efter et brystforstørrende indgreb, aflægge kontinuerlige lægebesøg.

Silikoneimplantater er de mest anvendte i Danmark, hvilket skyldes, at de føles mere naturlige end saltvandsimplantater.

Saltvandsimplantater føles ikke så naturlige som silikoneimplantater. Til gengæld er de nemmere at skifte, og de skygger ikke så meget, når man skal have foretaget mammografi. De føles også mere naturligt varme.

Implantatet kan variere i både form og størrelse, hvilket muliggør en individuel tilpasning alt efter patientens behov.

Hvem er egnet til en brystforstørrelse?

Sunde og raske kvinder over 18 år, der ønsker større og/eller flottere bryster. Hvis du dog er under 20 år, er dine bryster ikke nødvendigvis færdigudviklede, og derfor kan det påvirke deres udvikling, at du får lagt brystimplantater ind.

Personer, der har fået konstateret kræft eller forstadier hertil, har en aktiv infektion i kroppen, er gravid eller ammende, eller lider af autoimmune sygdomme som lupus eller scleroderma er ifølge Sundhedsstyrelsen uegnede til indgrebet.

Sådan foregår brystforstørrelse med brystimplantater

Placering af operationssnittet

Muligheder for placering af snittet

Metoden ved indsættelse og placering af implantaterne afhænger blandt andet af din anatomi og kirurgens anbefalinger. Ved operationen kan implantaterne enten lægges oven på musklen eller under.

For så vidt angår operationssnittet, kan dette principielt lægges i folden under brystet, langs vorten eller i armhulen. Implantatet kan endvidere indlægges gennem et lille zig-zag ar inde i brystvorten.

Ifølge Sundhedsstyrelsen giver et korrekt placeret implantat det bedste kosmetiske resultat, og arrets placering er derfor at sekundær betydning.

Operationen tager 1-3 timer.

Hvordan bliver man bedøvet?

Operationen foregår ambulant eller under kortvarig indlæggelse og oftest i fuld bedøvelse.

Hvilke bi-virkninger er der ved en brystforstørrelse?

Midlertidig ømhed, hævelse, blodudtrædninger (blå mærker) samt forandring i brystvortens følsomhed. Der pådrages et permanent ar.

Risici ved en brystforstørrelse

Der er risiko for at implantatet placeres upræcist, eller at der går infektion omkring det, hvorfor en ny operation vil være nødvendig.

Der også risiko for, at arvævet rundt om det kunstige implantat vil blive meget stramt og hårdt. Dette skyldes organismens reaktion på implantatets unaturlige form og kaldes kapselkontraktur eller kapselstramning.

Ved enhver operation er der risiko for komplikationer i forbindelse med bedøvelsen, blødninger, infektion, dårlig sårheling og blodansamlinger.

Ingen kirurgi er risikofri, men det er samtidig vigtigt at påpege, at meget alvorlige komplikationer er meget sjældne.

Der er risiko for beskadigelse af nerveforsyningen til brystvorteområdet, hvilket kan medføre en ændret følsomhed af området.

Risiko for vævsreaktion omkring implantatet og vævsdød. Der kan gå hul på implantatet, hvilket dog sker meget sjældent, og kan betyde at man skal omopereres.

Implantatet kan med tiden rykke sig, og derved give et mindre kosmetisk flot resultat.

Ved silikoneimplantater må der anvendes specielle teknikker ved mammografi.

Der er en meget lille risiko for at udvikle ”brystimplantat-relateret lymfekræft”. Man regner med, at der på verdensplan årligt er ca. 1-2 tilfælde pr. 100.000 kvinder med brystimplantater. Det er altså en sjælden kræftform.

Se også denne vejledning fra Sundhedsstyrelsen:
Risici ved at få indsat brystimplantat – til kvinder, der overvejer brystforstørrende operation (pdf)

Heling og bedring efter brystforstørrelse

Arbejde kan genoptages efter nogle dage. Som hovedregel kan man sige, at patienten bør afholde sig fra tunge løft, anstrengende motion og sport samt sex i ca. 3 uger. Fysisk kontakt med brysterne: efter 3-4 uger. Arret vil langsomt blive mindre tydeligt med tiden, men vær opmærksom på, at det aldrig helt vil forsvinde.

Hvor lang tid holder resultatet af en brystforstørrelse?

Implantaterne holder i 10-15 år, hvorefter de skal skiftes.

Hvad koster en brystforstørrelse med brystimplantater?

I Danmark ligger prisen i niveauet 25.000 – 40.000 kr alt efter implantattype, samt garanti (kapselforsikring), omfanget af bedøvelse, og hvorvidt der er indlæggelse.

Prisen i Danmark er relativt lav i disse år, mens den faglige standard og serviceniveauet er højt. Det skyldes i høj grad, at privathospitalerne konkurrerer om de private patienter. Det kan derfor normalt ikke betale sig at rejse til udlandet for at få en brystforstørrelse, da besparelsen er begrænset, og man mister muligheden for patientforsikring og retten til at gå til patientklagenævnet, hvis noget skulle gå galt.

Hvem må lægge brystimplantater ind?

 • Indgrebet må kun udføres af læger med ret til selvstændigt virke.
 • Der må ikke anvendes medhjælp.

Illustrationerne i denne artikel er venligst udlånt af Sundhedsstyrelsen.

Ofte stillede spørgsmål om brystforstørrende operation (brystforstørrelse)

Kan jeg amme efter en brystforstørrende operation?

Kvinder, som har fået gjort brysterne større, kan amme, hvis nerverne til brystvorten og mælkegangene er intakte. Det er dog ikke en god ide at amme mere end 3-4 måneder, da det i så fald vil gå ud over brysternes facon.

