Af Jens Jørgen Elberg, Speciallæge i plastikkirurgi

Brystforstørrelse med eget fedtvæv er en ny teknik, hvor fedt suges ud fra områder på kroppen som f.eks. mave og lår og indsprøjtes i brysterne mhp. forstørrelse eller forbedret form. Fordelene er at man undgår et brystimplantat, samt får fedtsuget områder med uønsket fedt. Ulempen er, at forstørrelsen af brysterne er begrænset, ligesom behandlingen ofte skal gentages flere gange.

Generelt om behandlingen

Der kan være forskellige årsager til, at en kvinde ønsker en brystforstørrelse. Hos unge kvinder skyldes det oftest, at brysterne opleves for små i forhold til kroppens øvrige dimensioner. Hos mere modne kvinder er der ofte tale om, at brysterne er blevet mindre og eventuelt slappe efter fødsler og amning. Endelig kan stor forskel på brysterne være årsag til, at man ønsker korrektion. Nogle kvinder ønsker efter mange år med implantater måske i forbindelse med kapselproblemer, at implantaterne fjernes. Disse kvinder efterspørger i tiltagende grad også brystforstørrelse med eget fedtvæv. Uanset årsagen kan en brystforstørrelse med eget fedtvæv være en god løsning, men der er forhold, man grundigt skal overveje før beslutningen træffes.

Brystforstørrelse med eget fedt adskiller sig på flere måder fra brug af implantater. Det første man skal gøre sig klart er, at der hos størsteparten af kvinder ikke kan opnås en brystforstørrelse af samme omfang, som det der kan opnås med implantater. Typisk kan man forvente en forstørrelse i intervallet fra 150 – 250 ml, hvor det gennemsnitlige brystimplantat er på 275-325 ml. Det vil ofte være nødvendigt at operere flere gange (2-3 gange), og teknikken er derfor dyrere end implantater. De nødvendige donorområder skal være tilstede. Man anvender ofte fedt fra maven, hofter samt inderside af lår og ridebukseområderne.

Det er klart, at hvis man kan acceptere disse begrænsninger, er der nogle åbenlyse fordele ved brug af eget fedt frem for implantater, idet brysterne bliver mere naturlige, og  der kan samtidigt være en gevinst ved fedtsugning af nogle områder på kroppen.

Når man aftaler  brystforstørrelse med eget fedt  vurderes resultatet efter den første operation  efter 3 måneder. Sammen bliver kirurgen og patienten enige om, hvorvidt det er nødvendigt med endnu en operation. En del af det fedt der indsprøjtes i brysterne vil forsvinde, og det er individuelt, hvor stor denne del er. Først efter ca 2-3 måneder kan man regne med resultatet.

Hvis  man er over 35 år anbefaler vi, at man  får foretaget en mammografi inden operationen. Hvis man  tidligere har fået foretaget en mammografi, må denne højst være 12 måneder gammel.

Hvem er egnet til operationen?

Kvinder som ønsker korrektion af deres bryster og som har egnede fedtdepoter er kan få foretaget brystforstørrende operation med eget fedt.

Hvordan foregår brystforstørrelse med eget fedt?

Der findes flere forskellige teknikker til BFO med eget fedt. Teknikkerne adskiller sig ved måden at behandle fedtet på efter udsugning og inden indsprøjtningen. Ved en teknik suges fedtet ud som ved en almindelig fedtsugning, hvorefter fedtet adskilles fra blod og væske og overføres til mindre kanyler. En mere moderne teknik med brug af Bodyjet-apparatur udnytter at fedtet suges ud under samtidig indsprøjtning af væske, hvorved fedtet er bedre egnet til direkte at indsprøjte i brystet.

Efter en grundig forundersøgelse, hvor man gennemgår operationen, det forventede resultat, risici og forventet pris, skal kvinden overveje indgrebet i 7 dage. Herefter kan hun give sit informerede samtykke. Ved forundersøgelsen vil man aftale, hvor fedtet skal tages fra, ud fra kvindens ønske og de tekniske muligheder. På operationsdagen tegnes op, hvorfra fedtet skal tages og indføres.

Efter kvinden er  bedøvet foretages fedtsugningen. Fedtet suges op i en særlig beholder, som  adskiller fedt fra blod og andre væsker. Fedtet overføres til mindre sprøjter og med specielle kanyler indsprøjtes det i brysterne gennem millimeterstore huller, hvis ar senere ikke kan ses . Idet man ved at ca 25-50% af fedtet  forsvinder (tilintetgøres af kroppens celler) forsøger man at kompensere for dette, ved at indsprøjte mere fedt end nødvendigt.  Området som er blevet fedtsuget skal komprimeres efter operationen med en særlig bandage, brysterne støttes med en velsiddende bh.

Bedøvelse

Behandlingen kan foregå i lokalbedøvelse, men oftest anvendes fuld bedøvelse.

Bi-virkninger

Ved et hvert kirurgisk indgreb har man risiko for infektion, ligesom der kan opstå blødning under huden. Dette er dog ekstremt sjældent i forbindelse med dette indgreb.

Nogle mennesker oplever forbigående føleforstyrrelser, der hvor de er blevet fedtsuget.