Kan mine brystvorter blive både stive og bløde igen efter indsættelse af brystimplantater?

Ja, en brystforstørrende operation vil ikke ændre ved de små muskler omkring brystvorterne.

Vil man kunne mærke forskel på brysterne efter indsættelse af implantater?

Der er ingen tvivl om, at du selv vil kunne mærke forskel. I starten vil du i højere grad kunne mærke implantaterne, men efter nogle måneder opblødes vævet omkring implantatet, og det vil så føles blødere. Silikoneimplantater føles mere naturlige end saltvandsimplantater.

Hvornår opnår mine bryster den endelige facon?

Dine bryster vil opnå den endelige facon efter hævelserne har lagt sig helt. Dette er individuelt fra person til person, men det sker ca. efter 2 måneder.

Hvad måles protesestørrelserne i?

Størrelsen på implantaterne måles ikke i skålstørrelse (a, b, c, d osv.), men derimod i gram eller milliliter. Ved en konsultation hos plastikkirurgen aftales en størrelse efter man har prøvet de forskellige muligheder.

Hvad er den mest almindelige implantatstørrelse?

Den mest almindelige implantatstørrelse i Danmark er 300 ml. Proteserne fås fra 100 ml. til 860 ml.

Holder brystimplantaterne hele livet?

Det er endnu uvidst, hvor længe de nyeste former for silikoneimplantater kan holde, og om de kan holde hele livet ud. De tidligere brystimplantater har normalt en holdbarhed på 10-15 år, hvorefter man igen skal under kniven.

Hvornår frarådes det at få indoperet brystimplantater?

Det frarådes blandt andet at få foretaget en brystforstørrelse, hvis man har fået konstateret kræft eller forstadier til kræft. Hvis man er gravid eller ammer, har sygdomme som lupus eller scleroderma eller har en infektion i kroppen er en brystforstørrende operation heller ikke at anbefale.

Er det vigtigt at holde sig i ro efter en brystoperation?

Ja, det er meget vigtigt. Det er vigtigt at arrene får ro til at hele. Det siger sig selv, jo mere du hiver og trækker i arrene jo grimmere bliver de. Og omvendt, jo mindre huden strækker sig, jo bedre vil dine ar hele og flottere vil de blive efterfølgende.

Er det en god idé at massere mine bryster efter en operation?

Først og fremmest bør du følge din plastikkirurgs anbefalinger. Men en månedstid efter operationen kan det være hensigtsmæssigt at massere dine bryster med lidt fugtighedscreme. Du kan eventuelt gøre det lige efter badet, hvor du er helt ren. I sidste ende skulle dette lille tiltag give dig blødere bryster.

Før- og efterbilleder

Artikler

 • Hidtil har eneste mulighed for at få foretaget en brystforstørrende operation været at indsætte brystimplantater. I dag findes også en anden mulighed, nemlig brystforstørrelse med eget fedt også kaldet fedttransplantation.

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

 • Brystimplantater er implantater fremstillet af saltvand eller silikone. Under en brystforstørrende operation indsætter man brystimplantater i brysterne for at gøre dem større og for at give dem en flottere form. Operationen, hvor man indsætter brystimplantater, hedder brystforstørrende operation. Læs mere om operationen her:

 • Hver kvinde er unik, og der er derfor udviklet mange forskellige former for brystimplantater, så du har mulighed for at opnå netop det resultat, som passer til dig og din krop.

 • Før du kaster dig ud i plastikkirurgi eller andre former for kosmetiske behandlinger på et privathospital eller en privat klinik, er det en god ide at kende lidt til de regler, der gælder på området. Der er for nylig indført skærpede krav til, hvem der må udføre de forskellige behandlinger.

 • Hidtil har eneste mulighed for at få foretaget en brystforstørrende operation været at indsætte brystimplantater. I dag findes også en anden mulighed, nemlig brystforstørrelse med eget fedt også kaldet fedttransplantation.

 • Brystet er for de fleste kvinder et vigtigt symbol på feminitet og seksualitet, og derfor vælger flere og flere at få foretaget en brystoperation enten i form af en brystforstørrende operation, brystløft, brystreduktion eller brystrekonstruktion.

 • Brystimplantater er implantater fremstillet af saltvand eller silikone. Under en brystforstørrende operation indsætter man brystimplantater i brysterne for at gøre dem større og for at give dem en flottere form. Operationen, hvor man indsætter brystimplantater, hedder brystforstørrende operation. Læs mere om operationen her:

 • Hver kvinde er unik, og der er derfor udviklet mange forskellige former for brystimplantater, så du har mulighed for at opnå netop det resultat, som passer til dig og din krop.

 • Før du kaster dig ud i plastikkirurgi eller andre former for kosmetiske behandlinger på et privathospital eller en privat klinik, er det en god ide at kende lidt til de regler, der gælder på området. Der er for nylig indført skærpede krav til, hvem der må udføre de forskellige behandlinger.

Mest læste svar i Spørg lægen om Brystforstørrende operation

check_circle1
remove_red_eye1k
Avatar of Dildil by Dildil
check_circle1
remove_red_eye650
Avatar of den unge mor by den unge mor
check_circle1
remove_red_eye480
Avatar of ciliani by ciliani
check_circle1
remove_red_eye444
Avatar of LisaL by LisaL
check_circle1
remove_red_eye353
Avatar of Isabella by Isabella
check_circle1
remove_red_eye237
by Anonym
Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
 • Gratis og uforpligtende
  Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
 • Tryghed og kvalitet
  Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
 • Spar penge
  Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.