Indgrebet medfører nogle små ar (ca 5 mm), i det område hvor man foretager fedtsugningen. Arrene ved brysterne er ikke synlige.

De fleste patienter oplever en eller anden form for forbigående misfarvning i behandlingsområderne.

Indgrebet er typisk ikke forbundet med store smerter, og de smerter som måtte opstå kan behandles med fx panodil e.lign. Som nævnt ovenfor,  forsvinder  en del af det fedt som sprøjtes ind.

Risiko for komplikationer

Der er en risiko for at områderne, hvor der er fedtsuget bliver  ujævne, som tilfældet også er efter almindelige fedtsugninger.

Rygning medfører øget risiko for infektion og øger  tabet af det indsprøjtede fedt. Er man ryger, tilrådes derfor totalt rygestop (i hvert fald i behandlingsperioden).

Der kan være en risiko for at en brystforstørrende operation kan påvirke din mulighed for senere amning, men forholdet er dårligt belyst. Kontrol for brystkræft kan fortsat foretages, men der kan være en lille risiko for at små områder med fedtvæv omdannes til arvæv i brystet og dermed vil kunne  føles som en knude i brystet. Mammografi kan udføres og vil i de fleste tilfælde kunne udelukke, at det drejer sig om noget ondartet. Er der tvivl bør en sådan knude naturligvis fjernes. Der har været en del usikkerhed om hvorvidt denne brystforstørrelsesteknik kan give usikre resultater ved mammografi, men der er i dag stort set enighed om, at man kan skelne de forandringer, der kan ses ved brystkræft fra de forandringer, der kan ses efter fedtindsprøjtning.

Heling og bedring

Efter indgrebet, indlægges man i klinikken til dagen efter. Man skal bære en stram BH og bandage på det fedtsugede område i 4-5 uger. Huden er syet med en tråd som skal fjernes,  du skal derfor komme til en kontrol efter 12-14 dage, hvor vi ser at alt er, som det skal være, og du vil have lejlighed til at stille spørgsmål.

Det giver sig selv at man ikke kan foretage hård fysisk aktivitet i denne periode. Det er almindeligt, at man er sygemeldt fra sit arbejde i 1-2 uger efter operationen, men har man et fysisk krævende arbejde kan sygemelding i op til 3 uger være nødvendig.

Behandlingens varighed

Resultatet når den samlede behandling er overstået og der er gået 3 måneder er varigt. Dog skal man være klar over at det fedtet, som alt andet fedt, følger kroppens fysiologi. D.v.s. at tager man på, øges volumen af brysterne, ligesom den mindskes ved vægttab. Dette er i øvrigt fuldstændig det samme for bryster som ikke har været behandlet.

Prisniveau

Prisniveauet er i Danmark fra kr. 28.000-40.000.

Lovkrav til behandler og klinik

Brystforstørrelse med eget fedt er i Danmark, omfattet at bekendtgørelse om kosmetisk kirurgi. Således må indgrebet kun udføres af speciallæger i plastikkirurgi, efter mundtligt og skriftligt indformeret samtykke og 7 dages betænkningstid.

Jens Jørgen Elberg

Jens Jørgen Elberg er Overlæge på Rigshospitalets klinik for plastikkirurgi, brystkirurgi og brandsårsbehandling, hvor han er ansvarlig for almen og rekonstruktiv plastikkirurgi. Han har 17 års erfaring med kosmetisk kirurgi, hvor hans interesse især knytter sig til brystkirurgi. Jens Jørgen Elberg er aktiv forsker inden for plastikkirurgiske emner og har udgivet et stort antal internationalt publicerede artikler samt undervist på talrige kurser og kongresser. Han er præsident for European Board of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery (EBOPRAS).

Premiumsponsorer
Match finder det bedste tilbud til dig!
Udfyld skemaet og bliv ringet op af en Mylooks-rådgiver inden for 1-2 hverdage. - Det er gratis og uforpligtende. Vi skaber overblikket for dig, så du kan vælge den helt rigtige klinik.
  • Gratis og uforpligtende
    Inden for en uge bliver du kontaktet op af din personlige Mylooks-rådgiver, der ud fra dine særlige ønsker og behov vil finde det bedste tilbud til dig blandt de dygtigste behandlere.
  • Tryghed og kvalitet
    Mylooks henviser kun til klinikker, der har fået 5 ud af 5 stjerner af deres kunder. Mylooks har Danmarks største database af uafhængige klinikbedømmelser, indsamlet gennem mere end 10 år.
  • Spar penge
    Mylooks har over 30.000 brugere, og kan dermed få de bedste priser til dig hos klinikkerne. På den måde sparer du op til 30 % på plastikkirurgi og helt op til 70 % på andre behandlinger.
Oplysningerne på denne side er vejledende og må ikke bruges som erstatning for konsultation, anvisning eller vejledning af en sundhedsperson. Oplysningerne på Mylooks.dk må aldrig stilles til grundlag for diagnoser eller behandlinger. Indholdet på denne side er beskyttet af lov om ophavsret og tilhører Mylooks.dk. Indholdet må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Mylooks.dk. Oplysningerne på denne side må kun anvendes til privat brug.